Мистериозната България: Паметникът на Альоша в Пловдив

Прототип на статуята на паметника на Альоша е руският войник Алексей Иванович Скурлатов

0

В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Деветета статия от поредицата е за Паметникана съветската армия в Пловдив, известен още като Паметника на Альоша.

Паметникът на Съветската армия е известен още като паметника на Альоша. Намира се на върха на хълм Бунарджика в Пловдив. Скулптурата представлява гранитна статуя с височина 10,5 метра.

През 1948 година е решено в Пловдив да се изгради паметник на Съветската армия. За скулптор е избран Васил Радославов. Строежа на паметника на Съветската армия е официално започва през 1954 година. В създаването му участват архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Мангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов. На 5 ноември 1957 година десетметровата гранитна скулптура е открита в Пловдив, като в гранита на пиедестала му е гравирано „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“

Паметникът винаги е навявал противоречиви чувстава, както у пловдивчани, така и у останалата част от българското насление. За едни той е символ на дружбата с държавата, освободила България от Османското владичество, за други той е спомен за управлението на комунистическата партия. След 1989 година са правени няколко опита за премахване на паметника, но до момента те остават безуспешни.

През 2007-ма година по случай отбелязването на 50-годишнината от откриването на паметника в Пловдив пристига прототипът на паметника – руският войник Алексей Иванович Скурлатов. Също така на 5 ноември 2007 година в Балабановата къща е валидирана марка със стилизирано изображение на паметника

На 21 септември 2013-та година паметника е поставен дълъг червен плащ и черна кърпа на лицето. Все още има граждани на Пловдив, които смятат, че паметникът трябва да бъде разрушен.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

Варненски халколитен некропол

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметник на Българо-съветската дружба”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Мистериозната България: Паметникът на Альоша в Пловдив
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!