Nos_Kaliakra
Снимка: Wikipedia

В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Единадесетата статия от поредицата е за Нос Калиакра.

Нос Калиакра е една отзабележителностите на българското черноморие, която впечатлява не само местните, а и чуждите туристи. Мястото е магическа комбинация от легенди, история, карсива природа и още много.

Калиакра се намира в северната част на българското черноморско крайбрежие. Разположена е в най-югоизточната част на Добруджанското плато, на 12 километра от Каварна и на 70 километра североизточно от Варна. Носът е вдаден на 2 км навътре в морето и наподобява полуостров, представлява природен и археологически резерват един от Стоте национални туристически обекта. Тук гнезди аристотелевият корморан и могат да се наблюдават делфини.

Най-ранните жители на Нос Калиакра са тракийското племе Тиризи, което дава и първото му име- Тиризис. Смята се, че местността е била столица на цар Лизимах, един от наследниците на Александър Македонски и управивител на Тракия. През вековете Калиакра е сменяла не веднъж своите владетели, които дострояват крепостта, превръщайки я в укрепено ядро.

Най-голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на 14 век когато е столица на Карвунско княжество (деспотство) на българските владетели Балик и Добротица. То обхваща североизточните български земи, откъснати от централната власт. На името на Добротица е наречена и областта Добруджа което е турското произношение на името му. Писмени сведения говорят за мощен средновековен град, в който владетелят сече собствени монети и превръща крепостта в църковно средище.

На 31 юли 1791 година край бреговете на Калиакра се разразява най-голямата морска битка в Черно море. Руската ескадра, водена от адмирал Фьодор Ушаков разбива многократно превъзхождащата го турска армада на Хюсеин паша. С тази победа завършва Руско-турската война от 1787 – 1792 година. На носа е поставена плоча с барелеф на руския адмирал, а по повод 215 години от победата е издигнат и негов паметник. Монументът представлява фигура в цял ръст и е поставен на възвишение, от което се вижда морето.

Калиакра освен със своите природни, исторически и археологически паметници е известна и с две легенди, които се носят от млади и стари векове наред. Всички българи, дори тези, които не са посещавали Калиакра, са чували легендите. Те са станали толкова масови, че трудно ги различаваме от реалните истории.

Най-известната легенда е за „40-те български девойки”, които завързали косите си една за друга и скочили в морето. Предпочели да се самоубият, но де не се оставят в ръцете на османските поробители. Една от тях се казвала Калиакра, чието име носи носът. В началото на нос Калиакра има поставен обелиска, озаглавен „Поратата на 4-те девици”.

Другата легенда е свързана със Свети Никола- покровителя на моряците. Легандата твърди, че докато светецът бягал от преследващите го турци Бог удължил земята под краката, за да успее светецът да избяга. Така бил съсдаден носът. Турците, обаче, успяли да заловят и сега там има изграден параклис, символизиращ гроба му. През 1933 година параклиса е реставриран. Малък нос северно от Калиакра носи името „Свети Никола”.

В Калиакра ще откриете история, легенди, археологически паметници и разбира се красива природа. Той е един от първите защитени природни резервати, обявен за такъв през 1941 година. и корморани, скален кос, папуняк, дебелоклюна чучулига, черногърбо каменарче и други редки видове, общо 32 вида птици по платовидната част и още 12 по скалните корнизи.

На север от Калиакра се намират две малки влажни зони- Болата и Тауклиман („Птичия залив“). Тук гнездят интересни водолюбиви птици –малък воден бик, малък гмурец, патици Неизмеримо богати са тези места по време на прелет, когато повече от 150 вида птици спират за почивка и хранене. Околните скални масиви са убежище на бухала, белоопашатия мишелов, застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България.

Красивият нос Калиакра е сред местата в България, които със сигурност си заслужава да посетите.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

Варненски халколитен некропол

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Дяволският мост”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.