В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Десетата статия от поредицата е Мистериозната България: Паметник на българо-съветската дружба.

Паметника на българо-съветската дружба е символ на силното приятелство между двете страни от миналото. Той сред масивните архитектурни паметници създадени през годините на комунизма, които биват разграбени и унищожени след 1989 година.

„Парк-паметник на българо-съветската дружба“ е най-големият паметник в град Варна . Представлява сложно и уникално инженерно съоръжение. Намира се на Турна тепе в североизточната част на града, на 110 метра надморска височина. На мястото на паметника е имало „Братска могила“, посветена на борците против фашизма и капитализма. Костите от нея са преместени на 7 септември 1958 година в новия „Пантеон“ Варна.

Идеята за построяването на паметника е от 8 май 1958 година, но първият конкурс претърпял неуспех. През есента на 1973 година е направен нов конкурс, на него били одобрени проектите на варненските скулптури Евгени Баръмов, Альоша Кафеджийски и Камен Горанов. Първата копка е направена на 4 ноември 1974 година. В следващите седем месеца над 27 000 души са работили доброволно.

Парк- паметникът на българо съветската дружба е висок 23 метра и широк 48 метра, под него има изградено бомбоубежище и няколко помещения. За построяването са излети 10 000 тона бетон. Площадката, където е построен паметникът, е 400 квадратни метра и е положена мозайка от речна баластра. В средата на арката бил поставен разпукан бронзов куб, от който горял вечният огън. За поддържането на огъня на денонощие изгаряли по четири бутилки газ. В крилата били направени празнични зали. На паметника има седем фигури високи 11,5 метра.

На хълма около паметника са посадени над 11 хиляди храста и над 10 хиляди дървета и е направена е специална напоителна система. До паметника води „Стълбата на победителите”, която  има 301 стъпала. Паркът-паметник на българо-съветската дружба е бил открит на 13 ноември 1978 година. Така паметникът е функционирал до 1989 година и след това бил разграбен, а входът- зазидан.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

Варненски халколитен некропол

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.