Пловдив и Варна са градовете с най-силен пазар на труда в България

Търсещите работа в Пловдив могат да очакват добрият темп на наемане да продължи през следващите три месеца, предвид че работодателите споделят нетна прогноза за заетостта от +11% за второ поредно тримесечие. Намеренията им за наемане намаляват с 3 процентни пункта на годишна база

0
48

Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта за третото тримесечие на 2018 г. беше проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 620 работодатели в България. Всички анкетирани отговориха на въпроса „Как очаквате да се промени общата заетост във вашата компания през трите месеца до края на септември 2018 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“. Българските работодатели отчитат скромни намерения за наемане на служители през следващото тримесечие. 11% от тях очакват да увеличат нивата на заетост, 1% предвиждат да ги намалят и 82% не прогнозират промяна. Така нетната прогноза за заетостта става +10%.

Коригирана спрямо сезонните колебания, стойността ѝ е +10% – най-слабата прогноза, отчетена през последните над три години. Докато плановете за наемане остават сравнително стабилни в сравнение с предишното тримесечие, работодателите отчитат намаление от 3 процентни пункта на годишна база.

Участващите в проучването работодатели са разделени според размера на предприятието си в следните четири категории: микропредприятията имат по-малко от 10 служители, малките предприятия — от 10 до 49 служители, средно големите — от 50 до 249 служители, и големите — 250 или повече служители. Очаква се нивата на заетост да се увеличат във всички четири категории през третото тримесечие на 2018 г. Големите работодатели споделят окуражителни намерения за наемане с нетна прогноза за заетостта от +22%, като в същото време малките и средни компании също ще предложат възможности за наемане с прогнози от съответно +7% и +5%. Работодателите от микропредприятията отчитат предпазлива прогноза от +3%.

В сравнение с предишното тримесечие работодателите от микропредприятията регистрират слаб спад от 2 процентни пункта, докато прогнозите на работодателите от малките и средни компании остават сравнително стабилни. Намеренията за наемане на големите компании остават без промяна. В сравнение с третото тримесечие на 2017 г. работодателите от средно големите предприятия отчитат значителен спад от 10 процентни пункта, а прогнозите на работодателите от големите и микропредприятията са по-слаби със съответно 5 и 4 процентни пункта. В същото време прогнозата на малките компании остава сравнително стабилна.

Работодателите от всички пет региона предвиждат да увеличат нивата на заетост в периода юли-септември. Варна и Пловдив очакват най-силни пазари на труда, където нетната прогноза за заетостта е съответно +12% и +11%. Работодателите в Бургас споделят възможности за наемане с прогноза от +9%, докато прогнозата в Русе и София е +7%. Работодателите в Русе отчитат намаление от 4 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие, а прогнозата на София регистрира спад от 2 процентни пункта. Работодателите във Варна споделят сравнително стабилни перспективи за наемане, а прогнозите за Бургас и Пловдив остават без промяна. В сравнение с третото тримесечие на 2017 г. намеренията за наемане намаляват във всички пет региона. Работодателите в София отчитат най-значителен спад от 5 процентни пункта, докато прогнозите в Пловдив и Варна намаляват с 3 процентни пункта. В Бургас и Русе намеренията за наемане са по-слаби с 2 процентни пункта.

През следващото тримесечие работодателите очакват да увеличат числеността на служителите в девет от 10-те индустриални сектора. Работодателите от сектор „Производство“ прогнозират най-силния пазар на труда с нетна прогноза за заетостта от +18%. Работодателите от сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ очакват стабилно увеличение на работните места с прогноза от +13%, а прогнозата на сектор „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ е +12%. Секторите „Търговия на едро и дребно“ и „Публичен и социален“ също очакват да увеличат броя на служителите с прогнози от съответно +10% и +7%. В същото време работодателите от сектор „Минно дело“ отчитат спад на нивата на заетост с прогноза от -4%. В сравнение с второто тримесечие на 2018 г. перспективите за наемане намаляват в четири от 10-те индустриални сектора. Значителни намаления от съответно 15 и 12 процентни пункта са отчетени в секторите „Строителство“ и „Минно дело“, докато прогнозата за сектор „Транспорт, складове и комуникации“ е по-слаба с 8 процентни пункта.

Намеренията за наемане са по-добри в три сектора с увеличение от 4 процентни пункта за сектор „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ и подобрение от 3 процентни пункта за секторите „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ и „Производство“. Плановете за наемане намаляват в девет от 10-те индустриални сектора спрямо третото тримесечие на 2017 г. Работодателите от сектор „Строителство“ отчитат най-значителен спад от 15 процентни пункта, докато прогнозата на сектор „Минно дело“ намалява с 14 процентни пункта. Работодателите от сектор „Електричество, газ и вода“ отчитат намаление от 5 процентни пункта, а прогнозите са с 4 процентни пункта по-слаби за секторите „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“, „Транспорт, складове и комуникации“ и „Търговия на едро и дребно“. В същото време работодателите от сектор „Производство“ отчитат сравнителни стабилни перспективи за наемане.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.