Петър Анастасов става „Почетен гражданин на град Пловдив“

На церемонията актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов, ще рецитира стихове от творчеството на поета

0
116
Почетен знак

Големият български писател Петър Анастасов ще стане „Почетен гражданин на град Пловдив“ на специална церемония, която ще се проведе на 24 октомври от 18:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“, в конферентната зала на втория етаж. Като част от церемонията, организирана от Дружество на писателите Пловдив, е предвиден  рецитал по стихове на поета, които ще изнесе актьорът от пловдивския театър Стефан Попов. Предвижда се слово на поета и драматурга, който на 27 октомври навършва 75 години, да изнесе доц. д-р Владимир Янев.

Петър Анастасов е роден в село Марково, но творчеството му рязко акцентира върху пловдивския елит и изкуство. Неговите стихове и пиеси са признати на национално ниво, поставяни са в различни български театри, екранизирани са. Младото поколение от писатели не веднъж се е обръщало към него като еталон за професионализъм и вдъхновение.

Анастасов е завършил Българска филология в Софийския университет. От 1970 г. е член на БКП. Известен период от време е главен редактор на в. „Комсомолска искра“, както и директор на издателство „Христо Г. Данов“. Освен това е главен редактор на издателство „Христо Ботев“ и директор на издателство „Български писател“. Част от най-известните му пиеси са „Църква за вълци“, „Живите от мъртвата махала“, „Четирите посоки на света“, „Обещай ми светло минало“ и други.

През творческият си път получава и куп награди с литературен характер като награда за поезия на Съюза на българските писатели за стихосбирката „Както те обичам“. Националната наградата за поезия „Пеньо Пенев“ през 1986 г. Наградата „Пловдив“ за цялостно творчество. Лавров „Орфеев венец“ за поезия на Литературните празници „Пловдив чете“ през 2010 г.

Отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ ще бъде връчено на писателя от председателят на общински съвет Пловдив Савина Петкова.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 1 / 5. Брой гласове: 1

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.