Пловдив тържествено отбелязва 164-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов

Слово за държавника ще произнесе Антон Баев – Председател на Дружеството на пловдивските писатели

0
51

На 31 януари 2018 г., сряда, от 11:00 часа, в град Пловдив ще бъде отбелязана 164-та годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив. В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово за държавника ще произнесе Антон Баев – Председател на Дружеството на пловдивските писатели, а водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър – Пловдив Симеон Алексиев.

За участие в церемонията и полагане на венци и цветя за почитане на паметта на Стамболов са поканени Областният управител, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет-Пловдив, заместник-кметове и представители на общинската администрация и Областната управа, кметове на райони,Общественият посредник на Община Пловдив, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

Антон Баев

Антон Баев е роден през 1963 година в Пловдив. Завършил е ПУ “Паисий Хилендарски”. Специализирал регионална журналистика по програма на Iowa State University и United States Information Agency (1994). Доктор по българска литература от Института за литература при БАН (2009). Автор е на романите: “Американци” (1997), “Белези от българин” (2006), “Рай друг не чакай” (2014), “Светата кръв” (2016), “Истинската история на Спас Господов” (2017) и “Berliner Geschichten. Emigrantenroman” (2017); на книгите с разкази “Жени и планети” (2005) и “Victor Bulgari. Traumen in Berlin” (2010); на стихосбирките “Снежни сигнали” (1988), “Гърбът на мрака” (1991), “Ездачът, нощта и пустинята” (1995), “Разпъване на Одигитрия” (1998), “Целият свят и други апокрифи” (2002), “Даровете на света. Нови апокрифи” (2004), “Dunya Nimetleri” (2011) и “Дневник на Корабокрушенеца” (2012); на монографиите “Иван Пейчев. Романтична формация. Романтически мотиви” (2010) и “Суицидният синдром и героите на Павел Вежинов” (2015); на книгата с фрагменти “Ноев ковчег. Книга от глоси” (1999). Негови литературни творби и отделни книги са превеждани на немски, турски, английски, испански, италиански, гръцки, сръбски, албански, македонски и руски.

Дългогодишен зам.-главен и главен редактор на в. “Марица”; основател и главен редактор на информационните сайтове Plovdiv-online, Karlovo-online, Asenovgrad-online и многоезичния сайт за литература PlovdiLit. Председател на Дружеството на пловдивските писатели и член на УС на Фондация „Пловдив 2019“.

 

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.