Община Пловдив ще строи кръчма на Сахат тепе

0
1454
Община Пловдив ще строи кръчма на Сахат тепе
Снимка: Павел Начев

Община Пловдив ще строи кръчма на част от Сахат тепе, за да възстанови култовото заведение на хълма под телевизионната кула.

Община Пловдив в лицето на Кмета на район Централен – Георги Стаменов излязоха с предложение за нова идея. Тя включва преотдаването на над 540 кв. м. на частен инвеститор, за да възстанови кръчмата на Сахат тепе. По този начин, от Община Пловдив смятат да социализират трайно хълма.

Предложението излезе от администрацията на 21.06.20 г. и придоби гласност след поредици от обществени участия на Георги Стаменов. Още при първата си медийна изява от Община Пловдив обясниха, че на 25.06.20 г. предложението ще бъде гласувано на сесия.

Любопитен факт се указа, че това изобщо не е стара идея. Още при изготвянето на плана за управление на Сахат тепе, управляващите са заложили на реконструкция на заведението. Идеята замаскирана през призмата на социализиране на хълма говори за преотдаване частни интереси и строителство.

Община Пловдив ще строи кръчма на Сахат тепе
Снимка: Павел Начев

Община Пловдив: Защо се бърза толкова?

Отговора на въпроса е ясен, вече има инвеститорски интерес към мястото. Слуховете около терена с над 540 кв. м посочват инвеститор с подобен тип заведения на друг от хълмоте. Бързането да бъде гласуван мандат на Георги Стаменов за водене на преговори е видим.

Въпросът оставащ на заден план е дали гражданите на Община Пловдив искат бетон върху тепето. Отговор може да откриете в анкетата, която публикувахме веднага щом чухме предложението.

Точката за гласуване на предложението е вече заложена в дневния ред на Общински съвет – Пловдив. Вносител на предложението е Кмета на район Централен. По този начин няма да има повече законови пречки пред Община Пловдив да строи на тепето.

Любопитно остава и силната защита от страна на администрацията. Това се случва единствено, когато интереса надделява над разума. Липсата на желание за диалог с гражданите води до съмнения за предрешеност на строителните събитията от Община Пловдив.

Козунаци дариха любов за Великден
Снимка: Аз обичам Пловдив

Община Пловдив и бутафорията

Администрацията в последните 9 години не се променила особено. Георги Стаменов е част от екипа на ГЕРБ, като Кмет на район Централен в последните 5 години. През неговия мандат станахме свидетели на възстановяване на част от парк и хълм Бунарджик.

Мненията за извършените строително-ремонтни действия са доста разнопосочни. От бетонирането на част от бордюрите водещи до хълма, през китайските лед лампи, до електрическото влакче. Но това не е всичко, защото Бунарджика се нуждае от още средства, които към този момент не са част от визията на администрацията.

За да бъдем реалисти, трябва да признаем и възстановения фонтан и детски кът. Но какво по-хубаво да възстановиш един парк, за да си направиш цялата кампания за местни избори върху този факт. Може би Сахат тепе е следващата отправна точка за мандата на Стаменов.

Бетон се лее отново в Стария град на Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Община Пловдив и бетона

Истината е доста болезнена, когато човек се замисли върху нея. Отделете миг и се замислете, как тъмните ни събратя от ОП “Паркове и градини” идват с резачките на тепето. Как “некачественият” дървесен материал бива премахнат, за да се положат основите на поредната кръчма.

Изведнъж по тясната калдъръмена улица започват да се движат бетоновози. Те ще изливат новата визия на частния инвеститор избран от Община Пловдив – район Централен. Ако тази картина ви се струва зловещо, може да се разходите в Старинен Пловдив. Там приказката за бетона вече показва своите видими резултати на 9 години работа, работа и пак работа.

Борбата за зеленината в Пловдив продължава занапред
Снимка: chakarov.eu

Община Пловдив и гражданите

Пловдив е града със силно гражданско самосъзнание. От 2010 г. насам пловдивчани са се изправяли многократно пред машината на властта. Най-видните примери от историята, са спирането на частен инвеститор да строи на придобития терен на Бунарджика.

Живата верига пред Тютиневите складове, след заповед на администрацията за тяхното разрушаване. Борбата срещу Община Пловдив за презастрояването на кварталите Южен, Централен и Северен. Желанието на администрацията да “вземе на заем” парите на Математическата и Хуманитарната.

Всички тези примери показват липсата на диалог в Община Пловдив. Затова и този проект за “възстановяване” на кръчмата на Сахат тепе попада по гражданското недоволство. То не е формирано, поради не желание на хората да се развива тепето, а против бутафорията, че бетона и чалгата са решение за социализация.

Затова желаещите да защитят хълма от частните инвеститорски интереси ще се съберат на 25.06.20 г. от 9:00 ч. пред Дома на културата. Там те ще покажат за пореден път своето недоволство от застрояването на сърцето на Пловдив с “автентичен” бетон. А всеки желаещ може да помогне с подпис в петицията Да спасим Сахат тепе.

Линк към гражданската подписка от тук – https://bit.ly/sahata

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.