Обществено обсъждане на ОУП за район Централен

0
115
Обществено объждане на ОУП за район Централен
Снимка: Marica.bg

Обществено обсъждане на ОУП за район Централен решава бъдещето на зелените площи, транспортната инфраструктура и визията на квартала в следващите 30 години.

Гледайте на живо и задавайте своите въпроси, които ние ще отправим към създателите на проекта и администрацията.

Залата на Общински съвет се напълни с граждани, въпреки неудобния час предвиден от Община Пловдив. Интересно впечатление прави липсата на Георги Стаменов – Кмет на район Централен.

Презентирането на проекта започна с интродукция от Главния архитект и създателите на ОУП БулПлан. След това следваше становище от страна на професионалните гилдии. За съжаление поради не говорене на микрофона не успяхме изцяло да чуем нейното становище.

Жена от улица Волга се включи в Общественото обсъждане, като зададе три въпроса. Първият беше във връзка с канализационната мрежа. Тя попита, кога от компанията са преминали по улица Волга, за да се запознаят с текущото състояние. От друга страна зададе и въпрос свързан с уличното осветление.

Третият въпрос беше свързан с отнемането на част от имотите за сметка на други. От страна на присъстващите от администрацията не отговориха на въпросите, защото не били подходящи за това обсъждане. Представител на район Централен покани дамата да се обърне към тях, за решаване на проблема.

На Общественото обсъждане продължи с въпроси свързани с ул. “Май” в Пловдив. От името на господин представляващ живущите попита, дали се е използвал метод за проучване сред живущите. Как са били определени височинните параметри на новостроящите сгради.

Друг важен въпрос, който поставиха присъстващите граждани е свързан с ул. “Гладстон” и нейното увеличаване. Според новия план се очаква улицата да бъде с увеличен габарит, за сметка на живущите. В отговор на въпроса от създателите на проекта казаха, че те не са правили към момента проучване и ще го вземат предвид.

Обществено обсъждане на район Централен свързано с транспорта

Общественото обсъждане въведе и важни въпроси свързани с транспортната схема на Пловдив и конкретно за район Централен. По темата се изказа мъж, който сподели, че без обществен транспорт няма може да се оправи трафика.

Според него не може да се прави ОУП, без да има допълнително разглеждане на транспортната схема на града. В продължение на първия зададен въпрос, той попита как се предвижда да бъде отново даден на концесия или Общината предвижда тя да го развива.

Какви мерки ще се вземат в ОУП за развитието на транспорта. Това зададе Константин Бобоцов. Предвиждат ли се отделни автобусни линни за движение на градски транспорт.

Жена посочи конкретна идея да се забрани достъпа на частни автомобили в централна градска част. Да се създадат нови идеи за двуетажен начин на паркиране на автомобилите. Нейното желание е да се посочат конкретни идеи, къде да бъдат поставени. Да се съгласуват с живущите, за да не стане конфликт с кметството.

Получи се предложение да се превърнат в многоетажни паркинги. Това срещна голямо и шумно отношение. Един от гражданите зададе въпрос, дали жената има проблеми с мозъчната дейност. Както сте наясно те са културна ценност и наскоро имаше решение на ВАС.

Обществено обсъждане и зелените площи на Централен

Зелени площи разбуниха духовете по време на Общественото обсъждане. Млада дама се изказа по въпроса, че към момента няма обобщена информация от страна на съставителите на плана. Тя се изказа по въпроса, че никъде в днешното събитие не се е направило представяне на конкретните промени в район Централен.

В разговора се установи, че според новия план, спрямо предишния има леко увеличение на зелените площи. Важен въпрос, който не получи своя отговор беше свързан с проекта Каменица. Там не се отговори, колко точно ще бъде оставено за зеленина. Нямаше отговор и някак си въпроса остана без нужното внимание от създателите на плана.

Един от важните проблеми, на който наблегна Константин Бобоцов е на неравнопоставения достъп до зелени площи в Пловдив. Според него майките с деца нямат възможност за бърз достъп до място за почивка и отдих на територията на квартала около магазин Гранд.

Изказвания по начина на презентиране

В разговора се включи Константин Бобоцов, който направи забележка към организаторите на обсъждането за ранния час. Също обърна внимание към Общински план за развитие. До колко създателите на проекта са взели предвид в ОУП наблюдението върху развитието на Общинския план, който е заложен в Пловдив.

Доста от въпросите свързани с карето около Младежки хълм не успяха да получат своя отговор. От администрацията на район Централен отговориха, че най-вероятно или ще остана зелена площ, или ще се направят многоетажни паркинги.

От гражданите дойде и въпросът, дали може да се открия аргументирано становище, колко от общинските имоти се променят и защо. Колко от тях преминават под друга форма и колко са подготвени за т.н обществено ползване. Към въпроса имаше допълнение и колко са частните имоти, които попадат в определените по план зелени площи в Пловдив.

Капана и Стария град основни проблеми за Общественото обсъждане

Общественото обсъждане не подмина и КАПАНА и Стария град. Според представител на живущите не се съгласява с посочените към момента определение на кв. КАПАНА в новия ОУП. Според тях има множество нарушения, които са явно решени в ОУП. Те предлагат да се ограничи достъпа до КАПАНА за живущи и да се изкарат автомобилите на заведенията.

Подлага се под съмнение и текущата инфраструктура, както наземна така и подземна.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.