С едно от най-мащабните театрални произведения ще открием така важната за Пловдив година, в която градът ще поеме колоритния, но тежък товар на Европейска столица на културата. 2019-та се очертава да е период, изпълнен с изкуство, а дългоочакваната премиера на Драматичен театър Пловдив „Одисей“ по Омир ще е първото голямо културно събитие след официалното откриване на ЕСК. Това е постановката не само с най-мащабните размери, но и с най-мащабния екип. Двеста човека са виновниците за създаването ѝ, като започнем от сценичните работници, та стигнем до Фондация „Пловдив 2019“, която подкрепи и съдейства за успешното завършване на проекта.

Адаптацията на „Одисей“ е дело на драматурга на театъра Александър Секулов, който призна, че текстът е бил повече от сложен.

„В началото решихме да легнем максимално на оригиналния текст, но видяхме, че спектакълът става повече като имитация. Затова пробвахме втори вариант, в който използвахме мотивите и базите на „Одисея“ и чрез тях създадохме нещо напълно различно. Един напълно различен Одисей“, обясни той на официална пресконференция.

Одисей

До Александър Секулов застава и постановчикът и режисьор Диана Добрева, която не веднъж ни е изненадвала с впечатляващи постановки. Към тях се присъединяват музикантът Петър Йорданов, сценографът Ина Каланова, композиторът Петя Диманова, Валери Кьорленски, помощник-режисьор и хореограф Деан Георгиев, Константин Киряк, който ще се заеме с международното разпространение, както и гръцките им колеги Тео Амбазис и Янис Пантазис – музикант и създател на антични музикални инструменти. Вече са избрани и младите артисти, завършили съвсем наскоро вузовете по актьорско майсторство, които ще се присъединят към трупата на Драматичен театър Пловдив и така актьорите, участващи в пиесата ще наброяват поне 40. Това е голямо предизвикателство за размерите на сцената на Драмата, но тя ще ги побере, защото няма да има момент, в който всички да са едновременно на нея. Все още не се знае кой ще се превъплъти в ролята на Одисей. Има голяма вероятност щафетата да се предава, за да се покаже героя в отделните етапи на живота му – като млад и после като по-възрастен. Разбира се, ще присъстват елементите, присъщи на античната драма като божества, хор, музи, но всичко пресъздадено през погледа на пловдивския колектив.

Одисей

„Всеки човек има свой Одисей, който е еквивалент на преминатите му перипетии. Ние сме щастливи, че изминахме един дълъг път, обсипан с перипетии, които успяхме да преминем.“, сподели Тео Амбазис – композитор и артистичен директор на Националния театър на Гърция.

Историята на Одисей наистина е любопитна, изпълнена с приключения и себеоткриване. Дали публиката ще успее да открие себе си в постановката, очакваме с голямо нетърпение да разберем.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.