Пловдив се пренася в Средновековието през 2018 година

Пловдивчани и гостите на града ще могат да се запознаят отблизо със спецификите на Еньовден и как се е празнувал той по време на тъмните векове

0
245
Средновековие

В бъдещата 2018-та Пловдив ще се пренесе в миналите средновековни векове. За три дни, от 22-ри до 24-ти юни, паркът на Младежкия хълм, до детската железница, ще се преобрази в истинско и автентично землище на европейското и българското средновековие.

Фестивалът „Животът в Пловдив през Средновековието“ се организира от Фондация Българско историческо наследство и д-р Кирил Ненов от института за исторически изследвания на БАН, с подкрепата на Община Пловдив.

Трите дни ще са изпълнени с поредица възстановки, отговарящи на средновековните традиции и бит, които ще ви накарат да се почувствате като част от едни забравени и не напълно ясни времена. Развлекателно, образователно и запомнящо се преживяване за цялото семейство.

По време на фестивала ще се проведат турнир с мечове, демонстрации на различни бойни умения от периода, ще се представят средновековни гозби и напитки. Всеки желаещ ще може да изсече собствена монета по средновековна технология или да се научи как са се скрепявали писма с восъчни и оловни печати, да стреля с лък или да участва в ролеви игри. За приповдигнатото настроение ще се погрижи средновековен шут, като тези, които сме гледали по филмите или чели в пиесите на Шекспир. А като заговорихме за литература, не можем да пропуснем да подчертаем, че средновековната поезия ще преобладава.

Две силни атракции ще се откроят по време на фестивала. Едната от тях ще е концертът на три групи, изпълняващи средновековна музика на старинни инструменти – Ambient folklore, Der Dudelgeist  и Eriney, както и представяне на езическите традиции. Пловдивчани и гостите на града ще могат да се запознаят отблизо със спецификите на Еньовден и как се е празнувал той по време на тъмните векове.

Във фестивала ще вземат участие над 100 участника от страната и чужбина, сред които кръстоносци, кумани, татари, византийци и много други.

„През 2017 година обиколихме почти всички подобни събития в България. Такива се правиха както в големите градове, така и в малките паланки и села, но Пловдив като че ли стои като бяло петно на картата в това отношение. Затова искаме да превърнем фестивала в значимо събитие, а не просто в поредното измежду всички останали. Основната ни цел е да запознаем пловдивската общност с нови и малко известни любопитни подробности от живота на Балканите през 13-ти и 14-ти век“, споделят д-р Кирил Ненов и Красимир Джамбазов, част от организаторската група на „Животът в Пловдив през Средновековието“.

За тази цел ще бъде сформиран и автентичен военен лагер, в който ще се представят исторически достоверни реконструкции на обичаи и занаяти като ковачество, грънчарство, козарство, плетене на ризници, тъкане и бродиране, изработка на бижута, книги и иконопис. Ще се презентира средновековна европейска фехтовка, а видни историци, университетски преподаватели, ще изложат лекции за изработката на оръжия през периода, както и популярни сказки за живота на обикновения човек и аристокрацията.

Най-малките ще могат да се снимат с рицари и да се докоснат до ръчно изработени мечове, копия и щитове. Специално за тях ще се проведе ролева игра „Съкровището на пловдивското херцогство“, където легендите ще се сблъскат със съвремието.

Очаква се фестивалът да се превърне в традиционен за града ни, а защо не и да разшири кръгозора си. Поради тази причина организаторите търсят подкрепа и сътрудничество, защото сме по-силни когато сме заедно.

Всеки, който би спонсорирал събитието и би подал ръка на тази класическа фиеста, може да се свърже с организаторите на facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/PlovdivMedievalFestival/?notif_id=1510571738253828&notif_t=page_invite

Plovdiv Town е официален медиен партньор на фестивала и ще ви представи поредица от интересни истории, свързани със средновековната култура.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.