В рубриката „Опознай България“ ще ви запознаем с различни местности, градове и села, които сме обиколили, главно за удоволствие. Ще разкрием красивите тайни на родината ни – както известни, така и не толкова познати. Ще намерим градски или природни съкровища. Ще надникнем под всеки камък, ще почетем всяко дърво, ще се полюбуваме на различна архитектура, защото България изобилства от приказни места, с които трябва да се гордеем. Това е рубрика, съчетаваща в себе си история, туризъм, любопитни факти и част от бита на всяка отделна местност.

Днес ще ви разкажем за пещера Снежанка, която е разположена в Баташката планина, на 5 км от град Пещера. Ще я откриете лесно, просто се движете посока Батак, завийте по главния път и след около 2 км ще стигнете до паркинга. Ако сте с автомобил, ви препоръчвам да го оставите там и да вървите нагоре пеш. Не след дълго пред вас ще се открие кратка еко пътека. Тя е с дължина 830 метра, но въпреки това изморява. Поради тази причина, по продължението ѝ ще видите табели със забавни надписи от сорта на „Остана още малко“, „Не се предавай“, „Дишай дълбоко“, както и с нарисувани усмивки. Дайте си време да ѝ се насладите, тя също крие своите природни съкровища. Едно от тях е склон с пейка, който лесно може да подминете, защото е закрит от растителност. Но ако знаете, че е там, просто следвайте стрелката, закачена на беседката и ще го намерите. От там гледката е изумителна.

Peshtera Snejanka

Peshtera Snejanka

В крайна сметка всичко си заслужава, за да достигнете до заветната цел – пещерата, открита през 1961 година. Тя е намерена съвсем случайно от пещерняци, а името си получава от сталактоните, наподобяващи приказната героиня Снежанка. В дебрите ѝ ще ви потопи един възрастен, но много забавен гид, който не само ще ви разкаже за нейните характеристики, но и постоянно ще пуска по някой друг бъзик, за да ви разсмее. Внимавайте при влизането да не ударите главата си, защото главният отвор е по-нисък и трябва да се наведете. Реално, това е и единственото препятствие, с което може да се затрудните.

Интересен факт е, че още при откриването си Снежанка е обявена за защитена територия, включваща в себе си освен пещерата, така и околните гори. Общата площ на територията е 122,5 ха и е буферна зона на резерват „Купена“. Но преди да бъде открита, още преди 2500 години, пещерата е била използвана за убежище от тракийското племе Беси, което е почитало бога на виното Дионисий. Температурата ѝ е постоянна през цялата година, влагата е толкова, колкото да не пречи на проходимостта ѝ, а за още по-голямо удобство са монтирани парапети, на които да се подкрепяте, при нужда.

Peshtera Snejanka

Peshtera Snejanka

Пещера Снежанка е дълга 145 м, изградена от Залата на виметата, Голямата зала, Музикалната зала, Вълшебната зала и Залата на Срутището, чието име идва от това, че преди хиляди години се е образувало срутване, което в последствие създало интересни образувания. Разстоянието ѝ от тавана до пода е едва 6 м. От друга страна, Голямата зала е дълга 60 м, широка 40 м и висока 10,8 м. Тя е изпълнена с множество сталагмити, сталактити, а на места, където двете са се слели и със сталактони. Най-дългият сталактит в пещерата е 127 см, който се е образувал за 12 000 години, а за един сантиметър сталактон са необходими от 80 до 120 години. В едно от любимите ми образувания се превърна това, което до 89-та било Альоша, а след 90-та станало Статуята на свободата. Други са Наклонената кула в Пиза, Храм паметника „Александър Невски“, делфин, джуджета, вимета, риба, мечок, Дядо Коледа и много други.

Територията на пещера Снежанка се е превърнала в дом за редица защитени биологични видове. Тя включва представители на троглобионтите или видове от пещерната фауна, които са с най-висока консервационна стойност. Открит е бръмбар, представител на Трибус, нов вид Многоножка, Низши безкрили насекоми, Троглобионтна скрипя. В пещерата виреят и множество видове прилепи като Малък подковонос, Голям подковонос, Трицветен нощник и Голям нощник.

Peshtera Snejanka

Peshtera Snejanka

Пещера Снежанка е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз под номер 37 има печат на БТС. Няма да преувелича ако кажа, че всичко свързано с това пътуване е повече от приятно. Емоциите те връхлитат от всички посоки. Породени са от прекрасната гора, от уникалните гледки, от свежия въздух, от котката, която стои на пост пред входа на пещерата. От свободата и хармонията в Природата, която те заобикаля и нежно гали съзнанието ти. Пещера Снежанка определено е още една българска дестинация, която заслужава да се посети. Ако имате повече време, може да се разходите и в останалите близки местности, за някои от които ще ви разкажем съвсем скоро.

Peshtera Snejanka

Peshtera Snejanka

Фотографии: Александър Карамфилов

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.