Автор: Гавраил Гавраилов

В рубриката „Опознай България“ ще ви запознаем с различни местности, градове и села, които сме обиколили, главно за удоволствие. Ще разкрием красивите тайни на родината ни – както известни, така и не толкова познати. Ще намерим градски или природни съкровища. Ще надникнем под всеки камък, ще почетем всяко дърво, ще се полюбуваме на различна архитектура, защото България изобилства от приказни места, с които трябва да се гордеем. Това е рубрика, съчетаваща в себе си история, туризъм, любопитни факти и част от бита на всяка отделна местност.

Вълнуващо място за селски туризъм в сърцето на Дунавска България. Сред капански легенди, се усеща космополитния дух на голямата група чужденци, избрали живота на село в най-спокойния регион на Европа. Паламарца е нашето любимо място за семейна ваканция през цялата година. Там ще попаднете на интелигентни хора, които ще ви представят местните традиции и фолклор.

Palamarca

В Паламарца има изключително симпатична къща за гости. Тя е собственост на Крис и Клер – шотландец и ирландка. Те организират там алтернативни еко ваканции, рейки семинари, кулинарни уроци за подготовка на зимнина, летни курсове за отглеждане на био продукти. При тях ще се натъкнете на неподправен селски бит, с необходимите модерни удобства и изключителни кулинарни изненади, като например типична английска закуска. Комплимент за домакините е богатата им библиотека с книги за пътешествия и подробен справочник за възможностите за туризъм в цялата Дунавска равнина, който те са изготвили със собствени усилия. Ако искате да поръчате домашна храна, това също е възможно. Бабите от селото могат да ви приготвят нещо типично за региона, и да ви бъде сервирано в трапезарията на къщата. Например за печен заек по капански се чака около шест часа.

Palamarca

В селото живеят предимно нестандартни хора, които променят представата ни за селския туризъм. В свободното си време Крис, който е археолог, свири на цигулка в самодейната група на читалището за автентичен фолклор, а Клер е рейки мастер и преподава на курсисти от цял свят. Тяхната къща за гости “Дива мащерка” вече няколко поредни години печели доверието на платформата Trip adviser като най-добро място в България за автентично гостоприемство.

Съботните утрини са посветени на пешеходни туристически преходи в околността на селото, откъдето се разкриват гледки към Стара планина и долината на Ломовете. Селото е разположено на специално място, закътано от ветровете и запазено от водните стихии. Както е отбелязано на герба му, възниква през 1573 г.. Според легендата, името му е свързано със съдбата на една красива българска девойка, която била харесана от турски велможа. Тя била сред момите, които жънели в имотите му, но на нея той обръщал по-специално внимание и плащал повече. Завидели ѝ нейните връстнички, взели паламарката ѝ и я хвърлили в пущинака до малък поток. Открай време местността се казва “Паламарката”. А легендите не секнали през годините. В селото всеки си има прякор, местните хора са зевзеци и обичат шегите. Известен е например един Кондю, който има разсадник. Кръстил си фирмата той “Кондюфрут”.

Kапанците са етнографска група, населявала много села в региона, като са съхранили до днес традициите си добре в Паламарца и близкото Садина. Гордеят се, че са преки потомци на аспаруховите българите и затова приготвят особено вкусно кисело мляко. Обичат кулинарните забавления и често стъкмяват общи софри за селските празници. Един от най-тачените дни през годината е Трифон Зарезан, когато се играе мъжко хоро. На Сирни заговезни се правят годежите и се раздава сладък бял булгур. Най-важните християнски празници Великден, Гергьовден и Коледа също се празнуват с пищни трапези. Селския събор е на Димитровден по стар стил в началото на ноември. Тогава се събират няколко поколения капанци и празнуват според древните традиции с типични ястия като пидя, долангач и гюзлеми.

Palamarca

Любопитен епизод от историята на Паламарца е раждането на престолонаследника Симеончо през 1937 г. В същия ден баща му цар Борис Трети провеждал общия кавалерийски преглед на войската в околностите на Паламарца. Радостната вест го заварила сред полето. На същото място днес е възстановена традицията да се организира кушия за Тодоровден.

Ако се озовете на ноемврийския събор, задължително опитайте ястието „раки“. То се приготвя от сушени червени чушки с пълнеж от булгур и ориз. Под стрехата на всяка къща в селото има провесени огромни количества сушени чушки. Те са основен продукт в кухнята на капанците. Ако имате желание да проучите основно темата, потърсете книгата с 118 типични рецепти в читалището. И само тук все още се приготвя едно от забравените вече захарни изкушения на поколения българи- маджуна. Той се вари от камъш. В района се отглеждат много овошки и има огромни масиви от малини. Старите лозя са били изкоренени и земите били засети с малини. Сега оттук се изнасят малини в цяла Европа. А един от най-големите разсадници в страната “Гюрлюк” е по пътя за селото от град Попово.

От Паламарца може да се стигне лесно пеша до Ковачевско кале (3 часа в двете посоки). След направен проект то е възстановено и достъпно за туристи. Намира се на пътя Попово – Бяла. Интересно място за посещение са останките от скалният манастирски комплекс край село Крепча, който е основан по времето на Златният век на българската държава – царуването на Симеон Велики.

Покрай Крис и Клер и тяхната сбъдната мечта за живот сред аромата на дива мащерка, Паламарца вече е международно село. Само за седем години, там са се заселили много семейства от различни европейски и американски държави, като дори има и нигерийци. Двамата вече имат конкуренция в лицето на други предприемачи, които предлагат настаняване в селски къщи за гости, но добър бизнес се прави в истински конкурентна среда.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.