Пловдив чества 109-та годишнина от обявяването на Независимостта на България

Посетителите заедно ще извървят пътя до „Колоната на Независимостта“

0
266
Деня на Независимостта

Община Пловдив и Комитет „Родолюбие“ канят всички жители и гости на Пловдив на 22 септември от 10:30 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб, където ще се представят живи картини на „ Посрещането на цар Фердинанд в Пловдив“.

На 22 Септември 1908 година, използвайки създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, Княз Фердинанд обявява България за независима държава от „Великата порта“ и се провъзгласява за Цар на всички българи. С този акт, Съединената през 1885 година Българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява Независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.

След края на възстановката участниците и публиката заедно ще извървят пътя до „Колоната на Независимостта“, в градинката на площад  „22 септември“, където ще се бъдат положени венци и цветя.

Програма

10:00 ч. – Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение “Център Петко Каравелов”

10:30 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов (до храм „Св. Неделя”)

10:30 ч. – Възстановка на събитията от 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България.

11:30 ч. – Тържествен ритуал пред колоната на Независима България („Гроздов пазар”)

Тържествено отбелязване на 109-ата годишнина от обявяването на независимостта на България, с участието на Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово на доц. Симеон Кацаров – историк, водещ Ивайло Христов – актьор от Драматичен театър-Пловдив.

Харесва ли Ви статията?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Засега няма гласове! Бъдете първият, който оцени тази публикация.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.