Пловдив отново се превръща в „град-книжарница”

В същността си фестивалът е празник на книгата, на който гостуват авторитетни издателства от цялата страна

0
51

Ежегодния литературен фестивал „Пловдив чете”, тази година се провежда в дните 1-ви до 17-ти юни.

През 2003 година по инициатива на Издателство „Жанет 45“ и със съдействието на Община Пловдив се проведе за първи път литературният фестивал „Пловдив чете“. Той се провежда ежегодно в началото на месец юни. Доскоро три пловдивски издателства – „Жанет 45“, „Хермес“ и „Летера“ – се редуваха като домакини на събитието. От 2015-та година ежегоден домакин е „Жанет 45“.

В същността си фестивалът е празник на книгата, на който гостуват авторитетни издателства от цялата страна. По време на фестивала центърът на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито, а в къщите на Стария град, в Народната библиотека „Иван Вазов“ и други подходящи места, текат поредици от срещи с български и чуждестранни писатели. Целодневно в рамките на феста в различни локации в град Пловдив се провеждат литературни срещи, авторски рецитали, диалози, чествания, дискусии, концерти, изложби. Съвместно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на „Пловдив чете“ се излъчва Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години).

Естествена професионална тежест на фестивала добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов”, организирани от Министерство на културата и Дирекция „Култура и културно наследство“ при Община Пловдив.

На церемонията за официалното откриване на фестивала в Античния театър на Пловдив кметът на града връчва традиционния „Орфеев венец“ (изящна пластика-копие на художника Жорж Трак, придружена от парична премия в размер на  5000 лева) за високи постижения в областта на съвременната поезия. Носители на високата награда през годините са поетите Константин Павлов, Валери Петров, Борис Христов, Петър Анастасов, Дамян Дамянов (посмъртно), Стефан Цанев, Иван Теофилов, Иван Цанев, Иван Вълев и Иван Цанев.

От 2015 година организаторите на фестивала връчват и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

В рамките на Пловдив чете 2018 очаквайте:

На 12 юни, вторник от 20:00 часа в Античен театър – Пловдив ще бъде официалното откриване на Литературен фестивал Пловдив чете, тържественото връчване на наградите “Орфеев венец” и “Златна четка” и специален концерт.

На 15 юни, петък от 17:00 часа ще бъдат връчени Национални литературни награди “Христо Г. Данов” в къщата музей “Христо Г. Данов”, Старинен Пловдив.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.