Мистериозната България: Паметникът на Альоша в Пловдив

Прототип на статуята на паметника на Альоша е руският войник Алексей Иванович Скурлатов

0
630

В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Деветета статия от поредицата е за Паметникана съветската армия в Пловдив, известен още като Паметника на Альоша.

Паметникът на Съветската армия е известен още като паметника на Альоша. Намира се на върха на хълм Бунарджика в Пловдив. Скулптурата представлява гранитна статуя с височина 10,5 метра.

През 1948 година е решено в Пловдив да се изгради паметник на Съветската армия. За скулптор е избран Васил Радославов. Строежа на паметника на Съветската армия е официално започва през 1954 година. В създаването му участват архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Мангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов. На 5 ноември 1957 година десетметровата гранитна скулптура е открита в Пловдив, като в гранита на пиедестала му е гравирано „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“

Паметникът винаги е навявал противоречиви чувстава, както у пловдивчани, така и у останалата част от българското насление. За едни той е символ на дружбата с държавата, освободила България от Османското владичество, за други той е спомен за управлението на комунистическата партия. След 1989 година са правени няколко опита за премахване на паметника, но до момента те остават безуспешни.

През 2007-ма година по случай отбелязването на 50-годишнината от откриването на паметника в Пловдив пристига прототипът на паметника – руският войник Алексей Иванович Скурлатов. Също така на 5 ноември 2007 година в Балабановата къща е валидирана марка със стилизирано изображение на паметника

На 21 септември 2013-та година паметника е поставен дълъг червен плащ и черна кърпа на лицето. Все още има граждани на Пловдив, които смятат, че паметникът трябва да бъде разрушен.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

Варненски халколитен некропол

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.