Общинар гази закона и лъже комисията Антикорупция

0
3430
Общинар гази закона и лъже комисията Антикорупция
Снимка: darik

Общинар с име Мирослав Беляшки продължава да върти частния си бизнес, докато се изживява като дясна ръка на кмета Здравко Димитров.

Преди година Здравко Димитров спечели изборите за кмет на Пловдив с обещанията за промяна, честно и прозрачно управление. Дали съзнателно е подвел съгражданите си, или самият той е подведен от приближените си, но кметът дължи извинение на всички пловдивчани. А преди това и едно знаково уволнение – на дясната си ръка Мирослав Беляшки.

Разследване на PlovdivTown доказва, че приближеният на кмета пиар експерт продължава да върти частния си бизнес, докато служи в общината, което е грубо погазване на закона. Беляшки от години е едноличен собственик на капитала и управител на „МАКС КОМУНИКЕЙШЪН” ЕООД – дружество, работещо в сферата на комуникациите и пиара.

Като общинар, по закон той е длъжен да се оттегли от поста на управител в собственото си ЕООД.  Беляшки обаче не само че не е направил това до 24.09.20 г., но е подал и декларация с невярно съдържание пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, известна като „Антикорупция”.

Такива декларации подават всички лица, които встъпват на публична длъжност. Беляшки е направил това на 19 декември 2019 година. Във всички раздели на въпросната декларация Беляшки е вписал „Нямам нищо за деклариране”.

Проверката в търговския регистър обаче показва, че Беляшки е излъгал пред КПКОНПИ. До 24.09.20 г. той е едноличен собственик и управител на „МАКС КОМУНИКЕЙШЪН” ЕООД, което е грубо нарушение на няколко закона.

Нещо повече – частната фирма на Беляшки отразява на живо всички визити и публични изяви на Здравко Димитров. Дали това става на добра воля, или срещу заплащане – засега няма как да разберем.

Общинар гази закона и лъже комисията Антикорупция
Снимка: Facebook

Общинар, PR, ръководител, предприемач

Сигурно е обаче, че топ общинарят продължава да върти частния си бизнес почти година, след като е започнал работа в администрацията. На посочените телефони в сайта и във фейсбук на фирмата Беляшки продължава да отговаря лично. Без никакви притеснения се представя за управител и оферира различни услуги.

Според закона лице, заемащо висша публична длъжност, което не декларира или невярно декларира обстоятелство, което е длъжно да декларира по този закон, се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв., освен ако не е предвидено по-тежко наказание. Беляшки не само не е декларира собствеността си във фирмата, но и продължава да я управлява, с което нарушава поне още 4 закона.

Работата същия общинар с кмета на Пловдив явно е помогнала много за частния бизнес на Беляшки , става ясно от  финансовите отчети на „МАКС КОМУНИКЕЙШЪН” ЕООД. От тях е видно, че в периода 2016-2018 г. фирмата е имала между 3 и 10 хиляди лева оборот. Но по време на предишните местни избори, е реализирала внушителните 1 165 000 лева.  

Макар и със солиден стаж в политиката и пиара, Беляшки твори гаф след гаф, а те се трупат на гърба на кмета. Бившият говорител на предизборния щаб на Зико и настоящ отговорник за „Канцелария и протокол” в Общината забърка поредица от скандали.

Още по време на предизборната кампания миналата есен няколко пъти личният автомобил на Беляшки, брандиран с лика на Здравко Димитров, беше хващан да спира на забранено и дори по тротоарите. Предвкусващ бъдещите облаги на властта, Беляшки не си взе бележка след първият фал и продължи да нарушава закона.

Общинар гази закона и лъже комисията Антикорупция
Снимка: Facebook

Общината и морала

След избора на Зико за кмет на Пловдив горе посочения общинар оглави отдел „Канцелария на кмета и протокол” , който сякаш бе създаден заради самия него. Година по-късно все още не е ясно какво точно върши в Община Пловдив Беляшки и доколко е полезен за Пловдив.

Но че не е полезен на кмета е сигурно, защото скандалите следват един след  друг. През пролетта местна медия разкри, че съпругата на пиар експерта Мирела Беляшка е назначена светкавично в ОП „Общински пазари”. Това става само 3 дни, след като дамата е освободена от Областно пътно управление – Пловдив от новия шеф Йордан Калев , известен като човек на Иван Тотев. 

В самото назначение на съпругата на Беляшки няма нарушение на закона за конфликт на интереси. Моралната страна остава повече от спорна.

Общинар гази закона и лъже комисията Антикорупция
Снимка: bnr

Общинар забъркава скандала изобра на шеф на КОЦ-Пловдив

Беляшки забърка скандал и около избора на нов управител на КОЦ-Пловдив – една от най-горещите теми под тепетата това лято. На 2 август шефът на канцеларията в Общината изгони журналистите, които искаха да отразят официалното представяне на кандидатите за управител на Комплексния онкологичен център.

Процедурата е открита и може да се наблюдава както от медиите, така и от гражданите на Пловдив. Подобен прецедент с информационно затъмнение се случи за пръв път под тепетата. Дори по времето на непрозрачното управление на Иван Тотев такива събития бяха достъпни за журналистите. 

Беляшки даде абсурдното обяснение, че ограничава достъпа до залата. Според него неприсъстващите медии щели да се сърдят, като видят снимки и информация, каквато те нямат.

Дали същият общинар е осигурявал комфорта на определени кръгове, които искаха процедурата за нов избор на нов шеф на КОЦ в Пловдив да остане извън обхвата на обществения интерес, всеки сам може да прецени. Факт е обаче, че след намесата му, скандалите около конкурса ескалираха до червено.

Вярваме, че след разкритията на PlovdivTown кметът Здравко Димитров ще се замисли. Ще прогледне с какви хора смята да осъществи промяната в модела на управление в Пловдив. А отговорните институции ще се заинтересуват от декларацията с невярно съдържание, която Мирослав Беляшки е подал пред  КПКОНПИ.  

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.