Опознай България: Геопарк Искър-Панега

Както почти навсякъде в България, така и в геопарка са открити руини от римско светилище, а до извора е намерена оброчна плоча на бог Асклепий, дъщеря му Хигия и сина му Телесфор

0
334
Ekoputeka Iskur-Panega

Фотографии: Паулина Гегова

В рубриката „Опознай България“ ще ви запознаем с различни местности, градове и села, които сме обиколили, главно за удоволствие. Ще разкрием красивите тайни на родината ни – както известни, така и не толкова познати. Ще намерим градски или природни съкровища. Ще надникнем под всеки камък, ще почетем всяко дърво, ще се полюбуваме на различна архитектура, защото България изобилства от приказни места, с които трябва да се гордеем. Това е рубрика, съчетаваща в себе си история, туризъм, любопитни факти и част от бита на всяка отделна местност.

Този път пътешествието ми ме отведе до една от най-красивите и спокойни екопътеки в Северна България – Искър-Панега, разположена точно до малкия ловешки град Луковит.

Ekoputeka Iskur-Panega

Екопътеката е дълга 8 км., с паркинг в началото, но преминаването ѝ е повече от лесно. Трудностите са минимални, а гледките, които ви заобикалят на почти 360 градуса, спират дъха. Всичко започва от едно тунелче, сякаш взето от Графството от „Властелина на пръстените“, и продължава с тясна, но кокетна скална козя пътека, водеща до река Златна Панега, която, както водачите ми кореняци се пошегуваха, е не златна, а синя. Всъщност водата е синьо-зелена, на места с жълтеникави участъци, но кротка, тиха и умиротворена. Отгоре на всичкото е доста плитка, което я прави безопасна.

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Продължавайки по поречието ѝ ще преминете през множество беседки с огнища, пещери и малки дървени мостчета, като само един бетонен се откроява, който реално поставя началото на екопътеката. Ако я преминете цялата ще стигнете до Карлуково и ще зърнете Искъра.

Геопаркът е създаден по проект от програмата ФАР “Развитие на Българския екотуризъм”, който цели да развие геотуризма в района, чието население все повече се топи, но пък природата си остава все така примамлива. Той включва в себе си Карлуковския карстов комплекс и ландшафтен парк “Панега“. Териториално се намира на 110 км. от София и на едва 55 км. от Плевен. Аз пристигнах от Пловдив, но пътят и часовете по гари и магистрали си заслужаваха чувствата, които това райско кътче пробуди в мен.

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Като споменах Графството, усещането, че си попаднал в една от фентъзи поредиците на Толкин, не те напуска до последно. Растителността, ландшафтът и обитателите говорят за приказност. Паркът е дом на много цветни насекоми като пеперуди, калинки, разнообразни бръмбари и водни кончета. Ако сте късметлии, може да срещнете и добитък, който свободно се припича под нежното слънце. Ако може да планирате посещението си на Искър-Панега, ви препоръчвам да го посетите пролет или ранна есен, когато не е твърде горещо и змиите не излизат от дупките си.

Както почти навсякъде в България, така и в геопарка са открити руини от римско светилище, а до извора е намерена оброчна плоча на бог Асклепий, дъщеря му Хигия и сина му Телесфор. Така не само приказките, но и митологията се пробужда и оживява на това чудно място. А ако още не ми вярвате, ще ви кажа, че точно до един от най-впечатляващите дървени мостове, скован направо в скалата, се откроява малко мочурище, кой знае колко дълбоко, в което сякаш се е отразило нощното небе, изпъстрено с милиарди звезди.

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Ekoputeka Iskur-Panega

Суеверните вярват, че водата е лековита, а учените са открили, че река Златна Панега е най-големият карстов извор в цяла България. Скалите са изградени от същия материал, поради което питейната вода е дефицит, но пък беседките и полянките за пикник в изобилие, така че ако се запасите с провизии предварително, може да прекарате цял ден на природен покой, наслаждавайки се на звука от водата. Ако пък сте любители на пещерните образувания, си носете фенер и нека приключенията започнат. В геопарк Искър-Панега определено ще се почувствате като в друг свят. Трудно ще се откъснете от него и ще се върнете към действителността, но споменът ще се запечата в съзнанието ви за цял живот и рано или късно, ще се завърнете в тази, като описана в книга, местност.

Ekoputeka Iskur-PanegaEkoputeka Iskur-PanegaEkoputeka Iskur-Panega

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.