Автор: Гавраил Гавраилов

В рубриката „Опознай България“ ще ви запознаем с различни местности, градове и села, които сме обиколили, главно за удоволствие. Ще разкрием красивите тайни на родината ни – както известни, така и не толкова познати. Ще намерим градски или природни съкровища. Ще надникнем под всеки камък, ще почетем всяко дърво, ще се полюбуваме на различна архитектура, защото България изобилства от приказни места, с които трябва да се гордеем. Това е рубрика, съчетаваща в себе си история, туризъм, любопитни факти и част от бита на всяка отделна местност.

Вероятно повечето любители на ските вече са чували за Банско. Но дали сте се замисляли как е изглеждало Банско преди двадесет години? Просто отидете 6 км на по на юг и ще разберете. На входа на малкото градче пише „Добре дошли в Добринище“. Името буквално означава „добри неща“.

Добринище е много старо селище. Открити са археологически находки на над 6 хиляди години. В рамките на града извират 17 минерални извора. Не е случайно, че по времето на Римската империя в района са били изградени терми, които по-късно турците надстроили. В наши дни минералната вода на Добринище е чудесен избор за истинска спа терапия. Има градски басейн и няколко хотели със спа комплекси.

Местните хора са типични планинци, горди и добронамерени, големи и здрави. Тази чудесна комбинация от качества се дължи до голяма степен на кристалния боров въздух, чистата вода, вкусната храна и неподправеното чувство за хумор. Градчето е култово място за кулинарни угощения в някоя от семейните механи. Думата „механа“ има много интересен произход. В по-стари времена местните хора пиели гъсто червено мелнишко вино, което пренасяли през планината в кожени мехове. Оттам се появила и механата, мястото, където се събирали мъжете да пият вино от меховете. Високо горе в Пирин има Винарска порта, през която идвали керваните с вино от Мелник.

Dobrinishte

Над Добринище е най-дългата ски писта в България (5008 м). През зимата по нейните склонове падат изобилни снегове и тогава има места наоколо, подходящи за фрий-райд. Лифтът е само един, но за сметка на това през седмицата почти няма опашки от скиори. Тук нещата са коренно различни от Банско. Само през уикендите има по-сериозен наплив и се чака, но това се дължи на по-стария и бавен лифт. А цените на лифт картата и ските под наем са около три пъти по-ниски в сравнение с близката Бъндеришка поляна. За най-големите ентусиасти съществува опция да спят горе в хижа “Безбог” и да се спуснат първи призори по прясната пудра преди още лифтът да е качил други скиори. Така могат да ползват и пакетни цени за лифт и ски гардероб, което още повече понижава общата сума за ваканция. Въобще през зимата ски зоната над Добринище е изключително място за романтици и предпочитана за сноуборд.

Не всички обаче карат ски, някой може да иска просто да релаксира с комбинация от спа и вкусна храна. За тази цел трябва да се подготвите за традиционната местна кухня, която включва месо, задушени зеленчуци, млечни продукти и характерните сушени мезета. Но в планината е така, а с падането на температурите изобилната храна е нещо задължително. Попитайте за капама – запазената марка на региона. Няма да сбъркате и с чомлек или бански старец. Преди всичко трябва да се настроите за продължителни трапези с пивко червено вино от сорта Широка мелнишка лоза и местните фолклорни песни. Тукашните мъжки басови гласове са уникални, а характерните пирински двугласни песни се чуват навсякъде из механите. В крайна сметка веднъж се живее – отдайте се на удоволствията.

Хотелите в Добринище са уютни и непринудени. Повечето от тях са семейни и носят имената на стопаните си. Това е гаранция за изключителни спомени и ведро настроение. Местните хора са постоянно усмихнати, отчетлива разлика с персонала на големите петзвездни хотели в съседно Банско.

През топлите летни месеци задължително трябва да се отправите нагоре към хижа “Безбог” и едноименното езеро. До там се стига с лифт или пеша от хижа “Гоце Делчев”. Безбожкото езеро е изходна точка до някои от най-вълнуващите обекти в Северен Пирин. Сред тях са преход до връх Полежан или разходка до Поповото езеро и циркуса на Самодивските езера, разположени под едноименния връх. Всички тези маршрути могат да се преминат в рамките на един ден, така че да се завърнете отново на изходната точка при хижа “Безбог”.

Как да стигнете до района на Добринище? Защо не се качите на единствената теснолинейка в България. Така ще минете през най-високата гара на Балканите – Аврамово. Трябва да имате обаче и търпение – ще ви отнеме цели 7 часа от София и около 6 часа от Пловдив, но пък ще ви остане един романтичен спомен от пушещия в тунелите локомотив. Последният участък от трасето между Банско и Добринище е построен с доброволен труд на местните жители през 1945 г.

По-бърз вариант за достигане е с автобус до Банско и оттам с такси. Има и преминаващи автобуси през Добринище в посока Гоце Делчев.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.