Осем културни институции в Пловдив, които задължително да посетите

0
856
Plovdiv

Пловдив е град, добре познат с културно-историческото си развитие. Като представител на няколко епохи в културно, архитектурно и религиозно отношение, градът изобилства от места, в които се създава изкуство на високо ниво. Разбира се, има и много по-малки клубни и галерийни пространства, които също заслужават внимание и нужното уважение, но днес сме подбрали за вас тези културни институции, които задължително трябва да посетите (ако е възможно по-често), независимо дали сте тукашен или гост. Повярвайте ми, няма да сбъркате.

Градска художествена галерия

Gradska galeriq

Голямата червена сграда на Главната улица, приютяваща картини на най-големите майстори в изобразителното изкуство, няма как да бъде сбъркана. Тя впечатлява не само с архитектурата си, но и с множеството местни, национални и международни изложби, които събират представителите на елита на града и всички любители на изобразителното изкуство и фотографията. Точно така, освен картини, в галерията често се правят изложения и на снимки, провеждат се дори конкурси.

Залата е приютявала едни от най-великите художници в българската история, а ако искате да разгледате повече от това, което може да предложи, може да посетите и Постоянната експозиция на галерията, намираща се на ул. „Съборна“ в Стария град.

Драматичен театър „Н. Масалитинов“

Dramata

Не всеки знае, че Драматичен театър Пловдив е кръстен на руския режисьор, актьор и преподавател в тогавашен ВИТИЗ Николай Осипович Масалитинов. Но с този или без този факт, трябва да призная, че това е един от най-добрите театри в страната. През последните години, творческият и административен екип на институцията превърна в миналото занемарената сграда, в истинско бижу, достоен храм на Мелпомена. Постановките варират в различни стилове, жанрове и сюжети – от античност, през европейски класицизъм, българска литература, до модерното и визионерско виждане на авторите. Трупата е плеяда от различни типажи, а в заглавията на пиесите има за всеки по нещо.

Самата сграда е представител на архитектурна класа. Разполага с малък двор, предна фасада, а в основата му с две сцени – Камерна и Голяма, която е и най-модернизираната в България. И както казва екипът: „Елате на театър! Хубаво е.“

Държавен куклен театър – Пловдив

Kuklen teatur

И като заговорихме за театри, няма как да подминем нашия куклен театър, който в последните години предлага пиеси, изградени на световно ниво. Той е подходящ както за деца, така и за порасналите такива, с постановките си за възрастни. Театърът не веднъж е обирал наградите ИКАР и АСКЕЕР в кукления раздел и напълно заслужено. Майсторството на актьорите, както и професионалният замах на директора Виктор Бойчев, го превърнаха в еталон за висше изкуство в родната култура, а всяко посещение там е като навлизане в приказка – забавна, понякога мрачна, но винаги оставяща те без дъх.

Не се колебайте, а заведете детето си и го запознайте с чудния свят на сцената или вие посетете някоя от вечерните постановки. Ще бъдете всичко друго, но не и разочаровани.

Държавна опера – Пловдив

Opera Plovdiv

Независимо, че пловдивската опера няма дом, тя е пълно откритие през последните години. Оперното майсторство в града под тепетата се въздигна от пепелта и печели все повече почитатели. Дали ще посетите спектакъл в Дом на културата „Борис Христов“, симфоничен концерт в Концертна зала или ще изберете летния фестивал Opera Open на Античния театър, ще се насладите на възхитителните гласове на солисти и хор, прекрасните танцови умения на балетистите, както и на международно участие и иновации в режисьорското виждане на поставяне.

Ние сме сигурни, че някой ден Държавна опера – Пловдив ще се сдобие със своя собствена сграда, но независимо от всичко, ние винаги ще я оценяваме като перлата на пловдивското изкуство.

Културен център „Тракарт“

Trakart

Културен център „Тракарт“ се намира в подлез Археологически, като приютява и реставрира римски подови мозайки от III-IV век сл. Хр. Освен важен център за историческата култура на града, пространството подкрепя и много родни творци. Често там се организират литературни четения, камерни концерти, пиеси с по-малко актьорски състав, изложби и други.

Самото пространство е изключително красиво. Можеш да съзерцаваш мозайките с часове и да не се измориш от впечатляващите им цветове, пластове, елементи и декорации, които се сливат в един артефакт.

Музеите

Arheologi4eski muzei

На територията на Пловдив са разпределени множество малки и големи музеи и музейни къщи. Самият Стар град е резерват, изпълнен с архитектурни диаманти. Но има няколко големи музея, които със сигурност трябва да посетите. Това са Исторически, Археологически, Регионално Природонаучен и Регионален етнографски музеи. Там не само ще обогатите познанията си, но и ще се запознаете с невероятни зидарски, оръжейни, керамични, глинени и всякакви други изделия. А в Природонаучния музей се разполагат и две нови вдъхновяващи зали – зала „Тропик“, която приютява разнообразни видове живи пеперуди, живеещи в автентична тропическа среда, както и Планетариума, изграден през 2015 година.

Дружество на пловдивските художници

DPH

В ДПХ членуват повече от 400 пловдивски художници, които до сега излагаха творбите си в галерията на ул. „Гладстон“. В момента залата е затворена, защото се очаква на нейно място да се построи нова, съвременна, мултуфункционална зала, която ще отвори през 2019 година, като така ще се възроди от пепелта и ще заеме официално почетното си място в културния живот на Пловдив.

Освен собствени изложби, художниците подкрепят и младите таланти и организират поредица изложби за ученици и студенти. В залата може да видите още разнообразие в областта на визуалните изкуства като графика, живопис, приложни изкуства, скулптура. Ще приютява национални, международни и самостоятелни изложби, пленери, концерти, конференции, литературни представяния и много други.

Баня Старинна

Banq Starinna

Център за съвременно изкуство „Баня Старинна“, или позната още като Чифте баня, е не само архитектурно-исторически паметник от XVI век сл. Хр., но и зала за съвременно изкуство от 1999 г. насам. През последните години там се проведоха много изложби, светлинни и мапинг проекти, арт инсталации и други. Банята бива включвана в почти всички културни фестивали, а вътрешността ѝ е прелестна. Влезеш ли вътре, сякаш се връщаш години назад. Самата постройка си е напълно самодостатъчна, а вътрешният купол ще ви изуми. Задължително я включете към желаните си градски дестинации.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.