Пловдивските художници искат обществено обсъждане за сградата на бъдещата Галерия

Дружеството на пловдивските художници се обърна към Общински съвет за съдействие при решаването на казуса с галерията на улица Гладстон

0
101
DPH

В последните няколко години всяко нововъведение в Пловдив става повод за сериозни обществени полемики. Бъдещата сграда на художниците на улица “Гладстон” не остана по-назад от тази тенденция и се превърна в ябълката на раздора между Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници.

Споровете започнаха след одобрението на първия проект за сградата, който получи серизно обществено неодобрение. В следствие на проектантите бе възложено да променят първоначалния проект. Възложените промени засягат най-вече предната част на сградата, от която е премахнат т.н. пасаж, който според Камарата на архитектите е най-интересната част.

Архитект Петкана Бакалова е изготвила предложение, което не е представено пред обществеността, тъй като бе обявено от фирмата изпълнител за конфиденциална информация. Промененият проект, пък, бе приет като задание в заседание на ЕСТУТ, без преди това да бъде подложен на обществено обсъждане.

Днес, на сесия на Общински съвет, бе прочетено официално писмо от името на Дружеството на пловдивските художници. В него се заявява, че ако сградата бъде построена спрямо одобрения проект, тя ще прилича по-скоро на магазин, но не и на галерия.

“Това, което се случи в София с ремонта на плочките пред „Свети Седмочисленици” е на път да се случи и в Пловдив. Обществените разногласия произхождат най-вече от липсата на навременна информация за взетите решения и одобрени проекти.”- заявява архитект Петкана Бакалова.

Сумата, отпусната от държавния бюджет за изграждането на сградата на пловдивските художници възлиза на 3,5 милиона лева. На среща между претседателя на Дружеството на пловдивските художници – Снежана Фурнаджиева Министъра на културата Боил Банов, той е обещал да съдейства за възобновяване на комуникацията между Община Пловдив и пловдивските художници.

Главната цел на писмото е да се осъществят конструктивни разговори между Дружеството на пловдивските художници и Община Пловдив, които да доведат до разрешаване на конфликта по най-добрия за Пловдив начин.

„Желаем да бъде направена независима експертна оценка за стойността на проекта. Последният проект е доста “улекотен” и ще са необходими по-малко материали, затова смятаме, че и необходимите средства ще са по-малко. Дори сумата да надвиши бюджета Петкана Бакалова и ние имаме обещание от фирма Кнауф и още две фирми за предоставяне на материали, чрез които да компенсираме разликата. Мечтата ни е Пловдив да има една красива и естетически издържана сграда, каквато той заслужава.”-споделя Снежана Фурнаджиева.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.