Опера Пловдив ще представи за първи път в България семейния комичен мюзикъл „Пиратите от Пензанс” на 27 октомври от 17 часа в Дом на културата. Прочутото произведение на Гилбърт и Съливан разказва историята за банда наивни пирати и техния чирак, който вече е пораснал и е готов да се влюби. Постановъчният екип обещава гарантирано забавление за цялото семейство с класически английски хумор, поредица от недоразумения и характерните за жанра игриви мелодии.

Диригентът Константин Добройков и режисьорът Симеон Симеонов са адаптирали оригинала в динамичен спектакъл, в който малки и големи откриват своята сюжетна линия. „Това е една история за порастването – периодът, в който играчките на момчетата минават на заден план и интересите се насочват към нежния пол,” коментира режисьорът. Пиратската фабула и играта на „стражари и апаши” ще забавлява младите зрители в салона, докато родители ще оценят типичните за английските комедии абсурдни ситуации и парадокси, както и кодираните „намигвания” към възрастните.

Истински пиратски кораб с мачти и платна е построил на сцената Иван Токаджиев, а изпълнителите са преобразени в класически пирати и характерни британски полицаи от Ана-Мария Токаджиева. Хореограф на спектакъла е Анна Пампулова. Ролите се изпълняват от Станислава Момекова, Богомил Спиров – гост, Евгений Арабаджиев, Владимир Ников, Николай Бачев, Владимир Василев, Валерия Мирчева, Цветанка Ангелова, Ивайла Владимирова, Ива Ананиева.  В действието се включват и малките актьори от Академия на Госпожа Опера редом до Хора на Опера Пловдив. Концертмайстор на оркестъра е Милена Липова.

Легендарните британци Гилбърт и Съливан са автори на 14 комични оперети в периода между 1871 и 1896 година, познати още като „Савой-оперети”, от името на театър „Савой”, построен специално за техните произведения. Творчеството им се радва на траен международен успех и допринася за развитието на музикалния театър през 20ти век. Премиерата на комичния мюзикъл “Пиратите от Пензанс”” е в Новогодишната нощ на 1880 на Пето авеню в Ню Йорк, а три месеца по-късно и в Лондон, където продължава да бъде поставяна с успех и до днес. Заглавието „Пиратите от Пензанс” е филмирано, поставяно е за телевизия множество пъти, а най-известните музикални номера често се използват в комични предавания.

Спектакълът е подходящ за деца над 7 години и техните родители. Времетраенето е 75 минути. Билети за премиерата на „Пиратите от Пензнас” се продават на касата на Операта и на касите на Ивентим.

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.