Исус открит на образ в древна израелска църква

Въпреки това говорим за най-стария подобен образ в Израел, директно с сърцето на Светата Земя, което е изключителен факт сам по себе си!

0
275
Снимка: Емма Мааян-Фанар

В днешно време свързваме образа на Исус с брадат бял мъж с дълга, русолява коса. Но ако се вгледаме в изображенията на Христос от античните времена, виждаме човек, който поразително прилича на емблематичния образ в популярни западни творби от Ренесанса като “Последната вечеря” на Да Винчи или “Разпнатият Христос” на Диего Веласкес.

Археолози от Университета в Хайфа съвсем наскоро откриха непозната картина на Христос, датираща на над 1500 години, в ранновизантийска църква в пустинята Негев, в южните части на Израел.

За съжаление вековете прекарани под жаркото слънце са взели своя дан и картината в момента е не повече от няколко избледнели линии и остатъци от цветове. Въпреки това експертите смятат, че нещо от особена важност е било пазено в този храм.

“Бях там в правилния момент, на правилното място и под правилната светлина…и внезапно видях очи” казва Емма Мааян-Фанар, водещ автор на изследванията, пред израелския вестник Haaretz. “Беше лицето на Исус на кръщенето си, който гледаше право към нас”

Снимка: Емма Мааян-Фанар

Нека се вгледаме: Картината (отляво) и предложението на реконструкция на образа (отдясно). В някои антични писания изследователи твърдят, че Христос някога е бил изобразяван като важна религиозна фигура с къса, къдрава коса, без брада, с дълъг нос и ореол. Тъй като картината е намерена над нещо с баптиски шрифт, наподобяващо разпятие, изследователите я свързват с Кръщенето, често използвана сцена в Християнското изкуство.

Но нещо прави това Христово изображение по-необикновено от другите. Изглежда, че картината е първата такава на Исус, намерена в Светите Земи, която датира отпреди иконографството. Образите му от тази ера в Израел са изключителна рядкост, защото много фракции на Християнството (вкл. Византийската Империя след 8 век) са вярвали, че създаването на религиозни образи е равносилно на кланянето на идоли.

“Христовото лице на тази картина е много важно откритие. То принадлежи към иконографското изобразяване на Христос с къса коса, което е било широко употребявано в Египет, Сирия и Палестина, но по-късно изчезва от Византийското изкуство” пишат автори на проучването. “Текстове от началото на 6 век дискутират полемиката с визуалния образ на Христос, включително и прическата му. Базирано на информацията от иконографията можем да определим, че и тази картина датира някъде около това време”

През 2011 археолози откриха това, което се смята за най-старият образ на Христос, датиращ някъде около 235 г. Няколко рисунки на бебето Христос също бяха открити в средиземноморския регион.

Въпреки това говорим за най-стария подобен артефакт в Израел, директно с сърцето на Светата Земя, което е изключителен факт сам по себе си!

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.