Община Пловдив раздава отличия за туризъм за втора година

0

Консултативният съвет по въпросите на туризма към Община Пловдив има удоволствието да обяви старта на второто издание на ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ В ТУРИЗМА НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ, които целят подобряване на туристическите продукти в Пловдив чрез отличаване на добрите практики и стимулиране на конкуренцията в туристическия бранш.

Категориите, в които може да се кандидатства за приз тази година и в които ще бъдат излъчени победители, са осем:

 1. „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“
 2. „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“
 3. „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване категория 1 и 2 звезди
 4. Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване категория 3 звезди
 5. Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ – места за настаняване категория 4 и 5 звезди
 6. „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 1 и 2 звезди
 7. „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 3 звезди
 8. „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ – заведения за хранене и развлечение категория 4 и 5 звезди

Крайният срок за подаване на кандидатури е 20-ти май 2018г. Участието в конкурса е само срещу изпратена кандидатура на е-mail: [email protected] и не е обвързано с такса.

В категорията „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички български туроператори и туристически агенции, регистрирани като юридически лица.

Критериите за оценка и необходимата информация, която участниците в тази категория трябва да изпратят, са:

 • Кратка история на организацията
 • Награди и сертификати
 • Описание на продукта
 • Описание на целевите групи и пазари и на начина, по който туристическият продукт отговаря на очакванията и изискванията им

В категорията „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г. “ допустими участници са всички организации и сдружения, провели събития в областта на туризма на територията на град Пловдив през изминалата година. Тази награда е предназначена за организатори на оригинални туристически събития, проведени през 2017 г. в рамките на определен период от време (ден, уикенд, седмица, месец, сезон). В категорията попадат карнавали, фестивали, чествания, празници и други събития, включително бизнес и научни събития и други форуми.

Критериите за оценка и необходимата информация за категорията „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г. “ са:

 • Информация за събитието (описание на събитието, дата на създаване/ отваряне за посетители, телефон за контакт, е-мейл, интернет страница, лице за контакт)
 • Информация за посетителите (брой посетители и респективно ръст на брой посетители за 2017 г., 2016 г. и 2015 г.);
 • Развитие на събитието (кратка история, организация, включително доброволци, награди и сертификати)
 • Достъпност (транспортна достъпност, паркинг, достъпност за хора в неравностойно положение, допълнителни услуги и информация на чужди езици)

В категориите „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички категоризирани места за настаняване на територията на град Пловдив към 31.12.2017 г.

Критерии за оценка тук са:

 • Брой реализирани нощувки за 2017 г.
 • Удовлетвореност на клиентите
 • Средно-годишна заетост на мястото за настаняване
 • Меценатство

Кандидатите в тази категория трябва да изпратят следната информация и документация:

 • Копие на подадена Декларация по чл. 61р, ал.5 от ЗМДТ за облагане с туристически данък
 • Информация за профил на мястото за настаняване в резервационната система BOOKING.COM
 • Информация за профил на мястото за настаняване в глобалната туристическа платформа TRIPADVISOR
 • Информация за участие на категоризираното място за настаняване в обществения живот чрез подпомагане на значими събития и каузи, които имат пряко или косвено влияние върху развитието на туристическия продукт в Пловдив

В категорията „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“ допустими участници са всички категоризирани заведения за хранене и развлечение на територията на град Пловдив към 31.12.2017 г.

Необходима информация и документация за подаване на кандидатура в тази категория:

 • Копие на удостоверението за категоризация
 • Информация за реализирани събития в обекта за 2017 г., включително участие като локация в събития, част от културния календар на Община Пловдив за 2017 г.
 • Информация за профил на обекта в социалните мрежи FACEBOOK /INSTAGRAM/ TWITTER с конкретно посочване на страниците
 • Информация за профил на обекта в глобалната туристическа платформа TRIPADVISOR

Номинираща организация е Консултативният съвет по въпросите на туризма към Община Пловдив. Същият на свое заседание от 30.03.2018 г. определи експертна комисия в състав от 7 членове, която ще обработва данните и ще определи до 3 номинации в категориите „Най-оригинален нов туристически продукт в Пловдив за 2017 г.“, „Най-оригинално събитие в областта на туризма в Пловдив за 2017 г.“, както и за всяка от трите категории „Най-атрактивно заведение в Пловдив за 2017 г.“. След обработка на предоставените статистически данни комисията ще излъчи и тримата победители за всяка от трите категории „Най-добри резултати за хотелиерската индустрия в Пловдив за 2017 г.“

Номинациите ще бъдат обявени в електронните медии и ще подлежат на онлайн гласуване от страна на гражданите, които със своя вот ще определят финалните победители.

Наградите и тази година ще се връчат на официална тържествена церемония, която ще се състои в края на месец юни. Освен плакети, победителите в съответните категориите ще получат и рекламен пакет, включващ: отличаване на победителите от всяка категория като „НАЙ-ДОБЪР В ПЛОВДИВ ЗА 2017 г.“ в официалния туристически портал на Пловдив www.visitplovdiv.com; рекламно каре в туристическата карта на Пловдив; рекламна публикация в онлайн-комуникационните канали и медийните партньори на община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“. Предвидени са и 3 специални награди за участниците в онлайн гласуването, имената на които ще бъдат обявени чрез томбола по време на церемонията.

Очакваме Вашите кандидатури до 20 май 2018 г.! Изпращайте ги на е-mail: [email protected]

Успех на всички участници, които се гордеят със своя продукт и с резултатите, постигнати през изминалата 2017 година! Чрез всички Вас Пловдив се утвърждава като разпознаваема и предпочитана туристическа дестинация.

Подробна информация за провеждането на конкурса и можете да намерите на сайта http://www.visitplovdiv.com

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.