На пейката на PlovdivTown: Георги Стаменов за парк Бунарджика и неговото облагородяване

Предвижда се през тази година Община Пловдив да закупи влакче, което ще даде възможност на хора с нарушени двигателни способности, на майки с деца и на всеки, който желае да се качва до върха на хълма по-лесно и удобно

0
557
Georgi Stamenov

Следващите три години са много важни за Пловдив както в икономическо, така и в културно отношение. Предстои ни да се подготвим за Европейска столица на културата, да я посрещнем, а после и да я затвърдим и доразвием. Точно затова започваме новата рубрика „На пейката на PlovdivTown“, в която ще ви представяме индивидуални разговори с някой от кметовете на пловдивските райони. С тях си говорим за това как ще се развие районът през следващата година, какви проекти са одобрени, следва да бъдат одобрени и вкарани в действие.

Продължаваме с кмета на район “Централен” Георги Стаменов, който този път ни разказа какво предстои за парк Бунарджик, разположен на хълма на Освободителите, в близкото бъдеще.

-Г-н Стаменов, какво ще се случи с парк Бунарджика през 2018-та?

Един от ключовите обекти, които искаме да реализираме е именно парк Бунарджика. В парковата си среда, която е между пешеходната алея и бул. „Руски“, той е изключително добре поддържан. Има две детски площадки. Идеята е да реновираме частта на самия хълм, от пешеходната алея до паметника Альоша. Да възстановим погубените инфраструктури.

В тази част са останали не повече от пет-шест осветителни стълба. Цялата подземна инфраструктура като водопровод, канализация и окабеляване също е компрометирана. Нашата идея е да започнем първо от осветяването на парка, подмяна на цялата електрическа система до самия връх. Подмяна на водопровода и канализацията, което ще даде възможност да пуснем чешмите в парка. Обсъжда се дали тоалетните да бъдат възстановени в сегашния им вид или да се сложат нови модерни химически тоалетни, които да са изцяло самопочистващи се. Също така да бъдат възстановени компроментираните подпорни зидове, настилка, шапки върху зидове и парапети. Да се изградят парапетите от гледна точка на безопасност. Поради тази причина и целият парк ще е под видео наблюдение. Ще включим интернет навсякъде. Ще се възстановят и акведуктите. Предвиждаме върху самите езера да се изгради една мобилна, отворена сцена. Самият фон от акведуктите е изключително подходящ за организиране на различни културни събития.

Предвижда се през тази година Община Пловдив да закупи влакче, което ще даде възможност на хора с нарушени двигателни способности, на майки с деца и на всеки, който желае да се качва до върха по-лесно и удобно.

Не на последно място бихме желали да монтираме пейки и паркът да придобие визия, с която ще привлече не само живущите в квартала, но и всички пловдивчани и гости на града.

-Жорж Трак даде идея от върха на хълма да се пусне лифт. Как напредва тя и изобщо обсъжда ли се в администрацията на район „Централен“?

Тази идея е в много начален етап, но е интересна. В същината ѝ стои възможността хората да се качват от подножието на хълма до неговия връх с лифт, след което може да се слезе пеш или отново с лифта. Но тук става въпрос за едни изключително сложни съгласувателни процедури и проекти, които на този етап все още не сме готови да стартираме. Все пак, изграждането на такова съоръжение ще бъде свързано с широко публично обсъждане. Знаете, че хълмовете са със специален статут. Почти всичко в тях е защитено и за да се направят намеси, всеки един детайл трябва да бъде съгласуван и подкрепен от общността. Няма как ако гражданите не желаят подобно съоръжение ние да пристъпим към изграждането му. Моето лично мнение е, че това е един много интересен проект, но пътят да се реализира е изключително дълъг, труден и се нуждае от сериозна подкрепа.

-На хълма има и много бункери. Смятате ли да включите и тях към облагородяването на тепето? Например да ги отворите и използвате като историческа атракция?

Бункерите са били в актива на бившата Гражданска защита, която в момента е под шапката на пожарната. Инж. Тотев ни възложи да направим оглед на скалната маса, с цел там където има нужда от укрепителни процеси да се изготвят проекти и да се обезопасят скалите. А там където дърветата имат нужда от обрушване, да се обрушат, за да направим хълма безопасен, след което да се започне самото възстановяване в съществуващата инфраструктура. Докато правехме огледа с пожарната, коментирахме бункерите. Една част от тях са стопанисвани от пожарникарите, друга не са. Разговаряли сме с хора, които имат интерес да ги използват за скално катерене и друг тип дейности. Въпрос на време и синхрон между всички институции е тези укрепления да бъдат отдадени от пожарната. Това ще доведе до социализирането и поддръжката им.

-В територията на Бунарджика влизат и улиците, които са покрай него. Например ул. „Волга“ и ул. „Предел“. Като казвате, че ще се поднови канализационната мрежа, това означава ли, че ще включите и канализацията на жилищната част?

Парк Бунарджика е в частта на Плана за управление, в която не се позволява строителство. Ул. „Волга“, ул. „Предел“ са в урбанизираната част на хълма където има градоустройство.

Да, канализацията не е сменяна, но това не е проблем само на ул. „Волга“. Състоянието на ул. „Георги Цанев“ е същото. Но за нея имаме готов и одобрен проект, който чака финансиране. На ул. „Волга“ от малки едноетажни къщички се появиха едни китни три-четири етажни кооперации. Натовареността като брой жители се увеличи три пъти, съответно канализационната система не отговаря на потребностите на живущите, но към днешна дата за подмяна на канализация и водопровод по двете улици не можем да говорим, защото не са проектоготови. Всеки такъв проект трябва да се осъществява с необходимите строителни книжа и се надяваме, че през 2018-та и 2019-та ще имаме възможност да проектираме и този участък.

На ул. „Предел“ достъпността е откъм ул. „Волга“. В момента живущите в края на ул. „Предел“ използват алеите на Бунарджика за по-лесен достъп до домовете си. Но в един бъдещ период те ще трябва да достигат до тях по установените пътни артерии по ул. „Волга“, защото тук говорим за парк, който е пешеходна зона.

-А ако хората сами поемат инициативата и предоставят желанието си на Общината за стартиране на една процедура, тя би ли била възможна?

Разбира се, че може да се стартира една процедура, да се обследва съществуващата канализация и възможностите за монтиране на по-голяма такава. После да се изготвят проекти, които да се съгласуват. Оттам нататък е въпрос само на средства. Лично аз поемам ангажимента да стартирам процедурата. Първо колегите да направят обследване и замерване на съществуващата канализация, от къде до къде трябва да бъде направена нова, защото все пак ул. „Волга“ е двускатна. Една част от канализацията трябва да се залости към бул. „Васил Априлов“, друга да отиде към бул. „Руски“, да се прецени какъв дебит трябва да бъде заложен и дълбочината на котите, за да можем да направим задание за проектиране и съответно да помолим инж. Тотев при възможност да заделят средства за проектирането на участъка.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.