Малките „тракийци“ от НУМТИ откриха „Дни на тракийската култура“

0
79

Тракия е област, обхващаща част от България, Гърция и Турция, която свързваме с множество исторически периоди, легенди, факти и мистики. Тракийският народ все още си остава един от не напълно изследваните, а теориите на историците се обогатяват с всяко ново проучване. Тракийската култура е тясно свързана с нашата история и наследство и заслужава почит. Заслужава от време на време да се връщаме към нея и да я преживеем, опознаем, открием част от тайните и бита ѝ.

Може би точно затова за поредна година се организират „Дни на тракийската култура“, в които се докосваме до живота и тертипите на древните траки. Официалното им откриване се състоя вчера на Римския стадион. Началото дадоха малките музиканти от ансамбъл „Престо“ към НУМТИ „Добрин Петков“, които отправиха твърда заявка за музикален талант, а наградите, които са печелили по различни конкурси и фестивали, само затвърдяват това мнение. Ръководител на камерната формация по ударни инструменти е Пенчо Пенчев, а членовете му са Пламен Койчев, Даримира Стоянова, Александър Вичев, Габриела Андонова, Ира Илиева, Михаил Стоянов, Веселин Стефанов, Живко Иванов, Симеон Попов и Кристина Милева. Учениците изпълниха музикални произведения от репертоара на Филип Кутев, Шостакович, Брамс, Тери Гибс, Алексей Герасимес и други.

Dni na trakiiskata kultura

Dni na trakiiskata kultura

В концерта участваха и Хетски ансамбъл, който гостува за първи път в България, както и арт група „Славена“. Всички те предоставиха едно нетипично и различно преживяване на пловдивчани, които бяха насядали на чудните римски разкопки, или си бяха намерили местенце извън стадиона и наблюдаваха всичко отгоре. Интерес не липсваше, даже забелязах, че доста чуждестранни туристи се спират и дивят на гледката. Беше им любопитно и интересно. На нас също.

Dni na trakiiskata kultura

Dni na trakiiskata kultura

„Дни на тракийската култура“ се организират за шеста поредна година от Културен център „ТракАрт“ и ще продължат до 26-ти юни в направленията музика и слово. По време на шестте дни ще може да се насладите на много концерти, изложби, демонстрации, филми и други. Напомняме, че всички събития от програмата са с вход свободен.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.