В поредицата „Мистериозната България“ ще ви запознаем накратко с 12 удивителни, чудати и на моменти необясними местности от нашата родина. Места, които са енигма не само за нас, но и за останалия свят. Места, с които можем да се гордеем и които отварят в съзнанията ни въпроси.

Десетата статия от поредицата е Мистериозната България: Паметник на българо-съветската дружба.

Паметника на българо-съветската дружба е символ на силното приятелство между двете страни от миналото. Той сред масивните архитектурни паметници създадени през годините на комунизма, които биват разграбени и унищожени след 1989 година.

„Парк-паметник на българо-съветската дружба“ е най-големият паметник в град Варна . Представлява сложно и уникално инженерно съоръжение. Намира се на Турна тепе в североизточната част на града, на 110 метра надморска височина. На мястото на паметника е имало „Братска могила“, посветена на борците против фашизма и капитализма. Костите от нея са преместени на 7 септември 1958 година в новия „Пантеон“ Варна.

Идеята за построяването на паметника е от 8 май 1958 година, но първият конкурс претърпял неуспех. През есента на 1973 година е направен нов конкурс, на него били одобрени проектите на варненските скулптури Евгени Баръмов, Альоша Кафеджийски и Камен Горанов. Първата копка е направена на 4 ноември 1974 година. В следващите седем месеца над 27 000 души са работили доброволно.

Парк- паметникът на българо съветската дружба е висок 23 метра и широк 48 метра, под него има изградено бомбоубежище и няколко помещения. За построяването са излети 10 000 тона бетон. Площадката, където е построен паметникът, е 400 квадратни метра и е положена мозайка от речна баластра. В средата на арката бил поставен разпукан бронзов куб, от който горял вечният огън. За поддържането на огъня на денонощие изгаряли по четири бутилки газ. В крилата били направени празнични зали. На паметника има седем фигури високи 11,5 метра.

На хълма около паметника са посадени над 11 хиляди храста и над 10 хиляди дървета и е направена е специална напоителна система. До паметника води „Стълбата на победителите”, която  има 301 стъпала. Паркът-паметник на българо-съветската дружба е бил открит на 13 ноември 1978 година. Така паметникът е функционирал до 1989 година и след това бил разграбен, а входът- зазидан.

Ако вие любопитно, може да прочетете и други статии от поредицата Мистериозната България:

“Бузлуджа- забравеният паметник”

“Белоградчишката крепост- Геният на римската архитектурна мисъл”

“Странното Българско дърво”

Варненски халколитен некропол

“Храм-паметник „Свети Александър Невски”

„Побити камъни”- Единствената естествено формирана пустиня в България”

“Вампирски гроб в Созопол”

“Тракийската гробница в Казанлък”

“Паметникът на Альоша в Пловдив”

“Нос Калиакра”-Природа, история, митове и легенди в едно

“Дяволският мост”

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Мистериозната България: Паметник на българо-съветската дружба
Оценете статията
Вашето мнение е важно за нас!