За първи път вчера в Дом на културата „Борис Христов“ се даде някаква яснота и се показа проекта, който Община Пловдив е защитила пред НИНКН и Министерството на културата за бъдещия лик на площад Централен. Както всички знаете по него се работи от няколко месеца, а очакванията са до заветната 2019-та да изгрее в нов блясък. На срещата присъстваха кметът на град Пловдив Иван Тотев, Румяна Пройкова – главен архитект на разработения план, Цанко Драгиев от фирмата изпълнител „Драгиев и Ко“, представители на администрацията, политически партии, медии, общественици, култур трегери, бизнесмени и граждани.

Това, което се смяташе, че ще се приеме единодушно, обаче, се оказа ябълката на раздора и разпокъса мненията не на две, а на двеста. Но нека започнем отначало.

Площад Централен

Арх. Пройкова

Проблемът                

Основният проблем, пред който градът и Общината се изправят е, че реално Пловдив никога не е имал площад. Преди хилядолетия е построен без такъв, а сегашният площад Централен се появява преди 120 – 130 години. Поради връзката с „Цар-Симеоновата“ градина, както и паркинга на хотел Тримонциум, той не е площад в истинския, архитектурен и градоустройствен смисъл на думата, затова и пригодяването му като такъв е предизвикателство. Преди години арх. Пройкова е предлагала проекти за разширяване на площадното пространство, но бъдейки в центъра на града, няма как да се лиши от паркинг, а зелените площи са повече от важни и тя се опитва да ги акцентира. Сега, през 2018-та, тя ще работи ръка до ръка с арх. Джугаланов, арх. Чаушев, археолог Мая Мартинова и фирмата изпълнител „Драгиев и Ко“, която бива избрана на инжинеринг.

Случаят с проекта FORA

През 2014 година се проведе открит конкурс за визията на площад Централен, в който се включиха три предложения – италианско, немско и португалско. Общински съвет гласува не малка сума и делегира всички права за провеждането на конкурса на частна фирма, за да няма политическа намеса. За победител международното жури избра идеята на португалското архитектурно бюро FORA. В последствие се оказва, че проектът не отговаря на град Пловдив, не е съгласуван с НИНКН и Министерството на културата. Проектът не минава по законите и бива оставен на заден план. Кметът Иван Тотев заяви, че Общината е откупила авторските права, а инженерингът ще легне до някаква степен на проекта на FORA. Това, обаче, е в разрез с разпоредбата на Министерството на културата, което с официално писмо заявява, че проектът на португалците не е съгласуван по реда на Закона за културното наследство и няма как да се третира като база за изработване както на зданието, така и на бъдещия проект

Площад Централен

Площад Централен

Проектът

Водещата идея на проекта е обвързаността на разкритите археологически пространства с маркирани графически направления на цялостната структура на Форумния комплекс върху настилките на съвременното ниво. Разделен е на няколко сегмента – площадна част над ул. „Гладстон“; площадно пространство над Форума; паркинг и връзка с подлеза на „Тримонциум“; тротоари и велоалеи. Едно от официално взетите решения е премахването на фонтан „Стружката“, дело на Жорж Трак, който ще бъде преместен на друго място в града, а разходите от преместването ще се покрият от Общината.

Главната работа на архитектурният екип ще е в четирите посоки. На изток ще се облагородява бул. „Цар Борис III”, на запад „Цар-Симеоновата“ градина, на юг Главната улица и Одеона и на север Партийния дом и хотела, като главно ще се експонират форуми Север, Запад, Юг и Югоизток. Стилобата на Пощата ще се подчертае, а страничната зелена хипербола се обмисля да се превърне в място за художници, артисти и всякакви културни мероприятия. Ще се построят стълби, които да почват от Пощата и да водят до Форум Юг, ще се направи алея за пешеходци, заради която ще се отрежат около 30% от паркинга на хотела.

Едни от интересните акценти са предстоящото отваряне на Форум Юг, както и довършването на южните пропилеи, които в момента са експонирани наполовина. Там където до миналата година бе Информационния център ще се поставят дървени „оранжерии“ за растителност, като се обмисля да се поставят и летни кафенета, от които посетителите да се любуват на Одеона и Форум Север, които ще се оградят със стъклени парапети.

Очаква се да се създадат и допълнителни водни пространства, които ще бъдат толкова тънки, че ще играят ролята на огледало. Едно от също любопитните предложения на архитектите е в началото на площада откъм Главната да се издигне арт инсталация, представляваща антична колонада, но вместо от камък от метална мрежа. Предложение, което допадна на някои, а други го приеха като бутафория.

Площад Централен

Ще се отвори и подлеза на „Тримонциум“, за да може през него да се влиза на долното ниво на разкопките. За целта ще се преместят стълбите, за да водят директно към площада и да се открият южните пропилеи.

Площад Централен

Бюджетът

Бюджетът за целия проект за реновирането на площад Централен възлиза на 12 млн. лв. От тях само 4 ще се изразходват за площадната част, а останалите 8 ще отидат за ремонт на съоръженията – подлеза на „Гладстон“, паркинга на хотел „Тримонциум“ и подстъпките към площада.

Материалите

Големият проблем и причина за раздора се оказаха материалите, които ще се използват за настилките на площадното пространство. За мрамор и дума не може да стане, затова архитектите и инженерите наблягат на второто най-добро решение – гранит. Общите настилки ще са от светъл гранит, за магазините ще се използва бледо розов гранит, а за улиците автентични сиенитни плочи. До тук добре! Казусът се поражда от това, че останалите, липсващи звена ще се запълнят с бетон или по-точно със Земелрок. Този компромис се налага заради ограничения бюджет. Компромис, който Общината е готова да поеме, за да може да влезе в рамките на средствата и времето, но не и компромис, който гражданите могат да подминат. Новината за използването на Земелрок предизвика бурни дебати и обвинения от всички страни.

Площад Централен

Площад Централен

Коментари

Арх. Петкана Бакалова: На практика, за да се експонира Форума, част от съществуващото площадно пространство се приобщава към Градската градина. Това, което остава пред Пощата е с ширината на Главната улица. Реално, ролята на площад ще играе само пространството пред Партийния дом, южната част и водните площи. Така излиза, че площадът ще стане с по-малки размери от Римския форум, когато градът е бил доста по-малък като население. От това става ясно, че най-скъпата част от цялата местност е паркингът. В момента площадът, поради исторически фактори, няма рамка. От едната страна е Градската градина, от другата страна е Партийния дом. От дясно пак нямаме рамка, защото там зеленината е рехава. А какво правим с археологията, която остава отдолу? Тя никога ли няма да бъде, по някакъв начин, включена в градското пространство? Чрез тези идеи и прости изчисления, се оказва, че територията ще събира около 3000-4000 човека на куп, което е твърде малка бройка.

Арх. Ирина Дакова: Както разбрахме от арх. Пройкова, проектът е бил изработен за доста кратък срок и много от елементите и подробностите в него още подлежат на доуточняване. Аз разполагам със собствен авторски проект, разработен в 2015 година, който е в доста голяма детайлност и също спазва на 100% идеята за интегриране на съвременно ниво с археологическо ниво и за сигниране на археологията в детайлите на настилката и цветовото решение. Ако е възможно, бих искала да представя проекта си на Общината и архитектурния екип, като по този начин им бъда полезна, както и на града за едно по-добро решение на изпълнение. Така или иначе през последната една година в пресата излиза една визуализация за площада, свързана с фирмата „Драгиев и Ко“ и предстоящата реконструкция, която визуализация също е част от моя проект.

Манол Пейков – издател: Г-н кмете, разбирам, че когато човек е във вашата позиция трябва да гледа на по-широко и по-дълбоко, но не разбирам защо бързате. Защо се притеснявате, че няма бюджет. Бюджетите идват и си отиват, градът остава. Не мога да прежаля настилките. За мен тези зелемрок-чета из целия град са срам за него. Те не са качествени. Вие ще ги надживеете, и аз ще ги надживея, а трябва те нас да надживеят. Вижте Стария град! Настилката е на 300-400 години, че може и повече. Мраморът на Амфитеатъра е на 2000 години и не е мръднал. По този начин трябва да се работи, с такава визия. Тези изкуствени настилки не подобават на град като Пловдив. Ето вижте какво се случва на бул. „Руски“. Там има едни стари гранитни бордюри, правени от човешка ръка, които са вечни. Сега, за да оправдаят средства, хората, които правят ремонтните дейности ги махат и на тяхно място слагат бетонени, които ще оцелеят 5-8 години. Като нямаме бюджет, нека изчакаме, до година държавата ще гласува още 4 млн., ще купим още гранит и нещата ще си дойдат на мястото.

Васил Попов – търговски директор на „Земелрок“ ЕООД: Във връзка с твърденията на г-н Пейков, бих искал да кажа следното. Фирма „Земелрок“ е в България от 10 години с положени над няколко милиона кв. м. настилки. Настилката, която сме подготвили за площад Централен е с повърхност пастела. При нея се използват специални цименти, добавки и суровини. И ние мислим, че природата е най-съвършена и гранитът е най-добрият материал, затова в горния слой на пастела се използват подбрани материали. Единият е специален кварц, със зърнометрие от 2 до 4 мм., което дава устойчивост. Вторият е обсидиан – полу-скъпоценен камък, който също спомага за визията и устойчивостта на настилката. Третият елемент е чист кварцов пясък.

Площад Централен

Площад Централен

Кметът

„Така или иначе всичко подлежи все още на обсъждане. Това, което ви представяме е една идейна разработка. Тепърва следва да направим технически проект, който също трябва да бъде защитен пред Министерството на културата и НИНКН. По тях могат да бъдат намествани корекции, стига да са в духа на града. Това, от което няма да се откажем е да подчертаем Римския форум.  Това, което ни спъва е техническото съоръжения, за което ще са нужни близо 8 млн. И ние не искахме да влезем в тази сума, но такава е реалността. И ние искаме площадът да е само с гранит, но не знаем дали ще можем да влезем в бюджета. В момента техническият проект е с отворени рамки, до колкото на всяка крачка ни предписват определени мерки, които трябва да приемем. Самите ние не знаем колко точно ще излезе съоръжението на „Гладстон“, а то е по-важно. Не може да няма съоръжение, а да има площад. Дебатирали сме и премахване на паркинга на ДНА, на ул. „Иван Вазов“, така че да се отвори площадното пространство и да се олекоти трафика от Централна гара. Предвиждаме стесняване на автомобилното платно на „Иван Вазов“ от ул. „Авксентий Велишки“ до ДНА, за да се превърне еднопосочна, в посока Центъра. По този начин ще разширим тротоарите с по 3 м. Точно там искаме да развием по-голямата част от площада, защото не можем да се лишим от паркинга на „Тримонциум“.

Все още нямаме решение за осветлението. Обмисляме да поставим високи пилони до самата Поща, за да не се натрапват, да няма стълбове и осветителни тела

Относно настилките – всички са правени по висока технология и смятаме, че ще издържат във времето. Арх. Пройкова държи целият Форум да бъде с гранит, заради което сме доста притеснени, чисто финансово, но ще се опитаме да направим всичко възможно. Имайте предвид, че дори да твърдим, че съотношението гранит-бетон е 50:50, това не е точно така, защото тук влизат и тротоарите на бул. „Цар Борис III“, влиза Пощата север, частите към спирката, на съоръжението. Няма как да сложим гранит на съоръжението, защото става много тежко, а ние се опитваме да го олекотим.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.