Автор: Гавраил Гавраилов

Бърдарски геран е чудно село в средата на Златията. Хората са добронамерени и обичат да имат гости. Те са потомци на българи, живели няколко поколения в областта Банат. Имат характерни обичаи, сред които изпъква празника “Фършанги”.

Традиционно той се празнувал три дни с веселие, музика, танци и карнавални шествия. Започвал в неделята преди Заговезни (Фършанги на местен диалект).

В тези дни се правели седенки, пиела се греяна ракия и вино, хората се черпели по улиците. Имало и карнавал, при който мъжете се обличали като жени, а жените като мъже. Наричали ги “Мошуле” – дегизирани обикаляли улиците с каруци и влизали по къщите, за да опитват от богатите трапези.

Furshangi

Furshangi

В дните от началото на октомври до Коледа се колели прасета във всяка къща и се слагало месо за опушване. Процеса на обработка траел повече от месец, а късовете месо се опушвали в специални помещения вътре в къщите. Правели се и характерните “кълбасъ” – вид суджук. Така винаги имало месо за ядене до следващото колене на прасе в къщата. В последните години тези традиции се възраждат благодарение на кулинарния фестивал и карнавал.

На 17 февруари 2018 г. читалище “Съединение-1923” и кметството на Бърдарски геран канят своите гости на празника “Фършанги”. Начало в 09:30 часа.

В програмата фигурират карнавално шествие, хумористичен концерт и кулинарен базар, на който се излагат традиционни за Бърдарски геран месни и тестени изделия. Те се приготвят по стара технология, типична за кухнята на банатските българи. На базара ще има и гостуващи занаятчии с ръчно правени предмети и сувенири. Програмата включва изпълнения на фолклорни състави от цялата страна. “Фършанги” си има и специално лого, изработено от Петя Мойзис – Бобойчева.

Furshangi

Furshangi

 За първи път през 2018 г. се организира кулинарен конкурс в три раздела:

  1. Най – автентична банатска „Кълбаса“
  2. Конкурс за домашно вино под надслов “Виното е еликсир”
  3. Най-вкусно традиционно банатско тестено ястие

Гостите на фестивала ще могат да се насладят на традиционната за банатската кухня “Чорба триеница“. Може да се разгледат Етнографската къща и Църквата. Село Бърдарски геран има уникална за страната архитектура. Къщите са построени според традициите на Австро-унгарската империя. Има дори малка немска махала. Местното население изповядва западно християнство (католицизъм). Селото е използвано за декор на българския игрален филма “Тримата от запаса”.

За настаняване в района могат да се ползват услугите на семейни хотели в Бяла Слатина (8 км) и Кнежа (20 км). Трябва да се направи резервация предварително, защото гостите на фестивала надхвърлят броя на местното население. В краен случай може да се отседне в областния център Враца (60 км). Фестивалът “Фаршанги” се организира за осма поредна година.

Furshangi

Furshangi

Информацията е предоставена от Ирина Босилкова (секретар на НЧ “Съединение-1923” – с. Бърдарски геран)

 

 

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Г-н Франев, никой не се заяжда. Старите хора са казали, че когато фактите говорят и Господ мълчи. Факт е, че всички коментари- критики се трият (не само моите), факт е, че се нарушават традициите и не ми обяснявайте, че това е от солидарност с православните, че била Задушница. Ако държахте на традициите си шехте да го направите в неделя, или ако пък чак толкова сте решили да бъдете “толерантни”,можехте да направите конкурс за постни ястия, които са също толкова вкусни. Селото винаги ще ни е мило и скъпо и винаги ще се прибираме с удоволствие, но никога няма да кажем БРАВО и да подкрепим хората потъпкващи вековни традиции и обичаи!!! За протокола, ние си отпразнувахме Фършанги, макар и в скромен кръг.

  2. защо е тази заядица , Вие които сте част от това село вместо да подкрепяте всяко начинание, то обратно, удряте контра. Уважаеми приятели , кажете ми кой от всичките упрекващи спазва каноните на Католическата църква.Заповядайте на празника , винаги сте добре дошли на нашия , вашия Фестивал

  3. Управляващите на това китно и прекрасно селце за пореден път показват падението си. Фършанги тази година ще бъде проведено по време на пости, което е в абсолютен разрез с техните традиции, обичаи и морал. Няма възрастен човек от селото, който да не се възмущава от това богохулство, но “дамите”, които управляват не ги интересува, дори си позволяват да трият коментарите на хората, които се възмущават, защото не ги устройва истината.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.