На пейката на PlovdivTown: Георги Стаменов за парк Бунарджика и неговото облагородяване

Предвижда се през тази година Община Пловдив да закупи влакче, което ще даде възможност на хора с нарушени двигателни способности, на майки с деца и на всеки, който желае да се качва до върха на хълма по-лесно и удобно

0
Georgi Stamenov

Следващите три години са много важни за Пловдив както в икономическо, така и в културно отношение. Предстои ни да се подготвим за Европейска столица на културата, да я посрещнем, а после и да я затвърдим и доразвием. Точно затова започваме новата рубрика „На пейката на PlovdivTown“, в която ще ви представяме индивидуални разговори с някой от кметовете на пловдивските райони. С тях си говорим за това как ще се развие районът през следващата година, какви проекти са одобрени, следва да бъдат одобрени и вкарани в действие.

Продължаваме с кмета на район “Централен” Георги Стаменов, който този път ни разказа какво предстои за парк Бунарджик, разположен на хълма на Освободителите, в близкото бъдеще.

-Г-н Стаменов, какво ще се случи с парк Бунарджика през 2018-та?

Един от ключовите обекти, които искаме да реализираме е именно парк Бунарджика. В парковата си среда, която е между пешеходната алея и бул. „Руски“, той е изключително добре поддържан. Има две детски площадки. Идеята е да реновираме частта на самия хълм, от пешеходната алея до паметника Альоша. Да възстановим погубените инфраструктури.

В тази част са останали не повече от пет-шест осветителни стълба. Цялата подземна инфраструктура като водопровод, канализация и окабеляване също е компрометирана. Нашата идея е да започнем първо от осветяването на парка, подмяна на цялата електрическа система до самия връх. Подмяна на водопровода и канализацията, което ще даде възможност да пуснем чешмите в парка. Обсъжда се дали тоалетните да бъдат възстановени в сегашния им вид или да се сложат нови модерни химически тоалетни, които да са изцяло самопочистващи се. Също така да бъдат възстановени компроментираните подпорни зидове, настилка, шапки върху зидове и парапети. Да се изградят парапетите от гледна точка на безопасност. Поради тази причина и целият парк ще е под видео наблюдение. Ще включим интернет навсякъде. Ще се възстановят и акведуктите. Предвиждаме върху самите езера да се изгради една мобилна, отворена сцена. Самият фон от акведуктите е изключително подходящ за организиране на различни културни събития.

Предвижда се през тази година Община Пловдив да закупи влакче, което ще даде възможност на хора с нарушени двигателни способности, на майки с деца и на всеки, който желае да се качва до върха по-лесно и удобно.

Не на последно място бихме желали да монтираме пейки и паркът да придобие визия, с която ще привлече не само живущите в квартала, но и всички пловдивчани и гости на града.

-Жорж Трак даде идея от върха на хълма да се пусне лифт. Как напредва тя и изобщо обсъжда ли се в администрацията на район „Централен“?

Тази идея е в много начален етап, но е интересна. В същината ѝ стои възможността хората да се качват от подножието на хълма до неговия връх с лифт, след което може да се слезе пеш или отново с лифта. Но тук става въпрос за едни изключително сложни съгласувателни процедури и проекти, които на този етап все още не сме готови да стартираме. Все пак, изграждането на такова съоръжение ще бъде свързано с широко публично обсъждане. Знаете, че хълмовете са със специален статут. Почти всичко в тях е защитено и за да се направят намеси, всеки един детайл трябва да бъде съгласуван и подкрепен от общността. Няма как ако гражданите не желаят подобно съоръжение ние да пристъпим към изграждането му. Моето лично мнение е, че това е един много интересен проект, но пътят да се реализира е изключително дълъг, труден и се нуждае от сериозна подкрепа.

-На хълма има и много бункери. Смятате ли да включите и тях към облагородяването на тепето? Например да ги отворите и използвате като историческа атракция?

Бункерите са били в актива на бившата Гражданска защита, която в момента е под шапката на пожарната. Инж. Тотев ни възложи да направим оглед на скалната маса, с цел там където има нужда от укрепителни процеси да се изготвят проекти и да се обезопасят скалите. А там където дърветата имат нужда от обрушване, да се обрушат, за да направим хълма безопасен, след което да се започне самото възстановяване в съществуващата инфраструктура. Докато правехме огледа с пожарната, коментирахме бункерите. Една част от тях са стопанисвани от пожарникарите, друга не са. Разговаряли сме с хора, които имат интерес да ги използват за скално катерене и друг тип дейности. Въпрос на време и синхрон между всички институции е тези укрепления да бъдат отдадени от пожарната. Това ще доведе до социализирането и поддръжката им.

-В територията на Бунарджика влизат и улиците, които са покрай него. Например ул. „Волга“ и ул. „Предел“. Като казвате, че ще се поднови канализационната мрежа, това означава ли, че ще включите и канализацията на жилищната част?

Парк Бунарджика е в частта на Плана за управление, в която не се позволява строителство. Ул. „Волга“, ул. „Предел“ са в урбанизираната част на хълма където има градоустройство.

Да, канализацията не е сменяна, но това не е проблем само на ул. „Волга“. Състоянието на ул. „Георги Цанев“ е същото. Но за нея имаме готов и одобрен проект, който чака финансиране. На ул. „Волга“ от малки едноетажни къщички се появиха едни китни три-четири етажни кооперации. Натовареността като брой жители се увеличи три пъти, съответно канализационната система не отговаря на потребностите на живущите, но към днешна дата за подмяна на канализация и водопровод по двете улици не можем да говорим, защото не са проектоготови. Всеки такъв проект трябва да се осъществява с необходимите строителни книжа и се надяваме, че през 2018-та и 2019-та ще имаме възможност да проектираме и този участък.

На ул. „Предел“ достъпността е откъм ул. „Волга“. В момента живущите в края на ул. „Предел“ използват алеите на Бунарджика за по-лесен достъп до домовете си. Но в един бъдещ период те ще трябва да достигат до тях по установените пътни артерии по ул. „Волга“, защото тук говорим за парк, който е пешеходна зона.

-А ако хората сами поемат инициативата и предоставят желанието си на Общината за стартиране на една процедура, тя би ли била възможна?

Разбира се, че може да се стартира една процедура, да се обследва съществуващата канализация и възможностите за монтиране на по-голяма такава. После да се изготвят проекти, които да се съгласуват. Оттам нататък е въпрос само на средства. Лично аз поемам ангажимента да стартирам процедурата. Първо колегите да направят обследване и замерване на съществуващата канализация, от къде до къде трябва да бъде направена нова, защото все пак ул. „Волга“ е двускатна. Една част от канализацията трябва да се залости към бул. „Васил Априлов“, друга да отиде към бул. „Руски“, да се прецени какъв дебит трябва да бъде заложен и дълбочината на котите, за да можем да направим задание за проектиране и съответно да помолим инж. Тотев при възможност да заделят средства за проектирането на участъка.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

На пейката на PlovdivTown: Георги Стаменов за парк Бунарджика и неговото облагородяване
4.4 от общо 7 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!