cheren petyk

Митът за лошия късмет, който ни спохожда на петък 13-ти, е станал толкова популярен, че мнозина го приемат за безпорен факт. Много хора отказват да пътуват на тази дата, да правят каквито и да е големи покупки, а други дори да излизат от вкъщи. Бизнесът в САЩ губи между 800 и 900 милиона долара годишно на този ден, защото много от гражданите отказват да отидат на работа.

Страхът от „петък 13-ти” се нарича „параскевидекатриафобия”. Думата е гръцка и е съставена от три други – „параскеви”, което означава „петък”, „дека триа” е „тринадесет”, а „фобия” е „страх”.

Самото число 13 е смятано за некъсметлийско. Повече от 80 процента от небостъргачите нямат 13-ти етаж. Много летища пропускат 13-тата писта. Немалко хотели са без 13-ти етаж или 13-та стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Улиците във Флоренция нямат номер 13.

Най-разпространената хипотеза за първоисточника на този страх е свързана с датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V биват арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък 13-ти е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

Съществуват и други събития, които подхранват вярата в “петък 13-ти”.
На 13 декември 1907 година, петък, край островите Сили в Ламанша потъва американската седеммачтова шхуна “Томас Лоусън”, наречена на името на собственика си – американски бизнесмен и писател, чието най-известно произведение е „Петък – тринадесети“.

На 13 април 1970 година експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на нумерологията ясно съзират “черна прокоба” – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата, изписана по начина възприет в САЩ (4-11-70), е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.

На 13 януари 2012 година, петък, до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър Коста конкордия. Жертвите на катастрофата са 32.

Друг интересен факт е, че имената в оригинал на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви: Джак Изкормвача (Jack the Ripper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), Чарлс Менсън (Charles Manson), Джефри Дамер (Jeffrey Dahmer), Теодор (Тед) Бънди (Theodore (Ted) Bundy) и Хенри Лий Лукас (Henry Lee Lucas).

Как да се предпазим от лошия късмет? Някои хора вярват, че е достаъчно да посетим църква, други да си облечем дреха на обратно или пък просто да си останем вкъщи.
Истина или не, ние от Plovdiv Town ви пожелаваме приятен ден, изпълнен с много усмивки, а може и малко черен хумор.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.