manifest

В София по време на Генералната асамблея на EIP-SCC-UAM (Инициатива за градска авиационна мобилност на Европейските партньорства за иновации за интелигентни градове и общности), провеждана в рамките на българското европредседателство бе подписан манифест за стартиране на демонстрационен проект в Пловдив. В подписването на манифеста участие взеха Заместник – кметът на град Пловдив Стефан Стоянов, Ръководителят на инициативата на Airbus Градска Авиационна Мобилност(Гам) Василис Агоуридас, Директорът на ИКИТ-БАН  чл. кор. Петър Гецов , Представителят на България за инициативата и на института IBP-Fraunhofer Георги Георгиев.

Като отправна точка ще се обърне внимание на въвеждането на иновативна транспортна система за стоки в Пловдив и региона, включително стратегическото изключително важно пространство на Търговска индустриална зона (ТИЗ). В рамките на демонстрационния проект всички заинтересовани ще работят за постигането на три основни цели:

-проучване на възможностите за реализиране на градска авиационна мобилност в Пловдив;

-планиране и въвеждане на транспортна система за обслужване на ТИЗ;

-привличане на средства за реализация на системата.

EIP-SCC UAM инициатива ще включва набор от демонстрационни проекти за интелигентни градове. Целта е чрез хоризонтално сътрудничество на различни участници да се предложат решения за Градска авиацинна мобилност, като се очаква инициативата да съдейства развитието на силни връзки между тях. Тази инициатива ще предложи форум за различни участници, както на включените, така и на заинтересованите, за планирането на бъдещата мобилност на техните градове.

Очаква се всички заинтересовани страни да обединят усилията на съответните общности за работа по демонстрационни проекти за ускоряване на реализацията на градската авиационна мобилност, на общественото приемане и споделяне на новаторски идеи. ГАМ инициативата ще позволи развитието на силни връзки между тях и разработване на стратегияи пътна карта за следващото поколение градск амобилност, включително и авиационната. Основната цел е да се стартират демонстрационни проекти и привлече финансиране за реализирането им.

Концепцията за градска авиационна мобилност в Пловдив и региона, накратко ГАМ-Пловдив ще предлага иновативни решения и подходи за решаване на сериозни транспортни проблеми на град Пловдив и на периферните градскии селски райони, които възникват поради постоянното увеличаване на служителите и товарите на фирмите в ТИЗ.

По-нататъшното развитие на проекта ще обедини усилията наз аинтересовани организации и фирми за реализиране на концепцията за ГАМ-Пловдив и предложи новивъзможности за устойчиво развитие на мобилността в град Пловдив и региона, в полза на неговите граждани и регионално базираните компании.

Инициативата “Градска Авиационна Мобилност” (UAM) на Европейското партньорство за иновации на интелигентни градове и общности (EIP-SCC), подкрепена от Европейската комисия, има за цел да обедини градове, граждани, бизнес и други заинтересовани страни, за да ускори практическото прилагане на проучвания и последващото им изпълнение. Инициативата се ръководи от Еърбъс, институционалните партньори включват Евроконтрол и Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

ТИЗ в района на Пловдив е промишлена и търговска площи един отнай-големите икономически проекти в България. Тя включва шест големи индустриални зони в района на Пловдив с обща площ от  10,700,000 кв.м. Повече от 140 български и мултинационални компании работят в ТИ З, които наемат на работа над 30 000 души. От 1995 г. Досега ТИЗ е привлякла над 1,5 милиарда евро инвестиции в основен капитал.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.