Отворено писмо относно забрана за коледните базари

1
2466
Отворено писмо относно забрана за коледните базари
Снимка: plovdivnow

PlovdivTown публикува без редакторска намеса полученото отворено писмо с въпроси към Общинския кризисен щаб. От своя страна твърдо заставаме зад каузата “Да спасим Коледния дух и трудът на занаятчии, артисти и организатори”.

До Общински кризисен щаб, гр. Пловдив,

Министерство на Здравеопазването,

Социално ангажираните медии,

Широката общественост

Отворено Писмо


               Във връзка с публично оповестеното решение на Общинския кризисен щаб, да бъдат отменени “Коледен базар Капана”, “Коледен панаир на занаятите” и “Фермерските пазари”, ние организаторите им, бихме искали да направим обръщение по този повод и да зададем следните въпроси:

  1. Молим Щабът да направи паралел между действащите Общински пазари и “Руски пазар” от една страна, и “Коледен базар Капана”, “Коледен панаир на занаятите” и ‘Фермерските пазари” от друга, като в следствие да отчете не се ли прилага двоен стандарт в отношението на общинската администрация. Молим щабът да изясни с какво частните коледни пазари са по-опасни от общинските?
  2. Молим Щабът да направи паралел между по-горе изброените частни пазари и магазините Кауфланд, Лидъл, Била, Практикер, Баумакс, Метро, Технополис, Джъмбо заедно с останалите чуждестранни фирми. С какво откритите коледни базари са по-опасни за здравето на гражданите, от магазините на големите вериги? За обществото изглежда, сякаш интересите на заможните чуждестранни лобисти биват защитени, за разлика от прехраната на българските производители, занаятчии и автори.
  3. Молим Щабът да направи паралел между ледената пързалка, намираща се на площад “Централен” и коледните базари. Какво я прави по-безопасна за здравето на гражданите? Тук отбелязваме, че в стремежа си за елиминиране на опасността от заразяване, организаторите на базарите са отменили всякакво културно съдържание, което може да бъде предпоставка за струпване на хора.
  4. Молим Щабът да обясни защо не прилага заповед “РД-01-677/25.11.2020г.” на здравния министър, в която се дава разрешение за провеждане на такива дейности? Какво прави точно коледните базари, така опасни за общественото здраве?
  5. Молим ръководителите на Щаба, честно и открито да представят конкретните причини, заради които забраняват коледните базари в град Пловдив?

Молим Община Пловдив за разрешение да бъдат проведени вече организираните коледни базари, като отговорно заявяваме, че ще спазим всички мерки за безопасност. Призоваваме за справедливи и логични решения, за да се избегне ощетяването на трудещи се българи, заради непредвидимост и непоследователност в управлението на кризата. Припомняме, че не всички хора са на сигурна заплата и лишаването от възможност за реализация на изработеното ще остави много творци и занаятчии без препитание в празничните дни, без перспектива и средства в зимните месеци.

Нека Община Пловдив не пренебрегва фактът, че частните организации като “Капана Фест” ЕООД, са заплатили в пълен размер всички такси за дейността си в сезон “Ковид 2020”, независимо от намаления интензитет причинен от пандемията, без да ползват финансови облекчения или помощ от държавни институции. В подкрепа на нашето искане, прилагаме подаденото заявление за провеждането на “Коледен Базар Капана”, който официално поема отговорността за спазването на всички изисквания наложени със заповед “РД-01-677/25.11.2020г.”, на здравния министър.

Драги управляващи, осъзнаваме отговорността си към здравето на обществото, защото то е нашето здраве и здравето на нашите близки, заради това всички изложители ще бъдат с маски и ще разполагат с дезинфектант за лична, и клиентска употреба. Не отнемайте надеждата, идваща от предстоящите светли празници. Призоваваме ви, бъдете Хора!

Благодарим за разбирането и доверието в нашата дейност.

Отворено писмо относно забрана за коледните базари
Снимка: mediacafe

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

1 КОМЕНТАР

  1. Снимката накрая на статията отговаря на доста от въпросите в писмото. Безумно е да се мисли, коледният базар да се състои тази година, виждайки положението на страната ни поради тази пандемия. Виждайки състоянието на медеците и болничните ни отделения. Виждайки смъртността поради вируса за месец ноември. Напълно съм съгласен, че и пазари, като общински и руски не трябва да работят защото не предразполагат възможният контрол на понесещение и струпване, което голям супермаркет предоставя, но за Коледен базар – Капана, с две ръце и крака бих гласувал да не се състои, знаейки струпванията и пълните улици, които това събитие създава, въпреки че ми липсва.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.