Областна дирекция на МВР – Пловдив с нов директор?

2
57939
Областна дирекция на МВР - Пловдив с нов директор?
Снимка: mvr

Старши комисар Йордан Рогачев ще бъде освободен от поста директор на Областна дирекция на МВР – Пловдив в началото на предстоящата седмица.

Освобождаването на директора на Областна дирекция идва след промяната във властта в София. Припомняме, че преди няколко дни беше освободен главният секретар – комисар Ивайло Иванов. Още при стъпването в длъжност на новия кабинет се очакваше да бъдат направени промени в структурите на МВР. Започвайки от главния секретар, през ръководителите на Областните дирекции на МВР, вероятно до шефовете на Районите управления.

Областна дирекция на МВР - Пловдив с нов директор?
Снимка: pbnovini

Кой е старши комисар Йордан Рогачев?

Роден в Девин на 24.12.1976 г. Завършва Висш институт за подготовка на офицери и за научноизследователска дейност (ВИПОНД), който бива трансформиран в „Академия на МВР“.

Завършва висшето си образование в Пловдивския университет със специалност Право.  От 2000г. до 2003г. е автоконтрольор в сектор “Пътна полиция” – РДВР-Пазарджик, а от 2003г. до 2006г. инспектор в “Пътен контрол” при РПУ-Велинград. През 2006г. става началник на група “Охранителна полиция” при РПУ-Велинград, а през 2007г. и началник на РУ “Полиция” –Велинград. От 2010г. до октомври 2013г. е началник на група в СПУ-Пловдив, а от октомври 2013 до декември 2013г. ВНД Началник на ІV-то РУ “Полиция” гр. Пловдив.

От 09.12.2013г. със Заповед на Министъра на вътрешните работи е временно назначен на длъжността Директор на ОДМВР-Пазарджик, а от м. юли 2014г. е назначен за титуляр на длъжността Директор на ОДМВР-Пазарджик. Назначен е за директор на Областна дирекция на МВР – Пловдив на 31.юли 2019 г.

Областна дирекция на МВР - Пловдив с нов директор?
Снимка: mitakis

Областна дирекция на МВР – Пловдив и протестите

По време на протестите през 2020 г. Областна дирекция на МВР – Пловдив беше поставена на челните страници на медиите. Първото взаимодействие с решенията взети от дирекцията беше при блокадата на „Баня Старинна“ в Пловдив. Тогава над 60 протестиращи бяха съставени актове за неправомерно седене в палатка на кръстовище. Втората подобна полицейска акция беше по време на блокирането на моста до Панаира.

След разбутването на лагерите от палатки, няколко човека бяха отведени в районите управления на МВР за да бъдат разпитани. В последствие от Областна дирекция на МВР-Пловдив излязоха с становище, че лицата нямали лични карти и затова са били отведени.

На другата сутрин беше направена импровизирана пресконференция, на която беше отчетен невероятен успех от страна на ръководството.

Но това не беше най-фрапиращият случай от дейността на дирекцията. В следващият протест беше задържано лице, за което имало съмнения, че носи палатка. Тогава двама униформени полицаи от IV РПУ – Пловдив спряха за проверка участник в протеста, за да му направят проверка на личните документи. След установяването на самоличността, протестиращият беше отведен без никакво основание и задържан в IV районно управление.

След преместването на протеста от „Баня Старинна“ пред районното управление, задържаният беше освободен мигновено и всички вещи му бяха върнати.

Тази случка провокира още на следващия ден да се организира протест с искане за ОСТАВКА на старши комисар Йордан Рогачев. Пред сградата на ведомството всички протестиращи извадиха своите лични карти в знак, за да покажат съпричастност към пловдивчанина, който беше задържан неправомерно предишния ден.

В историята ще останат и полицейските блокади, които спряха протестиращите да продължат по своя маршрут. Първата беше организирана на Пощата, където кордон от полицейски части се опитаха да спрат протеста да излезе на бул. „Цар Борис III Обединител“. Втората блокада беше на „Пешеходния мост“, където протестиращи се бяха запътили към III РПУ – Пловдив, където беше задържан пловдивчанин, който беше извикал #ОСТАВКА на вече бившата председателка на Цвета Караянчева – Цвета Караянчева.

Областна дирекция на МВР - Пловдив с нов директор?
Снимка: mitakis

Идва ли промяна в Областна дирекция на МВР?

Много хора са скептични, че реална промяна в цялата структура на МВР може да се извърши в рамките на два месеца. Защото дори и да бъде сменен директора на Областна дирекция, състава под него остава същия. Трудно ще бъде на следващия директор да извърши бързо промени, но със сигурност ще бъде зададен нов тон в работата на родната полиция в Пловдив.

Нужно е да подчертаем, че въпреки вдигането на блокади, махането на лагера от палатки на „Баня Старинна“ в Пловдив до сериозни конфликт между органите реда и протестиращи не се стигна.

Дали това е благодарение на старши комисар Йордан Рогачев или не радикалните представители на протеста в Пловдив не можем да бъдем сигурни. Не можем да отречем и част от заслугите на старши комисар Йордан Рогачев. Голяма част от тях са свързани с налагането на контрол върху шофьорите употребили алкохол и наркотични вещества. Къщо така и няколко кампании срещу използването на дрогата и дрифтовете в Пловдив.

Очаква се промяната в ръководството да стане в началото на новата седмица и с назначаването на новия директор на Областна дирекция в Пловдив ще разберем, какъв ще бъде тона от тук нататък.

Областна дирекция на МВР - Пловдив с нов директор?
Снимка: mitakis

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3 / 5. Брой гласове: 5

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Лично Йордан Рогачев е свалил криминалистичните регистрации от системата на МВР на Иво Даскалов – лудия, това е шофьора причинил катастрофа с три жертви на околовръстното! Същият има две предишни присъди и е лежал в затвора! Благодарение на липсата на криминалистични регистрации сега излезе на свобода!
    Всичко това може да се провери защото Рогачев е изпратил писмо за свалянето на регистрациите!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.