e-kniga

Пътуващата къщичка с книгите, създадени от участниците в националният eTwinning проект „Родна стряха“ пристигна в ОУ „Райна Княгиня“. Къщичката пристигна, в Пловдив, от град Свищов, ще посети и детска градина „Чучулига“ – група „Ариел“, а след това заминава за Асеновград, Враца, Белене, Плевен, Разград, Левски и ще се върне обратно в Свищов.

eTwinning е програма за училищно сътрудничество в Европа,чрез използване на информационни и комуникационни технологии. Тя предлага подкрепа, инструменти и услуги за училищата. eTwinning предлага, също, безплатни възможности и продължаващо онлайн, професионално развитие за хора в образователната система. От 2005 година до ноември 2016 година eTwinning е включила над 400 000 души, училищен персонал(активни членове) и над 50 000 текущи проекти.

Организирана бе среща на учениците от втори „Е” клас на ОУ „Райна Княгиня” с любимите им баби. Заедно, в къща „Клианти”, те беседваха на тема „Традициите, които трябва да съхраним в рода“.

В електронната книга са поместени извадки от детските проекти: „Моето родно селище в миналото и днес“, „Полезните билки за деца“, „Интервю с баба“, както и предизвикателствата, които те приеха от началото на учебната година: „Образът на бабата и дядото в българските народни приказки“, „Рецептите на баба“. Учениците изобразиха игрите с баба и интерактивната техника „рисуване на идея” – щастлив роден дом.

В края на юни месец ще се появи втора електронна книга, в която ще се разказва как е посрещната къщичката с всички проекти от училищата и детските градини, участващи в проекта. Там откриваме: задачи за четене с разбиране, рисунки, рецепти, мисли за рода и семейството, снимки на празници, стихотворението „Родна стряха“ и думи за автора – Ран Босилек.

Класът работи по още eTwinning проекти, сред които Национален „Цифричко и Точица в страната на математиката“, по който вече са създадени две електронни книги и се измислят игри с пресмятания(от децата), които те си разменят по градовете. В момента класът чете няколко книги, посветени на забавната страна на боравенето с цифри и Международния „Internacional Children’s Book Day”,чрез който децата се запознават с историите на Муминтролите, вълшебни български приказки. Четат, още, за безопасен Интернет и се изправят пред много книжни предизвикателства.

Учениците ще получат „Сърфирам безопасно“ като подарък в Седмицата на детската книга и изкуството за деца, както и сертификатите си от НК „Бисерче вълшебно“.

Децата показаха, че са активни читатели с мнение и събраха много приятели-книги, с които играха задружно, защото си ги подаваха от ръка на ръка – с любов към изкуството.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.