Кой системно трови въздуха в Пловдив?

7
24762
Кой системно трови въздуха в Пловдив?
Снимка: Мартин Герасимов

„Халето на смъртта“ – законен бизнес през трупове до екокатастрофа

Последните измервания на качеството на въздуха в Пловдив показват близо три пъти завишени норми на замърсяване. Свикнахме с оправданията на администрацията, че виновни за лошите показатели са трафика в града и домакинствата, отопляващи се на дърва и въглища. Оказа се, че истината е съвсем друга.

От разследването в „Неделята на Нова“ с ужас разбрахме, че на територията на Община Пловдив, близо до Траурен парк „Север“ на ул. „Рогошко шосе“, от години горят човешки труповете против всякакви правила. В наглед безобидно промишлено хале, местна фирма гори телата на починалите пловдивчани.

Очевидно е, че тази „процедура“ се извършва против всякакви закони и правила, щом от комините на халето неспирно се стели злокобен черен пушек от изгорели трупове. Доближавайки пушека, дишането се затруднява и предизвиква силна кашлица. А при вятър, саждите от мъртъвците се реят свободно над града, покривайки всичко с пепел.

Обгорелите черни комини на „Халето на смъртта“ са явно от кюмбетата, в които се горят човешките останки. Отворен остава и най-важния въпрос – починалите от КОВИД19, как се изгарят? Защо отпред стоят натрупаните им ковчези и защо са там? Каква е тази законна търговска дейност?

Кой системно трови въздуха в Пловдив?
Снимка: Facebook

Кой и защо допуска замърсяването на града ни?

Според отговорната администрация, в „Халето на смъртта“ се осъществява законна търговска дейност. Явно за тях, черните кълба дим и прахът от човешките трупове, стелещи се на километри, не са обект за тревога и проверка, а обичайна търговска дейност.

Дължат ни отговори както институциите, така и „бизнесменът“ организирал „Халето на смъртта“.

След разследването по Нова телевизия на „Халето на смъртта“, екозащитници сигнализираха за опасност от екокатастрофа в Пловдив.

Наред със замърсяването на въздуха, прахът от изгорелите трупове се наслагва по стотици декари обработваема земя. Отглеждането на земеделска продукция, биологични ябълкови насаждения и производството на биосокове са реално застрашени от затваряне и спиране на дейността им.

Произведената земеделска продукция на почви наслоени с човешки останки е недопустимо да се продава по общинските пазари и хипермаркети.

Кой системно трови въздуха в Пловдив?
Снимка: NOVA

Когато липсва законът, липсва и моралът.

Явни са законовите нарушения в „Халето на смъртта“, но наред със закона стои и моралът и християнските обичаи. Защо сега църквата и митрополит Николай мълчат, след като се разбра истината „Халето на смъртта“?

Темата за погребението и душите на починалите ни близки е чувствителна и деликатна. Стара мъдрост гласи, че народ, който не почита предците си, няма бъдеще, а ние сме на път да изгорим миналото си в кюмбето.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 39

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

7 КОМЕНТАРИ

  1. Въздухът на Пловдив от десетилетие е един от най – замърсените в Европа!? Защо сте се захванали САМО с крематориума – толкова необходим в днешния недостиг на гробни места и скъпи услуги на погребални фирми за извозване само до София? Ако не са изпълнени изискванията за безопасно горене, нека се изискат – нима, далите разрешение, не са изискали такава гаранция?Проверихте ли? Или нечии интереси страдат? Никак не искам да има вреда над града ни и околностите му, но ефективно и рационално решение е нужно, а не емоционално.
    А как ще погребват близките си, е избор на хората, не на църквата!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.