Открива се фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив

Официалното откриване ще започне с анимацията “Сляпата Вайша” и “Монолог”

0
250

В самия край на 2017 година, на 16 декември, се открива фестивала на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.

Два филма ще бъдат представени на официалната церемония по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният “Сляпата Вайша” на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за наградите “Оскар” за късометражен филм.

Вайша не е като другите момичета. Лявото й око вижда само миналото, а дясното – само бъдещето. Разногледите очи на Вайша й пречат да живее в настоящето и тя се озовава между две непримирими времеви плоскости.

На откриването на фестивала ще се състои и официалната премиера на документалния филм “Монолог” на Ема Константинова и Георги Тошев, посветен на 75-годишнината на големия актьор Стефан Данаилов. “Монолог” ни среща със Стефан Данаилов “отблизо” във всички смисли – отвъд паравана на актьорската суета и в близък план. Стефан Данаилов се открива пред зрителя такъв, какъвто е. Той говори смешно, говори тъжно, говори със самоирония, говори искрено за събитията и обстоятелствата, които са го формирали като актьор и човек. Богатият архивен материал ни припомня някои от най-емблематичните му роли.

Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация “Академика 21” и Институт за изследване на изкуствата – БАН ще организират кръгла маса на тема актуалната тема “Хибридно кино”. В кръглата маса ще участват проф. Мая Димитрова, д.н., д-р Йосиф Аструков, доц. д-р Марин Дамянов, проф. д-р Емилия Стоева, доц. Петя Александрова, д.н., доц. д-р Радостина Нейкова, проф. д-р Надежда Маринчевска, гл. ас д-р Теодора Дончева, проф. д-р Михаил Мелтев, гл. ас д-р Деян Статулов. Кръглата маса ще се проведе на 17 декември от 10 ч. в зала “Пловдив” на Гранд Хотел “Пловдив”.

Фестивалът на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” 2017 ще продължи до 22 декември.

Първият Фестивал на българския късометражен филм, чиято Голяма награда тогава носи името “Златен тракийски ритон” се провежда през далечната 1975 г. в град Пловдив.

В конкурсната програма участват 42 филма, които са получили преди това награди на филмовите прегледи в градовете Кюстендил, Велинград и Добрич (тогава Толбухин).
Председател на журито е доайенът на българското документално кино режисьорът Захари Жандов. Според него това е важно явление в културния и обществения живот на България, макар и “малко закъсняло”, което трябва да представлява по неговите думи “форум на тенденциите в световното късометражно кино”.

Първоначалната идея е била събитието да прилича на Краковския фестивал, като след конкурсната програма на българските филми да се показват и международни късометражни филми. Така и става и в тази първа година на Фестивала в информационната програма са показани филми от СССР, Полша, ГДР, Унгария, Румъния и др. По-късно всяка година се различава по своя образ и творческо развитие, а Фестивалът се превръща във фестивал и на пълнометражни документални филми.

Първата Голяма награда “Златен тракийски ритон” получава режисьорът Константин Григориев за научно-популярния филм “Стрели над водата”, наградата за най-добър документален филм отива при “Шешкинград” на режисьора Васил Живков, а наградата за анимационен филм се поделя между “Перпетуум мобиле” на режисьора Тодор Динов и “Опера за един лешник” на режисьора Генчо Симеонов. Още на тази първа фестивална панорама се забелязва посоката, в която се развива българската анимация: тя е насочена към възрастните, характеризира се с философско мислене, иносказателност, приказност, артистичност и всякакъв вид анализ – от културен до социален.

Дом на Фестивала в онези години е пловдивското кино “Балкан”. Днес “Лъки – Дом на киното” с неговите две зали и богата програма за всички почитатели на седмото изкуство е гостоприемен екран за фестивала “Златен ритон”.

В “Лъки-дом на киното”, наред с комерсиалните заглавия, публиката се среща с артфилми, децата са добре дошли на специални прожекции, а за да е още по-богато преживяването често се канят режисьори, актьори, оператори и други.

Киното ще бъде и едно от основните средища на Пловдив като европейска столица на културата през 2019 г.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.