„квАРТалът” е конкурс за непрофесионална и професионална фотография. Проектът е насочен изключително към младите хора, техните отговорности и творческа ангажираност. Започнал като ретро-фотоизложба през 2015 година, като своеобразна илюстрация към трите излезли книги на местния летописец Димитрия Вангелова „Старият Прослав”, днес превърнал се в традиция, фотоконкурсът има за цел да провокира младите жители на Пловдив да осмислят възможностите на културно-историческото и природно наследство на града ни, за развиване на демократични ценности и активно участие в гражданското общество.

Провокацията на организаторите – Народно читалище „Н.Й.Вапцаров-1928” в квартал Прославесвързана с умението, чрез образ да се изрази усещане – любов към родното място, романтика, сбъднати мечти и мили спомени. В изданията на фото изложбата до сега, имаше събирателска дейност. Събрани са и изложени стари фотографии до 1960 година.

„Целта на проекта е да представим квартала си през погледа на младите хора.Връзката между човека и родното огнище е едно от онези неща, които ни дефинират като хора, но ни и моделират като творци, като новатори, като търсачи на новото. Темата е безгранична – делници и празници, бит и ежедневие, децата от нашата улица, бащин дом-къщите на хората, култура и традиции.Нещата, които свързваме с понятието «мое» – моят град, моят квартал, моята улица и всичко мое, което е най-хубавото…“, разказа секретарят на НЧ „Никола Йонков Вапцаров-1928” Цветана Гледачева.

Фотоконкурсът ще се провежда всяка година и поетапно в него ще бъдат включени всички квартали на град Пловдив. Партньори на тазгодишното издание бяха НЧ “Младост-1983” и НЧ “Гого Мавров” .

Големият победител в конкурса “квАРТалът” 2018 стана 10- годишната Елена Вълева от район „Тракия“. Бяха раздадени и поощрителни награди. Сред гостите на откриването на изложбата с фотографии бе зам.- кметът на район „Западен“ Нонка Симеонова. След приключване на церемонията по награждаване, участниците си направиха обща снимка за спомен.

Фотоконкурсът “квАРТалът”, реализиран с финансовата подкрепа на програма „Пловдив за младите” на Община Пловдив.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.