Пловдивчани излязоха на протест за стадион „Ботев“

От Борда на директорите успокоиха привържениците, че решение за концесията ще се вземе около 20-ти април

0
136
Botev

Фотографии: Александър Карамфилов

Всеки пловдивчанин знае с какво е обвързана годината 1912-та. Това е времето, в което е създаден първият български професионален футболен отбор, оформен от възпитаниците на Френския колеж и Първа мъжка гимназия, по образец на отбора от колеж „Свети Августин“.

„Футболно дружество Христо Ботев“ е учредено на базата на възникналото година по-рано едноименно Въздържателно дружество за телесна култура и здраве в Пловдив, а в първият Управителен съвет влизат Стоян Иванов Пухтев – председател, Ненко Георгиев Пенелов – заместник-председател, Петър Делев – секретар-касиер и Теньо Русев – домакин. Останалите учредители са: Никола Алваджиев, Димо Сидеров, Асен Мерджанов, Георги Каранешев, Бойчо Стоянов, Стефан Йовчев, Атанас Минчев, Борис Бакърджиев, Христо Димитров, Борис Сотиров, Слав Славов, Иван Петков, Богомил Икономов, Николай Николов, Георги Танев, Пейчо Попов, Ради Мурджев и Георги Радев.

Botev

Botev

Малко известен факт е, че тренировките на отбора са се състояли на поляните зад Хълма на Освободителите (Бунарджика), а мачовете са се играели на плаца на 21-ви пехотен полк. Първият си съперник ФК Ботев среща в лицето на Втора софийска мъжка гимназия. Началото и последвалите през годините събития са успешни за клуба, докато малко по малко, изведнъж той почва да замира, да се озовава в група „Б“, да отпада дори от нея.

Историята на отбора е история на успехи и падения, загуби и поддръжка от страна на феновете, та чак до спечелването на Шампионата на България през 2017-та година, който най-накрая изведе играчите от пепелта. Пловдивчани отново се гордеят със спортистите си, а надеждата е възродена.

Botev

Botev

Botev

Но един проблем стои в основите на ФК от доста време насам и все още не е решен, а по-точно състоянието на терена му. Повече от четири години тече един „ремонт“, свързан със смяна на концесии, собственици, обещания и идеи, които така и не се реализират. През това време, домакинските си мачове, момчетата от отбора водят в квартал Коматево, но феновете и обществото искат обратно своя „Колеж“, локализиран в сърцето на града, изграден от потенциал, достоен за града ни.

Днес пловдивчани излязоха на протест за техния втори дом, или по-скоро заради липсата му. Целият протест продължи около половин част, защото предварително обмисляното шествие до Коматево отпадна, а днес Полицията е забранила и това в града. Въпреки това, на стадиона се събраха повече от очакваното граждани, сред които и юношеските отбори на клуба и легендите Коцето Костадинов, Лилчо Арсов, Динко Дерменджиев.

Botev

Botev

Botev

Участие взеха и представители на Борда на директорите, сред които и Георги Тютюков, които обясниха на протестиращите, че яснота по казуса ще има около 20-ти април, когато Областният съвет ще вземе решение дали да удължи настоящата концесия или да я прекрати.

В своята цялост, протестът премина мирно, без нажежени емоции и сблъсъци. А за съдбата на стадиона ще продължим да следим след решението на Съвета.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.