Николай Гешев- „Имам чувството, че два живота няма да ни стигнат, за да изпълним музиката, която ни харесва”

„Както във всичко друго, така и в музиката няма как да се получи качествен продукт, когато хората, които го правят не са професионалисти”- споделя Николай Гешев, ръководител на Биг Бенд Пловдив

0
199

Биг Бенд Пловдив е една от „институциите” на пловдивската музикална школа, чиито музиканти са прославяли страната ни не веднъж. Срещнах ме с ръководителя на Биг Бенд Пловдив- Николай Гешев, за да ни разкаже за трудното начало и извървяния път, по който минава единственият частен бенд в България.

-Биг Бенд Пловдив е единственият частен бенд в България. Разкажете ни за онези трудни времена, в които решавате да продължите работата си самостоятелно.

Да, времената бяха трудни. В началото на 99-та спечелих конкурс за диригент, бяхме 5-ма кандидати и се спряха на мен. В Началото на 2000-та година съкратиха целия бенд и то след силен сезон, с над 40 участия. След един-два сезона ходене по мъките, събрах хората от бенда, които смятах, че са най-подходящи и им казах: „Хубаво! Съкратили са ни, но не си заслужава да погубваме всичко, което сме изградили” и така се създаде бендът.

Началото беше доста трудно. За първия концерт, след съкращението, нямаше какво да изсвирим. Преправихме репертоар от духовия оркестър, тъй като тогава нямаше възможност да поръчаш ноти по интернет. Ходехме по частни участия за малко пари, а знаете колко е трудно е да се издържа оркестър и то в такъв голям състав. С течение на времето нещата се промениха – сега имаме огромен репертоар, по-голямата част от който е с наши аранжименти.

Биг Бенд Пловдив

-Като погледнете от дистанцията на времето, кое е по-добре за вас? Да сте самостоятелни или да сте на общинска издръжка?

Сегашният вариант е по-добър. До преди 2000-та година работодател ни беше кметът на Община Пловдив. Имахме юридически отношения с Общината, не, че сега нямаме, но е различно. Не казвам, че някога някой се бъркал в работата ни, но смятам, че музикант на заплата не е печелиша стратегия. Сега всеки от Биг Бенда може да участва и в други формати, което е по-добре и от музикална, и от финансова гледна точка.

Въпреки това ние поддържаме тесни работни отношения с Общината. От 2009-та година получаваме финансиране, което е свързано с участието ни в различни концерти и събития, организирани от нея.

-С всяка изминала година музикалният пазар в България се променя. Как се отразява това на работата ви?

Миналата седмица почина Монсерат Кабайе. В една медия излъчиха част от нейно интервю, направено преди години, в което я питат дали операта е в криза, а тя отговори: „ В операта криза няма! Има криза в публиката”. Същото важи и за музиката, която ние творим. Не мога да говоря за криза. Има хора, които ценят хубавата музика, но истината е, че музикалният вкус се формира от най-ранна детска възраст. Когато в електронните медии се излъчва само един стил музика, детето започва да го приема за даденост. Знаем как се създава по-голямата част от музиката в България. Нито композиторите са композитори, нито текстописците са текстописци. Всеки мисли, че може да прави музика, без значение дали има нужните познания и образование. Както във всичко друго, така и в музиката, няма как да се получи качествен продукт, когато хората, които го правят не са професионалисти. Не случайно музиката, която се създаваше през 90-те беше най-хубавата.

Преди известно време трябваше да направим една анкета сред ученици в подрастваща възраст, до VII клас. Анкетата беше така структурирана, че да покаже до колко застъпената в обучението музика е популярна и как се формира музикалният вкус на децата. Анкетата ясно показа, че всичко тръгва от семейството. Училището също влияе, но всичко започва от родителите и музиката, която те пускат на своите деца.

Биг Бенд Пловдив
Vitaliy Photography

-Как виждате развитието на музиката сред младото поколение пловдивски изпълнители и музиканти?

Аз съм завършил Музикалната академия през 97-ма. Випускът ни беше 130 човека, докато днес завършват едва 15. Преди музикални специалности имаше само в Музикалните академии в Пловдив и София, докато днес има и в много други университети. Да не говорим, че в Академията влизат без приемен изпит и голяма част от студентите не са нотно грамотни. В резултат на всичко това се появиха изпълнители, които нямат и минимални познания. Записват Музика, защото друго не са ги приели. Видели са лъскавата страна на сцената и са пожелали да бъдат „звезди”.

Въпреки това има младежи, които истински желаят да се занимават с музика. В Биг Бенд Пловдив работим точно с такива. Винаги съм казвал, че обичам да работя с млади музиканти, а не само с доайени, защото енергията, която те носят е различна. Въпреки че нямат опит, въпреки че не знаеш дали ще можеш да им предложиш реализация и дали ще пожелаят да останат в България. От тук идват трудностите за един диригент. Налага се постоянно да обучаваш нови и нови кадри, но си заслужава. В музиката се иска много труд и постоянство, а много от младите хора се отказват, защото не виждат преспектива.

През годините сме работили с почти всички музикални центрове в Пловдив. В последните няколко работим основно с децата от „Арт войс център”. Голяма част от тях, включително и „4 Magic”, които спечелиха X factor, са излизали не веднъж с нас на сцена. В Пловдив има много талантливи деца, за които тепърва ще се говори.

Биг Бенд Пловдив

-В последните две-три години най-дискутираната тема в пловдивското общество е ЕСК Пловдив 2019. Всеки един пловдивчанин има своите надежди за инициативата. Какви са вашите очаквания?

Хората имат някакви свръх очаквания, че едва ли не Пловдив ще бъде обърнат с главата надолу, в добрия смисъл. Това, което реално ще се случи е, че ще има повече културни събития. Надявам се да е успешна и участие да вземат повече пловдивски изпълнители и артисти.

-В кои от планираните събития, част от ЕСК Пловдив 2019, ще вземете участие?

Все още нямаме пълна яснота относно участията ни в Европейска столица на културата. Ще участваме, обаче, в откриващата церемония на Матера, на 18, 19 и 20 януари. Проектът за откриването им е доста интересен и кореспондира с българския слоган „Заедно”. В откриването ще участват по един оркестър от всичките 27 страни членки на Европейския съюз. От 27 различни точки на малкия италиански град ще тръгне по един оркестър и всички ще се съберем на техния площад. След което ще имаме общи изпълнения.

Биг Бенд Пловдив

-Какви изненади да очакваме от Биг Бенд Пловдив?

Освен частните ни изяви, обновяваме постоянно репертоара.  Имам чувството, че два живота няма да стигнат на всички ни от Биг Бенд Пловдив, за да изпълним цялата музика, която ни харесва. Репертоарът ни е толкова разнообразен. От класическа музика, през джаз стандарти, до модерна поп музика. Готвим много нови проекти, така че изненадите тепърва предстоят.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.