Община Пловдив вдига данъците и таксите

0
21702
Община Пловдив вдига данъците и таксите
Снимка: Община Пловдив

Община Пловдив дава 10 милиона на превозвачите и вдига данъците. През 2022 г. ще има недостиг на пари в новия бюджет, като ще се увеличава и щатният персонал.

Новината дойде преди броени минути на пресконференция на общината с превозвачите. От разговорите става ясно, че Община Пловдив ще отдели още 3 милиона за превозвачите, което прави цялото плащане към тях 10 милиона за 2022 г. Обмисля се, цените на билетчето да се увеличат, както и на картите за пътуване в градския транспорт. Въпреки, че ние гражданите, субсидирахме частните превозвачи с 2 милиона през 2021 г. и заложихме 600 хиляди в бюджет 2021 г. за електронна система за таксуване, реални резултати в подобряване на услугата няма.

Друг голям проблем се очертава и липсата на персонал в двете общински предприятия ОП „Паркове и градини“ и „Чистота“. Според зам.-кмета по финансите – Величко Родопски, заради изникването на нови квартали, персоналът не е достигал да се поддържа града. По данни от Община Пловдив през 2021 г., общинските служители в двете предприятия са близо 1700 човека.

Поради липсата на средства и желанието администрацията да изпълни планувания бюджет 2022, Община Пловдив ще предложи увеличение на такса „Синя Зона“ да стане 3 лв./ч. Също ще се вдигнат и таксите за издаване на пропуските за домуващите автомобили. В тези зони, като ще се наложи колите да бъдат регистрирани на съответните адреси или няма да ползват пропуски.

Обмислят се и вдигане на такса куче от 30 на 90 лв. Идеята беше съобщена от самия Родопски, по-рано през седмицата. Според него, предложението идва ОП „Зооветеринарен комплекс“, които ще поискат близо 2 милиона лева за закупуване на животни за зоопарка в Пловдив. Припомняме, че също трябва да бъдат предвидени и близо 500 хиляди за плащане на извършени СМР към фирмата изпълнител на зоопарка.

Община Пловдив вдига данъците и таксите
Снимка: Община Пловдив

Община Пловдив вдига тротоарното право

Вдигат се таксите на всички общински предприятия, защото по думи на зам.-кмета, към момента те работят на загуба. Таксата за една услуга, която Община Пловдив предлага, покрива едва 20% от разхода, който тя прави за извършването на същата. Въпреки голямото увеличение, не става ясно, как това ще повлияе на качеството, което е меко казано и към момента е плачевно.

Към „добрите“ новини от Здравко Димитров, можем да добавим и вдигане на стойността на тротоарното право. Според екипа му, стойностите не са били осъвременявани от 2010 г. насам, затова е време и за тяхното увеличение. Така малките бизнеси, заведения и щандове, които плащат наем на Община Пловдив ще получат „специален подарък“ от Зико, освен високите сметките за ток.

Глобите също нарастват, съобщиха на пресконференцията от Община Пловдив. С две думи, животът в Пловдив ще поскъпне значително, но няма да се подобри. Ще се увеличава щатът на общинската администрация, но не и качеството на услугата. Отново ще има пари за превозвачите, ще има пари за близки фирми до властта, чрез обществени поръчки със съмнителни завишени цени, но не и качествено им изпълнение.

Отново ще се работи на инженеринг и ще се бърза да не се изтърват „едни пари“. Ще се търсят заеми за големи инфраструктурни проекти, за да остане Кметът на Община Пловдив в история, поне с нещо построено. Поради загубата на националния ресурс, сега всички плащания към близките на управляващите фирми, ще паднат на плещите на общинските бюджети.

Най-трагичното остава, лицемерието на Община Пловдив. Тя намира 10 милиона за транспортните фирми, но не може да плати 13 000 лв. за 10 г. Живко за борбата му с Детската Церебрална Парализа. Срам ме е от Вас, господа управляващи в Община Пловдив, защото сте загубили човещината си, а търсите само начини да пълните своите джобове с нашите пари.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 59

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.