Пловдив обединява етносите и тяхната култура

Проектът Мулти култи китчън представлява поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност

0

Проектът Мулти култи китчън стъпва в Пловдив през юни като част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“. На 16 юни от 11:00 часа в пространството на „Отсреща“, ул. „Бетовен“12 ще се проведе детска работилница „Heal the World”, която ще запознае участниците с украинското изкуство витинанка. Събитието е подходящо за деца над 10 години. Входът е свободен, с предварителна регистрация на адрес: https://goo.gl/zT4WpM.

Демонстрациите ще се водят от талантливата украинка Анна Демянчук, която живее в Пловдив и работи като интериорен дизайнер. Основна техника в работата на художничката е витинанка. Името идва от украински и буквално значи изрязване от хартия. В миналото от прегънатата няколко пъти тънка хартия се изрязвали различни форми като цветя, животни и приказни герои. Използвали се за украса на рафтове, тавани, стени, прозорци. Съвременните изделия изрязани от хартия вече са художествено интерпретирани в изложби, декори, допълват интериора на обществени сгради, част са от полиграфическата продукция.

Детските културно-образователни работилници „Heal the World” са част от съпътстващите събития към проект Мулти култи китчън имащи за цел да запознаят най-малките с традициите и културата на различни народи.

На 22 юни от 19.30 до 22.00 часа в ресторант „Индия“, ще се проведе и събитие, посветено на индийската кухня и култура. Ресторантът е и първият отбелязан на карта, която ще показва места за кулинария и култура на различни етноси от Пловдив и региона.

През 2018 г. ще се осъществят още две събитията от инициативата Мулти Култи китчън – в Пазарджик през октомври, посветен на италианската кухня и култура, и през ноември в Пловдив.

Проектът Мулти Култи китчън представлява поредица от събития, неформални общи срещи, инициативи с включване и активно участие на чуждестранната общност. Събитията ще се реализират в Пловдив и  Пазарджик през 2018 и 2019 г.

  • Отсреща

Маршрут

Отправен адрес: Използване на текущото местоположение

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Пловдив обединява етносите и тяхната култура
5 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!