Нещо страшно се случи с планетата Уран вече е…

0
142
Нещо страшно

Планетата Уран е единствената в Слънчевата система, която се върти легнала настрани. Според британски астрономи това се дължи на силен космически сблъсък в ранната й история. Оста на Уран е наклонена на 98 градуса спрямо орбитата около Слънцето. Никоя друга планета не е наклонена на повече от 30 градуса.

Астрономите отдавна се опитват да намерят обяснение на явлението, като предполагат, че се дължи на сблъсък с планета няколко пъти колкото Земята. Проблемът с тази хипотеза е, че луните на Уран би трябвало да са останали в оригиналната равнина, а те са под същия наклон. Учени от университета в Дъръм направиха компютърни симулации, които показаха, че сблъсъкът и преместването на Уран са станали за часове.

Възможно е причинилият го голям космически обект още да е в Слънчевата система, но далече, така че не можем да го видим. Това обяснява наклона на Уран, както и теорията за скритата планета Х зад Плутон в Слънчевата система. Сблъсъкът е станал преди 3 до 4 милиарда години, когато Уран още е бил заобиколен от протопланетен диск, преди да се образуват големите луни. Тогава наклонът на оста е действал като гравитационна сила и е наложил същия наклон на петте големи естествени спътника. Сблъсъкът е създал и ледената обвивка – температурата на повърхността на Уран е минус 216 градуса Целзий.

Ледът е основна характеристика за Уран и съседния Нептун. Преди десетина години НАСА преквалифицира двете планети като “ледени гиганти” и вече не ги категоризира заедно с другите две огромни планети в Слънчевата система – газовите гиганти Сатурн и Юпитер. Плутон, който е малък и по-далече от Слънцето, а и вече официално не е планета, а планета-джудже, е по-изследван от Уран и Нептун. Край тях само за кратко е прелитал апаратът “Вояджър 2”.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

Предишна статияКак да предпазим дома си от крадци
Следваща статияКак да направите перфектните постни сарми за Бъдни вечер
Plovdiv Town излиза на бял свят на 1-ви септември 2017 г. с ясна представа и визионерска концепция. Сайтът съчетава в себе си няколко мисии – да бъде коректна медия, извеждаща на преден план добрите лични примери на всеки отделен индивид; да използва и уважава свободата на словото с цел промяна, без да я превръща в свободия; да вдъхновява с градските и личните истории на творци, бизнесмени, лидери, общественици и граждани на Пловдив, България и Света. И не на последно място – да се бори за каузи, засягащи нашето бъдеще, нашето развитие; да подава ръка на нуждаещите се и да покаже, че силата на писалката е много по-могъща от други инструменти.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.