Община Пловдив обяви скандална обществена поръчка

2
28485
Община Пловдив обяви скандална обществена поръчка
Снимка: gradat.bg

Община Пловдив стартира обществена поръчка за изграждането на нова учебна  сграда към ОУ “Княз Александър I”, на ул. “Хан Кубрат” № 15 в гр. Пловдив.

ОУ ” Княз Александър I “, гр. Пловдив е най-старото училище в страната. То е проектирано от известния италиански архитект Пиетро (или Паоло) Монтани. Монтани е главен архитект на Източна Румелия в периода 1879 до 1885 г. Негови са редица архитектурни шедьоври – сградата на Областното събрание на Източна Румелия (днес Регионален исторически музей), домът на Люсиен Шевалас, сградата на старата Държавната болница и много други частни домове.

ОУ ” Княз Александър I” е създадено на 20.10.1885г. от Найден Геров, който е и негов пръв директор. Благодарение на съзвездието от емблематични за българското просвещение учители: Найден Геров, Йоаким Груев, Петко Каравелов, Петко Рачев Славейков, Димитър Агура, Екзарх Стефан, Златю Бояджиев, Ангел Букорещлиев, Маестро Георги Атанасов, Светослав Обретенов, Мърквичка училището се превръща в образователно средище от изключително значение за България.

Преди 22 години, Националния съвет за опазване на паметниците на културата защити ОУ ” Княз Александър I ” като го постави в обхвата на обособена територия с културно историческо наследство със статут на групов архитектурно-строителен паметник на културата.

То е паметник на урбанизма и културния пейзаж – Историческа зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“.

Община Пловдив има нужда от нови училища

Днес, Община Пловдив стартира обществена поръчка за изграждането на нова учебна сграда. Всичко щеше да е прекрасно ако заложените параметри в поръчката не повдигат редица въпроси.

На първо място, заданието е разработено на база направено проучване единствено сред служителите на ОУ „Княз Александър I“ гр. Пловдив. Безспорна е нуждата от нова сграда за нуждите на училището. Но експертизата само на директора на училището не е достатъчна, за да се пристъпи към строеж на нова сграда.

При подобни промени в Историческата зона „Филипопол-Тримонциум-Пловдив“ е необходимо на първо място, съгласуване с Министерство на културата. Наред с това законово изискване, следва да се обследват внимателно нуждите и спецификата на новата сграда. Редно е становище да дадат професионалните гилдии на проектанти, архитекти, учители, ако щете историци. На база експертните им становища следва да се премине към проектиране на новото училище.

Вместо това в заданието към обществената поръчка е заложено, недопустимото: фасадното оформление ще е в „контраст между историческата среда и новите намеси”! Този критерий веднага изключва архитектурно единство между старата и нова сграда, което повдига редица въпроси за крайния резултат. Няма заложени критерии, по които да се проектира новата сграда, било то стилово, цветово, спазване на фасадните орнаменти, характерни за творчеството на италиански архитект Пиетро (или Паоло) Монтани.

В изискванията са заложени за класна стая – от 1-ви до 4-ти клас при проектирането и ‘да се подходи разумно и адекватно”, което буди недоумение и повдига въпроси за експертизата на възложителя.

Дори за неспециалисти става ясно, че когато липсват ясни критерии при проектирането, крайният резултат освен че няма да е впечатляващ, но и качеството ще е компромисно.

Община Пловдив обяви скандална обществена поръчка
Снимка: plovdiv.bg

Община Пловдив възлага всичко на една фирма

Друг недостатък на обявената поръчка от Община Пловдив е нейното единство – от проектирането, през строителния надзор, изпълнителят на СМР до обзавеждането всичко е в ръцете на спечелилия конкурса! Мотивите за това, обществена поръчка да не е обособена в отделни позиции, е че  „всички дейности са взаимосвързани и разделянето им ще доведе до невъзможност за качествено изпълнение на поръчката. Предвидените за изпълнение строителни дейности са систематично, икономически и технически неделими”. Крайно непрофесионално е подобно твърдение.

За новата сграда са предвидени 7 223 540.93 без ДДС. По пера са както следва, за проектиране на новата сграда са заделени 112 611.46лв. Прави впечатление и краткият срок, който администрацията фиксира – 75 (седемдесет и пет) календарни дни. Всеки, който се е занимавал със строителство знае, че качественият проект отнема време. Явно тук някой е проектирал сградата още преди да е обявена обществената поръчка.

За строителния надзор са предвидени 20 721.87лв. Самата сграда ще струва на пловдивчани 5 394 416,67лв. В обществената поръчка за обзавеждане, оборудване, за двора и изграждане на спортна зала на училището са предвидени 1 695 790.93лв., които все още не са осигурени.

Община Пловдив обяви скандална обществена поръчка
Снимка: facebook

Да защитим духа на Пловдив

Безспорна е нуждата за града ни от нови ясли, детски градини, училища. Факт е, че отговорността за съхраняване, опазване и развиване на културното наследство е грижа на всеки един от нас. Задължително условие за Пловдив трябва да бъде – строителството на нови сгради, трябва да е в унисон със старите шедьоври на световно признатите майстори, които радват и възпитават и до днес.

Обръщам се към пловдивската общественост с апел – да защитим архитектурните си шедьоври! Да защитим духа на уникалния Пловдив!

И когато неминуемо прибягваме до развитието му и неговото дострояване, то това да е след внимателно проектиране и получаване на единство между ново и старо.

Зад добрите намерения на администрацията прозират нечистоплътните корупционни предпоставки, тази обществена поръчка да се превърне в поредното некачествено и скъпо строителство. За наша сметка.

Ето защо, аз категорично се противопоставям на така обявената  обществена поръчка и ще сезирам компетентните органи, които да я спрат.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.3 / 5. Брой гласове: 113

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.