Автор: Гавраил Гавраилов

В рубриката „Опознай България“ ще ви запознаем с различни местности, градове и села, които сме обиколили, главно за удоволствие. Ще разкрием красивите тайни на родината ни – както известни, така и не толкова познати. Ще намерим градски или природни съкровища. Ще надникнем под всеки камък, ще почетем всяко дърво, ще се полюбуваме на различна архитектура, защото България изобилства от приказни места, с които трябва да се гордеем. Това е рубрика, съчетаваща в себе си история, туризъм, любопитни факти и част от бита на всяка отделна местност.

Едва ли има някой, който да не е чувал за Крушунските водопади. Всяка година над сто хиляди туристи преминават през този район. Мнозина приемат туристическите места за даденост и малко са тези, които се замислят защо са толкова популярни. Деветашкото плато е защитена територия, която се извисява отделена от Стара планина. Малко по площ, то съчетава богато разнообразие на флора и фауна, природни феномени и карстови образувания – въртопи, валози, карстови блата, пропасти и пещери. Платото е заселено от дълбока древност, за което показват намерени при разкопки антични предмети. В римския период покрай него е преминавал важен път, свързвал Филипополис с Нове. Близо до крайпътната станция Мелта се намира днешния областен център Ловеч.

Природата

Ловешкия регион е типичен за развитие на селски и екологичен туризъм – в границите на малка територия могат да се видят разнообразни природни обекти и ще ви трябва доста време, за да обходите всичко. Най-известен обект си остават Крушунските водопади, които вероятно са една от най-сниманите забележителности в България. Комбинацията от падаща на различни нива кристално бистра вода и характерни за района варовикови скали създават синьо-бяла каскада, заобиколена от зеленина. Водопадите са най-красиви в пролетните месеци и ако можете – посетете ги през седмицата, когато няма толкова туристи, за да им се насладите с пълно внимание. В началото на пътеката към тях има изграден информационен център, където може да вземете безплатна карта на парк “Маарата” или да наемете водач.

Лековита вода

За тези, които обичат по-лежерния туризъм, в подножието на Крушунските водопади е изграден плувен басейн. Той предлага възможност за плаж през топлите месец от годината. Водата извира с температура 57.5 градуса, общата ѝ минерализация е близо 11 хил. мг/литър. Освен приятна, водата от Крушуна помага за много заболявания: ставни, на периферната нервна система, ортопедични, дерматологични, хронична венозна недостатъчност, хронични гинекологични заболявания.

Подземен свят и панорама

Където има карст, там има и пещери – а в района на платото те са много, всяка със свой характер и особености. Най-лесно достъпните са Стълбица, Урушка Маара и Футьовата. Гарваница е една от най-известните – тя е отвесна и още на входа усещането е, че сте на ръба на приказен свят, разделил Горната и Долната земя. Подземно царство от друг свят е Бонинска пещера, в която може да се влезе само с лодка. През нея тече подземна река, а в средата ѝ се намира уникален феномен – оформяна милиони години зала, през която изтича недокосната от слънцето вода. В района на пещера Маарата е имало средновековна обител на монаси-исихасти, издълбали килиите си в податливите скали.

Над подземния свят ни очакват още от тайните на историята. Екопътеката „През очите на времето и историята“ преминава през ливади, цъфтящи треви и билки към скалния феномен, наречен от местните „дъран амбаръ“ (житен хамбар). Пътеката стига до друга атракция – „Римската крепост“, използвала естествено укрепление от скали и добрата видимост за охрана на главния път по долината на река Осъм. Вероятно укрепленията са използвани до XV век. Екопътеката тръгва от центъра на село Крушуна (има табела) и е дълга около 3 км. Също като старите воини можем да преминем през техните наблюдателни постове и да се наслаждаваме на шеметната панорама към Северна България.

Krushuna-04 (1

Тракийското наследство

Изобилието от природни феномени, естествени наблюдателници и плодородни земи са създали условия районът на платото да се засели още в дълбока древност. Траките са оставили като наследство едно от най-известните български съкровища – Летнишкото. То е открито случайно през 1963 г., докато работници копаели в стопанския двор. Оттогава започва интереса към региона. Днес Летнишкото съкровище може да се види в Националния историческия музей в Бояна. Съкровището е изработено от сребро с позлатени орнаменти и представлява украса за конска сбруя и пластики, разказващи във фино изваяни образи подвизи на герои. Състои се от 23 плочки и начелник, вероятно собственост на знатен воин. Датирано е от IV век пр. хр. и е важна находка, разкриваща митологията на древните траки. Предполага се, че предметите са от времето на одриския владетел Koтис I и като знак за приемственост през историята, днес една от плочките с тракийския конник е част от герба на община Летница.

За храната и хората

Една от причините за големия интерес на туристи към района се дължи и на местните хора. Голямата част от местата за настаняване са в малки семейни къщи за гости, всяка със свой дух и стил. Над 60 са местата за настаняване в района на платото, заедно със заведения за хранене, в които да опитате традиционна българска кухня и по-съвременни гастрономически удоволствия. Всяко от селата си има свои традиции в кулинарията, но като цяло се ползват много свежи продукти, в комбинация с подправки и майсторлък. Може да опитате например постни пълнени чушки по кърпачевски или заешка яхния от Горско Сливово. На пазара в Крушуна всяка неделя може да очаквате местна фермерска храна – кисело мляко, мед, сушени билки. Изобилието от полезни диви растения е впечатляващо в района на платото и това дава възможност да си вземете за спомен комбинация от билки за чай или подправки. Препоръчваме да се отбиете в “Билковата къща” или в комплекс “Онгъл”.

Джаз в съдружие

Днес селата на Деветашкото плато носят своето очарование и лека носталгия по светлото ни селско бъдеще. В последните години този зелен остров между Предбалкана и Дунавската равнина се радва на изключителен туристически интерес. Това до голяма степен се дължи на дейността на сдружение “Деветашко плато”, което обединява усилията и енергията на повечето хора, които се занимават с туризъм в региона. Сред най-интересните събития е джаз фестивала в края на юни, който вече се утвърждава като важен символ на местната общност. В последното му издание през 2017 г. паралелно с него се организира и изложба на импровизирани чучела. През тази година очакваме още изненади.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.