Автор: Гавраил Гавраилов

В рубриката „Опознай България“ ще ви запознаем с различни местности, градове и села, които сме обиколили, главно за удоволствие. Ще разкрием красивите тайни на родината ни – както известни, така и не толкова познати. Ще намерим градски или природни съкровища. Ще надникнем под всеки камък, ще почетем всяко дърво, ще се полюбуваме на различна архитектура, защото България изобилства от приказни места, с които трябва да се гордеем. Това е рубрика, съчетаваща в себе си история, туризъм, любопитни факти и част от бита на всяка отделна местност.

Продължаваме с Нисово. Русенското село Нисово е едно от най-живописните в каньоните на Поломието. Разположено е близо до водослива на реките Бели и Мали Лом, на около 30 километра от областния център Русе. Много са посоките, по които може да се поеме оттук към различни опознавателни маршрути, красиви пейзажи и приключения. Селото е естествен център на природен парк Русенски Лом. А идеална изходна точка за всеки един такъв преход е посещение на местната винарска изба, намираща се в самия център на Нисово.

Nisovo

Nisovo

Nisovo

Лозята на изба “Нисово” са на около половин час пеша от нея, в средата на див и главозамайващ пейзаж, обградени от рибарници и отвесни скали. Рибарниците са и едно от най-вероятните места за среща с черния щъркел – символа на Природен парк Русенски лом. По пътя за рибарниците и лозята, маршрутът преминава през старо християнско гробище, с не съвсем добре изяснена история, но с интересни знаци по надгробните камъни и кръстове, често определяни като тамплиерски.

В това екологично чисто и все още недокоснато от урбанизма кътче на България се произвежда качествено вино. Избата е специално проектирана за производство на квалитетни бели вина, червени вина и розета. Разполага с лаборатория, ферментационен и бутилиращ цех, както и две дегустационни зали. Избеното помещение се намира под земята и е с площ от 500 кв/м. Температурата в избата се поддържа в оптимални нива за правилното съхранение на бъчвите и виното. Оборудването е последна дума на технологията във винарската индустрия.

За да се контролира в най-голяма степен качеството на вината, е осигурен напълно затворен цикъл на производство – от гроздето в лозята до бутилирането на вината. За отлежаване се използват френски дъбови бъчви, които деликатно омекотяват и трайно допълват вкуса на виното. Там то отлежава от половин до една година. При запечатването на бутилките се използват тапи от натурален португалски корк. Виното се произвежда от грозде, отглеждано в 45 хка собствени лозя, разположени в Поломието. Водещите серии марки на избата са Rigid elm и Horse valley. Препоръчваме да опитате вино от сортовете совиньон блан и каберне фран.

Nisovo

Nisovo

Nisovo

При туристическа обиколка на избата може да получите подробна информация за производствения процес. Може да участвате в дегустация, както и да закупите вино. В селото има възможности за настаняване в семеен хотел “Черен щъркел”. Наблизо е разположен и посетителският център на Природен парк Русенски лом – “Природозащитен комплекс Ломовете”. От него може да се предприеме пешеходна или вело-разходка в каньона на река Мали лом към Нисовските скални манастири (3 часа отиване и връщане пеша). На Малкия Нисовски манастир е изградена екстремна пътека от типа Виа Ферата, за преминаване по която е нужна алпийска осигуровка. По-интересен и впечатляващ обаче е Големият Нисовски манастир, намиращ се на диво място над широка поляна в голям и просторен меандър на реката.

Възможностите за вело-туризъм около Нисово са изключителни. За желаещите да се движат на две гуми само по асфалт, по малки и живописни пътища без трафик, препоръчваме разходка към средновековния град Червен, село Сваленик и връщане в Нисово през гора Батаклията (около 40 км, 5-6 часа). За почитателите на черни пътища и по-диви пътеки – препоръчваме каране към Нисовските манастири и Ивановските скални църкви. Какво по-хубаво от пикник край реката с приятели и бутилка чудесно вино от местен производител!

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.