Пловдив – петият най-древен град в света

0
645
Филипополис Пловдив

Пловдив е петият най-стар град в света, определи класация на в. “Дейли телеграф”!

Градът е създаден през 4000 г. пр. Хр. и е вторият по големина в България. В него живеят 379 882 души.

Пловдив е важен икономически, културен, просветен и транспортен център за България, където могат да се видят множество антични забележителности, включително римския амфитеатър и турските бани.

Челното място в класацията е за Йерихон, който се намира в Палестина. Той е основан през 9000 г. пр.Хр. и е най-старият продължително населен град.

Йерихон
Йерихон

В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Градът се намира близо до река Йордан на Западния бряг и в момента населението му е около 21 000 души.

Второто място е отредено за Библос, създаден през 5000 г. пр. Хр. в Ливан. Градът е основан от финикийците, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името “Библос”. От там идва и наименованието на Библията. Главни туристически атракции са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата “Свети Йоан Кръстител”.

Библос
Библос

След него в класацията се нарежда най-населеният сирийски град Алепо, който е основан през 4300 г. пр. Хр. В него живеят 4,4 млн. души. Алепо си поделя третото място с Дамаск създаден през 4300 г. пр. Хр.

На четвърто място, е иранският Суза, създаден през 4200 г. пр. Хр. Той е бил главен град на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците. Намира се на 250 км източно от река Тигър в днешната югозападна част на Иран.

Суза
Суза

Пловдив – вечен и древен и вечен, град на над 7 000 години. Във времето градът на седемте тепета е променил визията си многократно. Бил е столица, претърпял е земетресения, преживял е войни.

Пловидв Plovidv
Пловидв

Преди 130 години, когато градът отстъпва на град София правото да бъде столица, губи възможността да бъде центърът на политическите и икономическите процеси в страната, но въпреки това печели привилегията да не нараства изкуствено и да се усеща атмосферата на типичния пловдивски айляк.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.