Европейска столица на строителството Пловдив 2019

0
1153
Европейска столица на строителството Пловдив 2019
Снимка: Любомир Чакъров

Пловдив се превърна в европейска столица на строителството 2019.

Със сигурност ако не сте били в Пловдив, тази година е прекрасна идея да го посетите. Но се екипирайте добре, защото града още е в ремонт. Затова местните продължават да твърдят, че Община Пловдив се е объркала и грабнала грешния приз.

Вместо “великата” година на културата Пловдив 2019, то града ни се превърна в строителна столица Пловдив 2019.

Преди тотално да ни изхейтите, може да се замислите върху различните случаи, за които пловдивчани говорят. Борбата с “законното” строителство в Пловдив се превърна в мисия, която обедини будните граждани.

Някак си желанието да се съхранят и малко останали незабравими места е по-сплотяваща идея от “помпозната” европейска титла. Любовта към Пловдив се превръща в по-силна притегателна сила и все по-голям препъни камък за Общината.

Но в огромната амбиция града да се развива и приютява гражданите на света, се пропуска опазването на старата визия, заради която днес се фукаме. Никога не сме били от най-добрите пазители, но винаги са се намирали хора, които да ни напомнят, какво е нормално и кое не.

Всичко започва от пост във Facebook, който шокира пловдивчани и гостите на града. Става на въпрос за новопостроена сграда в Стария град на Пловдив в близост до Античния театър. Мястото преди време беше празно буренясало пространство, но от година насам има доста движение.

По информация от сайта uniconbg.com, става на въпрос за обект собственост на фирма Рефан. Като компанията някакси потайно придобива имота от Община Пловдив.

Ето и накратко историята на получения сигнал в редакцията:

Според сигнала става на въпрос за съмнения за зависимост между Община Пловдив и парфюмерийната компания Рефан. За липса на адекватни действия от страна на Министерството на Културата, Агенция по Кадастър и други компетентни институции.

Като доказателство за твърдението, в сигнала към редакцията на сайта е приложен и снимков материал:


След като се запознаем със снимковия материал, сигналът предлага хипотезата за зависимост между Общината и компания Рефан. Според сигнала покупко-продажбата на имота е станала на “тъмно”. Не са спазени границите на имота, както и също предвидената височина, от 8,5 метра в района.

В края на сигнала остават няколко отворени въпроси, на които очакваме отговор от компетентните институции:

1. Как, кога и защо Община Пловдив прави промяна на кадастралната карта, като отнема тротоара от улица и стеснява самата улица, без възможност за пешеходно движение?

2. Как, кога и защо Община Пловдив, след като разширява имота го продава на частно лице?

3. В тази зона на Стария град, разрешеното ново строителство, което би трябвало да се съгласува с Министерството на Културата, трябва да е максимум – 8,50 м. а на снимките се виждат, че се продължава с четвърти етаж?

Според Община Пловдив всичко е изрядно!

Според представители на Община Пловдив и район Централен всички документи са изрядни въпреки очевидните разминавания с реалността. Дори в темата се включи и Омбудсманът на Пловдив, който твърди, че проверката отново е правена след сигнал и няма установени нарушения.

Според властимащите при хипотеза за вина, то тя е на тези “зли” софиянци, които са допуснали това съгласуване в няколко комисии. Включително къщата по надолу била под същата форма и така тротоара се “изяждал”.

На въпроса “Защо тротоара не е бил учужден?”, отговорът е винаги няма пари за подобни неща.

Кой е прав и кой е крив няма строежът е факт и така е в България!

Дали става на въпрос за кула в София, апартаменти близо до Бога или “възрожденски” къщи в сърцето на града винаги всичко е законно. Неоспорим факт е че човек има право да прави това което му се позволява, но някъде там се губи моралната стойност.

Тази извехтяла идея, че понякога има морални принципи и граници, които документите не уреждат е забравена. Усещането на прецакване на общество с поредната “схемичка” е главната причини за недоволството на гражданите. Без значение дали е за градинка, парко място или хълм, хипотезата за зависимост между Общината и частните интереси живее.

Вкусът на пловдивчани остава горчив, но с надеждата истината да бъде справедлив, но за жалост в България по-скоро друг път!

Дали институциите ще отговорят за разминаването или просто ще продължат да спят европейски културен сън до есента, предстои да разберем.

Иначе добре дошли в Пловдив – Европейска столица на….2019

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 3.3 / 5. Брой гласове: 3

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.