Петима карикатуристи получиха званието „Майстор на карикатурата“

Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“ с тема „Богатство и милостиня“ събра 97 автори с 260 творби, от 36 държави.

0
49
майстор на карикатурата

В уютната и неповторима атмосфера на Етнографския музей в Пловдив, миналата вечер се откри Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“, посветено на богатството и милостинята – тема на тазгодишното издание. Биеналето се провежда от 2001 г., през година. В неговото девето издание през 2017 г. се включиха 97 автори с 260 творби. Те са представители на 36 нации от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка. Съгласно регламента, журито номинира за награди 20 карикатуристи. Петима удостои със званието „Майстор на карикатурата“, а останалите отличи с диплом. Организатори на биеналето са Регионален етнографски музей – Пловдив, Висше училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив и Дружество на пловдивските карикатуристи. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

На официалното откриване, което премина в отлично настроение, с много хумор и в препълнена зала, приветствие към участниците и публиката поднесоха инж. Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив и членовете на журито доц. д-р Ангел Янков – директор на РЕМ – Пловдив, проф. д-р инж. Димитър Димитров – ректор на ВУАРР и Цочо Пеев – председател на Дружеството на пловдивските карикатуристи.

„Карикатурата е универсален „език“, който няма нужда от думи. Той обикновено си служи с послания, „облечени“ в хумор, които са разбираеми за всички по света. Участниците намират остроумни отговори по темата, а много от тях показват, че не само познават народните мъдрости, а предлагат и свой собствен прочит, с който да ги обогатят“ подчерта директорът на музея  доц. д-р Ангел Янков.  „Със специфичните си изразни средства те ни разкриват какво са богатството и милостинята за тях, показват различната ценностна система на заможния и на бедния човек, опитват се да отговорят на въпросите: трябва ли да имаш, за да дариш; кой печели повече от милостинята – този, който взема, или този, който дава. В крайна сметка се получи една пъстра мозайка от различни творчески хрумвания по зададената тема“ допълни още доц. Янков.

карикатура

„Благодаря на всички автори, които се включиха. Пожелавам им здраве, много бъдещи успехи и вдъхновение. Със сигурност, животът им поднася ежедневно теми за творчество. Очакваме ги и на следващото 10-то юбилейно  биенале през 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата“ каза заместник-кметът Александър Държиков, който откри официално изложбата на номинираните и наградени карикатури.

„Не мога да скрия огромното си удовлетворение от  факта, че с всяко следващо биенале, този форум все повече се утвърждава като място за среща на различни култури, за развитие на нови идеи и авторски виждания. Гордея се, че  Пловдив има своето знаменце, своето специално място на световната карта на карикатуристите“ каза в приветствието си проф. д-р инж. Димитър Димитров, който съобщи и няколко новини. За първи път в историята на форума, вече е определена темата за следващото издание през 2019-та и тя е „Абсурди и рискове на културата“. Предвижда се отпечатването на юбилеен луксозен каталог, съдържащ най-добрите постижения от 10-те издания от 2001 г. до сега. За първи път на деветото биенале е предвидено организирано „закриване“ с тридневно шоу, в което ще вземат участие писатели, артисти, художници, музиканти, които ще демонстрират „скритите“ си таланти в области, които не са тяхна професия.

Петимата, които получиха Награди „Майстор на карикатурата“ 2017 са авторите: Валерий Дорошенко от Украйна, Якша Влахович от Сърбия, Аурел Щефан Александреску от Румъния, Сергей Семендяев от Украйна и Николай Георгиев – Кайо от България. Специалната награда на ректора на ВУАРР отиде при Чиореан Корнел – Марин от Румъния.

Всички номинирани и наградени творби са отпечатани в каталога на Деветото международно биенале „Майстори на карикатурата“, който може да бъде закупен на място в музея.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.