Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив

0
363
Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: marica.bg

Паркът е поредна зелена площ в Пловдив, която става жертва на съмнителни сделки и икономически интереси между общинари и бизнесмени.

Едно от обещанията на новата местна власт беше разрешаването на казусите, свързани със застрояването на дългогодишни зелени площи. Те са се превърнали в единствения оазис във все по-бързо и стремително разрастващия се Пловдив.

С края на извънредното положение, на дневен ред пред пловдивската общественост отново е поредното безобразно застрояване в междублоковото пространство.

Стотици пловдивчани, живеещи в района на улица „Весела“ в район „Централен“ отново ще излязат на протест. Тази неделя – 7 юни от 19:00 часа в междублоковото пространство между блок 148 и блок 150.

Протеста им идва точно година, след като частен инвеститор придоби зелените площи между двата блока. В сделката е и фамилията на заместник-директорката в общинската фондация “Пловдив 2019” Гина Кафеджиян.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: marica.bg

Паркът и наследниците

Шестима наследници от фамилията Кафеджиян правят договорка за спорния имот с инвеститора от „Инджовстрой“ ЕООД на 20 юли 2017 година. Не е ясно обаче как самите те са го придобили. Според хората от квартала това е станало след няколко заменки с други земи.

От решението за възстановяване на Върховния административен съд обаче не се разбира точната процедура, по която Кафеджиян са получили правото на собственост през 2016 година.

Междублоковото пространство е малко над 530 кв. метра и със сигурност е апетитен имот. Първо, защото съседните блокове са високи и бъдещият строител може да получи разрешение за солидна сграда от поне 15 метра. Второ – защото се намира в централната част на града и на място на, което е силно застроено и рядко се появяват празни имоти.

Фамилията явно е ​водила дълга битка с Община Пловдив, за да получи точно този имот. Първите документи, в които шестимата наследници предявяват претенции към 535-те квадратни метра в центъра на Пловдив, са от 2006 година. След решението на магистратите в полза на Кафеджиян, Общината е издала и строителното разрешение.

Впечатление прави, че Гина Кафеджиян и семейството й са имали дълги години интерес и апетити към имота. Ключове вероятно се оказва експертизата на братът на Гина Кафеджиян – Мартин.

Той също е общински служител, но в Столична община, където работи като главен архитект в район “Кремиковци”. Освен Гина и Мартин Кафеджиян продавачи през 2017-а се явяват още Ани Дердерян, Верджиния Гънгова, Анкине Екмекчиян и Сукиас Дердерян.

Следите на съдебните дела и преписки, касаещи имота на улица „Весела“ обаче се губят. Това е заради близо 10-годишната сага между Община Пловдив и фамилията на вече една от бившите шефки на фондация „Пловдив 2019“.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: frognews.bg

Паркът, фирмата и властта

Първите документи, в които шестимата наследници предявяват претенции към 535-те квадратни метра в центъра на Пловдив, са от 2006 година. След решението на магистратите в полза на Кафеджиян Общината е издала и строителното разрешение на самите собственици, още преди продажбата към „Инджовстрой“ ЕООД.

След като Гина Кафеджиян и фамилията й придобиват право да ползват и строят върху имота до ул. „Весела“, тогава става и продажбата към смолянската фирма „Инджовстрой“ ЕООД. Дружеството е регистрирана в село Баните за близо 600 хиляди лева.

Инвеститорите Капка и Росен Инджови купуват имота през 2017 г. Фирмата има дълга история и опит в бранша и редовно печели обществени поръчки, включително и в Пловдив. Тук тя е санирала два блока с държавни пари по последната програма за енергийна ефективност.

Името на смолянската фирма обаче често е спрягано в региона за „близка до властта“. Освен чест играч и изпълнител в търговете по ЗОП в Смолян и общините в региона, името на „Инджовстрой“ се появява поркай няколко интересни обществени поръчки.

През 2017 година, фирмата от село Баните е една от двете компании поканени да строят оградата на бежанския център в Харманли – без търг или наддаване.

Тогава с пари, отпуснати от Европа, Държавната агенция за бежанците покани за изпълнители директно две фирми. Едната е свързваната с депутата Делян Пеевски компания с мултимилионни  поръчки „Водстрой  98” АД, която изпълнява четири от обособените позиции.

Другият поканен да изпълни останалите три позиции от поръчката е именно „Инджовстрой” ЕООД. В последствие за оградата изградена от двете дружества стана ясно, че е незаконна, тъй като няма нужните разрешения от строителен контрол и започна проверка от прокуратурата.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Паркът, протестите и керванът си върви

Казусът с имота на улица „Весела“ обаче за пръв път излезе на дневен ред през май, миналата година. Тогава малко след ремонтите в квартала, представители на „Инджовстрой“ заграждат имота и започват подготовка за строеж.

Паркът изкарва хората на незабавни протести, като в интервю за медиите Росен Инджов тогава твърдо заявява, че няма намерения да строи и е купил имота с инвестиционна цел.

Опитите апетитният имот да бъде застроен са отдавна. Живущите в района са стигнали дори до дела във Върховния административен съд, който отменя едно строително разрешение назад в годините.

Именно тук целият казус става още по-съмнителен, защото новият собственик получава безпроблемно разрешително за строеж, макар и ВАС вече категорично да се е дал становище за запазването на зелената площ в междублоковото пространство.

Новото разрешително за строеж е в сила до 2021 година, но няма информация дали е извадено от Кафеджиян и фамилията й или от новите собственици.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: chakarov.eu

Паркът, Инджовстрой и борбата

Дружеството “Инджовстрой” ЕООД е регистрирано през 2008 година с адрес в село Баните, на община Смолян. Управител е съпругата на Росен Инджов – Капка, а самият той е прокурист на фирмата. Финансовите отчети на дружеството показват, че “Инджовстрой” има достатъчно приходи, за да може да направи подобна сделка.

Само за 2017 година фирмата е реализирала близо 13 млн. приходи, които обаче падат стремглаво и през 2018 година вече са само 3 мил. лева. Съмнителен обаче е фактът, че фирмата няма публикувани годишни отчети в Търговския регистър от 2016 година.

Така пред пловдивчани на дневен ред стои поредната битка за един от малкото „бели дробове“ останали в района на центъра на града. За момента Община Пловдив остава настрани от казуса, макар и едно от обещанията на новия кмет беше да не позволи градинките и парковете в кварталите да се застрояват.

Придобиването на този имот, продажбата му, както и издаденото строително разрешение за него са повече от спорни и заслужават щателна проверка, която да установи дали всичко е законно. Сигурно обаче е едно – застрояването на имота на улица „Весела“ е в абсолютен противовес с обществения интерес на пловдивчани.

Паркът до Марица: Историята на една сделка в Пловдив
Снимка: marica.bg

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.