coctail

Лятото е идеалния момент в който да разхладим телата си с чаша освежаващ коктейл. Представяме ви рецептите на пет от най-известните коктейли с които да изненадате гостите си или просто да си доставите удоволствие в горещетите дни.

Мохито.

Съставки: 30 мл. бял ром, 10 пресни листа от мента, 2 с.л. бяла захар, половин лайм, 100 мл. газирана вода, 1 чаша лед.

Начин на приготвяне: Накъсвате ментата на ситно, като леко протривате листата, за да се освободят ароматите. Изстисквате сока от лайма и го добавяте към ментата. Слагате захарта и бъркате добре. Без да прецеждате, изсипвате сместа във висока чаша. Натрошавате леда в блендер и пълните чашата до горе. Изсипвате рома върху леда, а после добавяте бавно и газираната вода. Украсявате с резен лайм.

Маргарита.

Съставки: 75 мл. Текила, 25 мл трипъл сек, 50 мл. Лимонов сок. За украса: Сол, резен лайм.

Начин на приготвяне: Натрийте ръбчето на чашата за маргарита с резенче лайм. В малка чинийка разстелете слой едра сол, обърнете чашата и внимателно я допрете до солта, така че да полепне сол по края. Текилата, трипъл секът и лимоновият сок се разбиват с лед в шейкър. Изсипват се в чашата (без да се преизползва ледът от разбиването). Коктейлът маргарита се сервира украсен с резенче лайм, с който може да оберете соления венец, ако желаете.

Май Тай.

Съставки: 30 мл. Бял ром, 30 мл. тъмен ром, 15 мл. Трипъл сек, 15 мл. захарен сироп, 15 мл. гренандин, 10 мл. лимонов сок, мента, лед.

Начин на приготвяне: В шейкър се разбиват белият ром, трипъл секът, захарният сироп, гренадинът и лимоновият сок. Налива се в чаша, пълна с лед. Отгоре се изсипва тъмният ром и се украсява с мента.

Секс на плажа.

Съставки: 50 мл. водка, 25 мл. ликьор от праскови, 75 мл. сок от портокал, 75 мл. сок от боровинки, лед. За украса: 1 резен портокал, 1 коктейлна черешка.

Начин на приготване: Във висока чаша се слага лед, след това водката, ликьорът, портокаловият сок и накрая сокът от боровинки. Може да се украси с резенче портокал и коктейлната черешка.

Аперол шприц

Съставки: 2 части Аперол, 3 части Просеко, 3-4 кубчета лед, газирана вода, резен портокал.

Начин на приготвяне:  В тумбеста чаша със столче сложете кубчетата след, след което добавете просекото. Върху него налейте аперола и накрая допълнете чашата с газираната вода. Газираната вода се долива на вкус – ако предпочитате по-горчиво сипвате по-малко сода и обратното. Разбъркайте внимателно, докато се смесят добре всички съставки. Резена портокал добавя последния фин и елегантен детайл на коктейла. По принцип се сервира разрязан и сложен на ръба на чашата. В такъв случай трябва много бързо да го пуснете в коктейла, защото идеята е той да пусне от сока си. Дори може да го намачкате малко в чашата.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Пет класически коктейли за горещите летни дни
5 от общо 2 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!