kanu-kaqk

Световно първенство по кану-каяк за юноши, девойки, мъже и жени до 23 години стартира в Пловдив от 26 до 29 юли на Гребната база в Пловдив. Официалното откриване на шампионата e на 25 юли, сряда от 18.30 часа в зала „Колодрума“. На тазгодишното издание сили ще премерят 1200 състезатели .Българският отбор е представен от 21 лодки или 30 състезатели, които ще участват в 24 дисциплини. Спортистите усилено тренират на водното трасе.

От съображения за сигурност, в дните на провеждане на световното първенство, достъпът на пешеходци и колоездачи до 1000-я метър е забранен.

kanu-kaqk

„За поредна година Община Пловдив, Българската федерация по кану-каяк организират състезание от този висок ранг. През септември месец ще се проведе и световно първенство по гребане. Община Пловдив положи много усилия и средства за реновиране на гребния канал за провеждане на подобни състезания“, заяви заместник-кметът Георги Титюков и пожела добро представяне на българския отбор. „Радостното е, че все повече страни се включват активно в първенствата“, заключи той.

kanu

Според изпълнителния директор на Българската федерация по кану-каяк Евелина Петрова текат последни приготовления за старта в четвъртък. Очакват се утре съдиите да пристигнат на място, като до момента са извършени всички изисквания на световната федерация. „Очакваме едно добро първенство, тъй като пистата в Пловдив е една от бързите, заради по-топлата вода“, сподели Евелина Петрова. Тя допълни, че тенденцията е домакинства за световни първенства да се дават на градове с по два гребни канала.

Причината е, че когато трасето е едно, от трафика на лодките се образуват макар и малки вълни, които оказват влияние на състезанията. Ако Община Пловдив изгради втория гребен канал, това ще постави Пловдив топ 3 в света за провеждане на първенства.

“Всички състезатели от българския отбор са мотивирани да спечелят медали“, заяви старши треньорът Милко Казанов.

„Очакванията ми са за представяне по най-добрия начин“, сподели на свой ред младата надежда Ангел Кодинов, който ще участва на 1000 метра, едноместно кану при мъжете до 23 години.

С възможност за добро класиране са двойката каяк при мъжете до 23 години са Веселин Вълчов и Христо Реков.

Резултатите от световното първенство по кану-каяк ще може да се проследяват на живо по мобилните телефони чрез безплатното приложение – canoeinfo.com. Налична е пълната програма и точното време на всеки от 264-те старта в различните дисциплини, класове, дистанции и фази от световното първенство.

  • Plovdiv Town- град Пловдив

 

ХАРЕСА ЛИ ВИ СТАТИЯТА?

Пловдив отново домакин на Световното първенство по кану-каяк
4 от общо 1 глас(а)
Вашето мнение е важно за нас!