На пейката на PlovdivTown: Костадин Димитров за иновациите на район “Тракия”

Администрацията на район "Тракия" ще изгради нов парк на мястото, на което до сега се позиционираше гостуващия цирк

0
437

Следващите три години са много важни за Пловдив както в икономическо, така и в културно отношение. Предстои ни да се подготвим за Европейска столица на културата, да я посрещнем, а после и да я затвърдим и доразвием. Точно затова започваме новата рубрика „На пейката на PlovdivTown“, в която ще ви представяме индивидуални разговори с някой от кметовете на пловдивските райони. С тях си говорим за това как ще се развие районът през следващата година, какви проекти са одобрени, следва да бъдат одобрени и вкарани в действие.

Продължаваме с кмета на район „Тракия“ Костадин Димитров, който е роден на 5 юни 1975 г. Завършва Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ специалност Математика. Той е вицепрезидент на Българската федерация по таекуондо и виден спортист. Политическата си кариера започва като заместник-кмет на район „Централен“, а от 2011-та г. е кмет на район „Тракия“. Благодарение на неговите и на екипа му инициативи, районът се превърна в един от желаните за живот комплекси, а парк Лаута се преобрази от страшно и опасна място в предпочитано за разходки и отдих. Г-н Димитров е и кметът, който на всеки 3 март раздава български знамена на живущите в района.

Срещнахме се с него, за да поговорим за бъдещите планове на администрацията относно района и как ще бъде облагороден в следващите месеци.

-Какво очаква район „Тракия“ през новата 2018-та година?

Плановете на администрацията могат да се разделят на две – чисто инфраструктурни и дейностни. Инфраструктурно ще преасфалтираме улици, ще ремонтираме тротоари и едно спортно игрище. Ще изградим нов парк на площта, на която до сега се разполагаше цирка, а него ще преместим на друга територия, пак в район „Тракия“. Мисля, че новият парк ще се превърне в страхотно място за почивка и отдих, защото е в центъра на района. Проектът ще бъде впечатляващ, по-интересен и новаторски. За кое искате да говорим?

-Нека започнем с инфраструктурните планове.

Сега сме в период на обществените поръчки, които са на стойност 180 000 лв. После ни очаква още една поръчка, която ще възлезе на над 1 млн. лв. Надяваме се тя да бъде финансирана от Община Пловдив, за да можем да продължим с изграждането на инфраструктурата в района.

В сегашната поръчка влизат преасфалтирането на няколко улици в микрорайон А8, където миналата година успяхме да изградим над 5 000 кв. м. тротоари и в последствие бетон. Надявам се да виждам все повече такива тротоари в Пловдив, защото те са двойно по-евтини, доста издръжливи и удобни за ползване. Хората не трябва да се притесняват от разкопаването, защото предварително залагаме отдолу комуникацията, трасета, по които да минават ВиК или захранванията, интернет. Така че не трябва да си мислят, че това е една настилка, която сложи ли се веднъж, не може повече да се разруши и под нея да минава нищо. Това не е така.

Сега следва да преасфалтираме улиците около блок 71, 72, 73 и близо до училище „Димитър Матевски“. Искаме да работим и в микрорайон А12. Това е районът в близост до парк Лаута, който се превърна в един оазис за тази част на града. Много хора ползват него вместо Гребната база. В топлите дни много хора спортуват, почиват си, използват свободния интернет. В микрорайон А12 смятаме да изградим много паркоместа, защото от миналата година сме започнали една офанзива за премахването на гаражните клетки, а на тяхно място правим нови паркинги. Миналата година изградихме алея, широка 4 м. между микрорайон А12 и микрорайон А10. Това е, образно казано, от кв. „Лаута“ до Акваленд. Успяхме да премахнем обособените от гражданите стопанства за лично ползване. С много преговори ги убедихме, че зелените площи са много по-полезни за обществото. Земята там е над 60 декара, с над 2000 дървета. Територията ще се залеси и всичко ще стане един голям парк. Това ще е единственото по рода си парково разширяване по идея на кмета, подкрепено от ОП „Градини и паркове“ и от нас като районна администрация. Всяка година садим различни дървета с помощта на местни спортисти. На тази алея засадихме едни по-акцентиращи растения – червенолистни вишни, които се надявам да цъфнат в един и същи момент и да създадат едно прекрасно място. Ще предприемем и няколко инициативи в парка. Може би площадка за различни видове спорт и разширяване на атракциите по главната артерия на парка.

-Разкажете ни за новия парк, който ще строите на мястото на цирка.

Той ще се намира до жилищен комплекс „Елит“. Имаше апетити за закупуването на този терен, но кметът с много стратегическо решение го обособи като зелена площ. Сега е време да изградим парка. За него ще се заделят около 400 000 лв., за да направим главната алея, детска площадка, сцена и прекрасно озеленяване. Надяваме се да компенсираме неравността в терена с едни габиони, които представляват камъни затворени в мрежа. Те ще са добър акцент, а и ще отделят парка от булеварда, за да се избегне прахова замърсеност. Ще изградим и поливна система и едно компестурно залесяване от друг терен. Имайте предвид, че отделяме много голямо внимание на залесяването около отделни жилищни комплекси, училища, поликлиники, пощи.

-Едно от проблемните места в „Тракия“ от години е „Скобелева Майка“.

Да, така е! Имаме намерение да работим и там, защото е опасно място. Пътят между блок 5 и бул. „Мария Луиза“. Там е неосветено, често стават кражби. Смятаме да го осветим, да изградим велоалея, съответно транспортна връзка и тротоар. Тази година ще проектираме плана  до година ще започнем осъществяването му.

Освен това проектираме и нов многоетажен паркинг до „Скобелева Майка“, в близост до блок 15 и 73. Паркингът ще побира над 500 автомобила.

Ще се загради и Ботаническата градина, която е собственост на Аграрния университет, за да се отдели и облагороди.

Следва продължение…

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.