Пловдивчани се запознават с арменските традиции в Мол „Марково тепе“

0

Арменската история е пълна на интересни епохални, археологически и културни датировки и моменти, които са любопитни както за Балканите, така и за нас, защото са ни близки. Пловдив е един от градовете с най-силно развито арменско общество и все пак има още много неща, които не знаем за тях.

На 30-ти юни в мол „Марково тепе“ ще се проведе изложба, организирана от Арменско-културно информационен център и Ехиязар Узунян, посветена на арменските тертипи. Изложбата носи името „Арменски носии и храмове – традиции и бъдеще“ и ще се проведе с начален час 19:00.

Фотоизложбата на Айтач Селчук ще ни запознае с носии, снимани в областта Ван, както и с тяхната специфика. Те са уловени от фотоапарата на фона на не по-малко впечатляващи, традиционни арменски храмове, които придават на снимките автентичност, познанство за миналото на народа и усет за неговия религиозен и социален бит. Автор на костюмите и гост на откриването е Джулия Мутлу, която е възродила 140 автентични национални костюма от всички арменски исторически области и е носител на две престижни правителствени награди.

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Пловдивчани се запознават с арменските традиции в Мол „Марково тепе“
5 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!